Drie nieuwe zorginnovatie stimuleringsregelingen!

07 januari 2019

Begin 2019 komt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met de stimuleringsregeling e-Health Thuis, waarmee digitale toepassingen in de thuiszorg gestimuleerd worden. Dit is een nieuwe subsidieregeling om (digitale) innovatie in de langdurige zorg te ondersteunen. Deze regeling is – samen met twee andere regelingen – aangekondigd in het Programma Langer Thuis. Deze gaan naar verwachting in per 1 januari 2019 en hiervoor is in totaal 270 miljoen euro beschikbaar.

De regeling

Langer thuis wonen is een noodzaak, omdat de Nederlandse bevolking geleidelijk aan het vergrijzen is. Momenteel zijn er 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 in Nederland. Het doel van deze regeling is om middel thuiszorgtechnologie meer cliënten, mantelzorgers en professionals te ondersteunen. De oorzaak van de regeling is het achterblijven van toepassing van technologie in de thuiszorg vanwege het ontbreken van een verdienmodel. Minister Hugo de Jonge wil dat de regeling een impuls geeft aan de daadwerkelijke implementatie van e-health in werkprocessen in de zorg en ondersteuning.

Andere regelingen

Ook komt er in 2019 een innovatieregeling aan (VIPP Care) gericht op informatie- uitwisseling tussen patiënt, professional en mantelzorger. Daarnaast komt er een innovatie regeling (Wonen en zorg) om nieuwe woonzorgvormen te creëren en huizen aan te passen.

Aanvraagperiode 

De minister verwacht de Tweede Kamer in het vroege begin van 2019 over de stimuleringsregelingen verder te kunnen informeren.

Wil je meer weten over het aanvragen van deze regeling? Neem dan contact met innovatieconsultant: Koen Lammers

Ook interessant