Carmen van Vilsteren is het nieuwe gezicht van de Topsector Life Sciences & Health

21 maart 2019

Den Haag, 21 maart 2019 – Carmen van Vilsteren is per 1 april 2019 het nieuwe boegbeeld van de Topsector Life Sciences & Health. Met deze benoeming tot voorzitter van het Topteam Life Sciences & Health door Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer neemt Van Vilsteren het stokje over van waarnemend boegbeeld Hans Schikan. Haar ruime kennis en ervaring binnen de wetenschap en het bedrijfsleven, gecombineerd met een ondernemende geest, geven Van Vilsteren een uitstekend profiel om aan de slag te gaan als het gezicht van de Topsector.

Op het snijvlak van ondernemen en onderzoeken

Carmen van Vilsteren heeft haar sporen verdiend in de medische industrie, bij Philips en later als CEO en co-founder van o.a. Microsure. In haar huidige rol als directeur van het Strategic Area Health van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) combineert zij haar kennis van het opzetten van innovatieprogramma’s en publiek-private samenwerkingen met het wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast heeft Van Vilsteren een uitgebreid netwerk en bekleedt zij diverse bestuurlijke functies op nationale en regionale schaal (Brainport), waardoor zij kruisbestuiving tussen regio’s kan initiëren. Als voorzitter van het bestuur van EIT Health Benelux, doet ze dit ook op Europese schaal. De benoeming als boegbeeld is een waardevolle aanvulling op haar huidige functies. Van Vilsteren zal haar werkzaamheden bij de TU/e combineren met haar rol bij de Topsector.

Duurzame innovatieve oplossingen

Naast een enorme passie voor hightech innovaties in de gezondheidszorg wordt Van Vilsteren gedreven door kansen voor de eindgebruiker, de patiënt. “Het bieden van duurzame, innovatieve oplossingen in de gezondheidszorg en daarmee een invloed hebben op het leven van mensen”, zegt Van Vilsteren, “dat is mijn drijfveer. Het Nederlandse onderzoek en bedrijfsleven hebben een toonaangevende rol op het gebied van innovaties in de gezondheidszorg. Om de impact op de kwaliteit van leven van mensen wereldwijd te vergroten, zet ik mij graag in om deze positie verder te versterken en internationaal uit te bouwen.”

Het stokje overnemen

Na het overlijden van voormalig boegbeeld Jan Raaijmakers in oktober 2017, heeft de  ervaren biotech ondernemer Hans Schikan de positie met verve bekleed. Schikan toonde zich in zijn rol als waarnemend boegbeeld een gedreven voorvechter van innovatie in de Life Sciences & Health (LSH) sector. De LSH sector heeft mede dankzij Schikan een aantal grote successen weten neer te zetten. Allereerst zijn er nationale samenwerkingsverbanden gevormd op o.a. regeneratieve geneesmiddelen (RegMed XB) en hart- en vaatonderzoek (Dutch CardioVascular Alliance). Maar ook de komst van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) resulteerde reeds in diverse vestigingen van (bio)farmaceutische bedrijven in Nederland.   

Innovatiekracht van de topsectoren

De Topsector LSH is één van de negen topsectoren waar het Nederlandse bedrijfsleven en de kennisinstellingen internationaal bijdragen aan de concurrerende positie van Nederland op de wereldmarkt. Of het nu gaat om geneesmiddelen, medische technologie, diagnostiek, vaccinaties, digitale zorgoplossingen of de infrastructuur van de gezondheidszorg; de Nederlandse LSH sector biedt innovatieve oplossingen en is wereldwijd steeds toonaangevender. 

 

Foto: Carmen van Vilsteren, strategische directeur Tu/e


Contactinformatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Topsector Life Sciences & Health via info@health-holland.com.

Over de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland)

De Topsector Life Sciences & Health (LSH) is aangewezen door het ministerie van Economische Zaken & Klimaat om de Nederlandse economie en maatschappij tot de wereldwijde top te laten horen en een substantiële bijdrage te kunnen leveren voor de mondiale maatschappelijke uitdagingen. De Topsector initieert en stimuleert interdisciplinair onderzoek en ontwikkeling door publiek-private samenwerkingen te faciliteren die innovaties valoriseren. Door toegang tot kapitaal, het delen van best practices, het verbinden van partijen en de eenduidige Health~Holland branding stimuleert de Topsector een productieve infrastructuur. www.health-holland.com.

Ook interessant