Continue contactloze monitoring Covid-19 patiënten

03 april 2020

Het Rotterdamse Franciscus Gasthuis heeft de verpleegafdeling longziekten uitgebreid met 12 bedden waarin sensoren continu de vitale functies monitoren van patiënten die zijn besmet met het Covid-19 virus.

Het zogeheten EarlySense systeem meet via een sensor onder het matras continu en volledig contactloos de belangrijkste vitale functies bij patiënten, zoals ademhalingsfrequentie, hartslag, en beweeglijkheid. Vooral de ademhaling is een belangrijke indicator hoe het met deze patiënten gaat. Zodra er zich een complicatie dreigt voor te doen bij de patiënt ontvangt de verpleegkundige een alarm op de kleine draagbare pieper.

De verpleegafdeling longziekten van Franciscus Gasthuis werkte al twee jaar met het innovatieve systeem. Vanwege de positieve ervaringen en de toestroom van coronapatiënten heeft het ziekenhuis de afdeling ermee uitgebreid. Bovendien ontlast deze installatie de intensive care door eerdere herkenning wanneer het niet zo goed gaat met een patiënt. Het voordeel voor de verpleegkundigen is dat ze de patiënten die in isolatieverpleging liggen op afstand in de gaten kunnen houden en zo minder direct contact hoeven te hebben. De patiënt ligt niet vast aan draden of snoeren wat de nachtrust ten goed komt.

Inmiddels is een zending met EarlySense units onderweg naar Nederland om ook andere ziekenhuizen te kunnen voorzien van dit systeem.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=h7xYM5zkXxo&feature=emb_logo]

 

Ook interessant