FPC de Oostvaarderskliniek wint Health Valley Bridge Prijs 2020

13 maart 2020

Het project ‘Maatje’ van het forensisch psychiatrisch centrum de Oostvaarderskliniek is uitgeroepen tot de winnaar van de Health Valley Bridge Prijs 2020. Vanwege de annulering van het Health Valley Event 2020 ontving FPC de Oostvaarderskliniek de prijs helaas niet tijdens de plenaire slotshow op 12 maart. Daarom bracht René Penning de Vries (bestuursvoorzitter Health Valley Netherlands) de kliniek een ‘verrassingsbezoek’ om hen het goede nieuws te brengen. FPC Oostvaarderskliniek kan het bedrag van € 15.000 investeren in verdere ontwikkeling van hun innovatieve project ‘ Maatje’. Het bedrag is mede mogelijk gemaakt door Ledger Leopard en Academy het Dorp.

Drie genomineerden

Tien zorgorganisaties uit heel Nederland streden op 21 februari 2020 met een project over Robotica of Blockchain voor een plek in de finale van de Health Valley Bridge Prijs 2020. Daar werden door een multidisciplinaire jury en overige aanwezigen de drie genomineerden gekozen: Het Oogziekenhuis Rotterdam en Microbiome Center NL en FPC de Oostvaarderskliniek. 

[video:https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Y7jgz6d-38E&feature=emb…]

 

Publieksstemming

Vervolgens was het aan het publiek om te bepalen welke zorginnovatie de Health Valley Bridge Prijs 2020 het meest verdient. Op de website van het Health Valley Event werden bijna 1000 stemmen uitgebracht in de online publieksstemming. Forensisch Psychiatrisch Centrum Oostvaarderskliniek kreeg ruim 51 procent van de stemmen. De nummers twee en drie waren Het Oogziekenhuis Rotterdam en Microbiome Center NL met respectievelijk 26% en 23% van de stemmen.


FPC de Oostvaarderskliniek: sociale robot ‘Maatje’

Forensisch Psychiatrisch Centrum won met hun project: sociale robot ‘Maatje’. Eenzaamheid is een wetenschappelijk aangetoonde risicofactor voor recidive in delictgedrag. Tbs-patiënten zijn vaak eenzaam als ze terug de maatschappij in gaan. Hun sociale netwerk heeft hen na lange detentie en behandeling vaak in de steek gelaten en ook de maatschappij staat niet met de armen open klaar om ze te ontvangen. Het doel is daarom om tbs-patiënten in hun resocialisatieproces te ondersteunen met een sociale robot, genaamd Maatje, en de effecten hiervan wetenschappelijk te onderbouwen ten behoeve van het forensisch veld.

“Fantastisch dat zo veel mensen op ons hebben gestemd! We zijn ontzettend blij met deze prijs, een erkenning van de potentie van sociale robots en een prachtige kans om binnen de forensische zorg deze innovatie te gaan beproeven. Met het gewonnen geld gaan we nu aan de slag om robots op maat in te programmeren voor de patiënten. Dit om te onderzoeken of de inzet van sociale robots eenzaamheid bij forensische zorg patiënten terug kan dringen en uiteindelijk een bijdrage kan leveren aan een veiligere maatschappij.” Aldus Thessa Belt, Senior Adviseur Innovatie en Ontwikkeling, FPC de Oostvaarderskliniek. 

[video:https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=DySWTzmrtMA&feature=emb…

Bevorderen innovaties bij zorgorganisaties

De Health Valley Bridge Prijs 2020 prijs is dit jaar voor de tweede keer uitgereikt aan een zorginstelling om daarmee een steuntje in de rug te geven om samen met ondernemers te innoveren om de zorg te verbeteren. De Health Valley Bridge prijs is speciaal voor zorgaanbieders, actief in cure en/of care, die met andere bedrijven werken aan innovatieve projecten die op patiënten gericht zijn. 

"Health Valley wil innovaties bij zorgorganisaties een steun in de rug geven. Health Valley staat voor verbindingen en als bestuursvoorzitter van Health Valley let ik extra op de bruggen die geslagen worden. De tijd dat technologie het antwoord was is voorbij. Alles begint bij samenwerking, bij voorkeur tussen partijen met een verschillende invalshoek.", aldus René Penning de Vries. ''De Health Valley Bridge prijs bevordert dat. We zochten dit jaar naar voorstellen die de toepassing van Robotica of Blockchain in de zorg bevorderen We zijn onder de indruk van het recordaantal aanmeldingen. We hopen dat met deze prijs het project een nog grotere kans van slagen heeft en ook echt iets oplevert voor de patiënt,” voegt René Penning-de Vries toe. 

Ook interessant