RoboSculpt wint Health Valley Bridge Prijs 2019

20 maart 2019

Tijdens de slotshow op het Health Valley Event op 14 maart 2019 in Pathé Nijmegen, is het Radboudumc met het project RoboSculpt door de bezoekers van het event uitgeroepen tot de winnaar van de Health Valley Bridge Prijs 2019. De prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt aan een zorginstelling om daarmee een steuntje in de rug te geven om samen met ondernemers te innoveren om de zorg te verbeteren. Het Radboudumc ontvangt een bedrag van €20.000 dat zij kunnen investeren in verdere ontwikkeling van deze innovatie. Het bedrag is mede mogelijk gemaakt door Rabobank Rijk van Nijmegen en Academy het Dorp.

Van de aanwezigen tijdens de slotshow ontving Radboudumc 47 procent van de stemmen. De nummers twee en drie waren Prinses Máxima Centrum en Maastricht UMC+ met respectievelijk 36 en 17 procent van de stemmen. De prijs werd uitgereikt door René Penning de Vries, bestuursvoorzitter Health Valley en Hester Rippen, jurylid en directeur Stichting Kind en Ziekenhuis.

Radboudumc: RoboSculpt

Het Radboudumc won met het project RoboSculpt, waarmee zij zich richten op robotica voor het verwijderen van bot achter het oor, het rotsbeen. De operaties zijn complex, tijdrovend en risicovol. RoboSculpt is een beeldgestuurde precisierobot, die zelfstandig in bot kan frezen. De robot verbetert condities voor de chirurg; verkort operatieduur; en verlaagt de kans op complicaties.

"Wij zijn erg blij met het winnen van deze prestigieuze prijs. Mede namens Eindhoven Medical Robotics willen wij iedereen die op ons heeft gestemd hartelijk danken. Wij zien de prijs als een erkenning van de innovatieve gedachte die ten grondslag ligt aan de ontwikkeling van de RoboSculpt; het betreft namelijk de eerste autonoom functionerende operatierobot. Wij zullen het gewonnen bedrag inzetten ten behoeve van de preklinische testen met de RoboSculpt, die in het Radboudumc zullen plaatsvinden," laat KNO-arts en schedelbasischirurg Dirk Kunst van het Radboudumc in een reactie weten.  

[video:https://youtu.be/uAl3woHlqQs]

Het Prinses Máxima Centrum was genomineerd met het project ‘Robots voor medicijnbereiding’ maximale kwaliteit en veiligheid bieden aan kinderen met kanker. Door geneesmiddelen in de apotheek te bereiden, bieden ze verpleegkundigen werkdrukverlichting. Hiervoor zijn twee innovatieve robots aangeschaft. Om absolute betrouwbaarheid te garanderen, is een extra kwaliteitsborgingsstap nodig. Ze hebben hiervoor nu een apparaat op proef, maar nog geen budget voor aanschaf. 

[video:https://youtu.be/4kqz8clkdoQ]

Het Maastricht UMC+ was in de rade met het blockchain project Labchain. Laboratoriumuitslagen worden in ziekenhuizen nog per post uitgewisseld en dat is duur en foutgevoelig. Met Labchain (een blockchainoplossing) proberen ze dit veranderen. Een eerste succesvolle verbinding (decentraal) tussen het Radboudumc en MUMC is al gelegd en werkt. 

[video:https://youtu.be/Vth-9FMYtOM]

Bevorderen innovaties bij zorgorganisaties

"Met deze prijs wil initiatiefnemer Health Valley innovaties bij zorgorganisaties een steun in de rug geven. Health Valley staat voor verbindingen. Als bestuursvoorzitter van Health Valley let ik extra op de bruggen die geslagen worden. De tijd dat technologie het antwoord was is voorbij. Alles begint bij samenwerking, bij voorkeur tussen partijen met een verschillende invalshoek.", aldus René Penning de Vries bestuursvoorzitter Health Valley. Dit jaar meldden ruim 20 innovaties met een project in Blockchain en Robotica zich aan voor de prijs en waren er 3 genomineerden. "We zijn onder de indruk van het recordaantal aanmeldingen en vooral van de kwaliteit van de inzendingen. We hopen dat met deze prijs het project een nog grotere kans van slagen heeft.”  

HEalth Valley Event-5 Met Dolf Janssen.jpg

L-R: Drs. Cindy Nabuurs en dr. Dirk Kunst (van project RoboSculpt, Radboudumc) en daarnaast in het midden: vertegenwoordigers van Pinktrainer (winnaar publieksprijs Nationale Zorginnovatieprijs 2019) en rechts vertegenwoordigers van OZOverbindzorg (winnaar vakjuryprijs Nationale Zorginnovatieprijs 2019)​​.  
 

Ook interessant