Robert Kuipers: ‘Ellogon voorkomt onnodige immunotherapie’

27 februari 2024

Ellogon helpt medische experts met AI om te met voorspellen of individuele kankerpatiënten baat gaan hebben bij immunotherapie. Dat verhoogt de kwaliteit van leven en drukt de zorgkosten. Ontmoet de vijfde finalist van de Nationale Zorginnovatieprijs.

Robert Kuipers is sinds begin 2021 CEO van Ellogon. Deze startup ontwikkelt een tool om via AI te beoordelen of behandeling met immunotherapie effect heeft. Dit voorkomt dat patiënten voor wie immunotherapie geen effect zal hebben toch deze dure en ingrijpende behandeling krijgen. Immunotherapie heeft minder bijwerkingen dan chemo of bestraling, maar de behandeling heeft toch veel impact op de patiënt. De kosten kunnen gemakkelijk oplopen tot 150.000 euro per patiënt. Als de behandeling meer gericht kan worden voorgeschreven, is het effect op kosten en de levenskwaliteit dus groot.

Tijdrovende klus

Bepalen of iemand in aanmerking komt voor immunotherapie gebeurt met tumorweefsel dat bij patiënten wordt weggenomen. Doorslaggevend is de hoogte van een bepaalde biomarker. Het bepalen daarvan is voor pathologen een tijdrovende en lastige klus. Vandaar dat Ellogon AI hiervoor inzet.

Lees het volledige artikel op Dutch Health Hub.

Lees het volledige artikel op Dutch Health Hub

Portretfoto van Robert Kuijpers, met een zwarte achtergrond.