Corpus VR maakt spel van revalideren

06 maart 2024

De VR-bril tovert met Corpus VR saaie oefeningen om naar spannende games. Dat maakt volhouden veel gemakkelijker. Maak kennis met de zesde finalist van de Nationale Zorginnovatieprijs.

Oprichter Gert-Jan Brok: “Ons credo is ‘Let’s play to heal.  Niemand kiest ervoor om te gaan revalideren. Maar mensen met een trauma of andere klachten ontkomen er niet aan. Met een therapeut erbij is het niet zo lastig om oefeningen vol te houden. Maar als iemand het zonder begeleiding moet doen, is het een  heel ander verhaal. Dan vraagt het volhouden veel discipline.”

Spelomgeving

“De oefeningen in Corpus VR komen rechtstreeks uit de traditionele literatuur, die bewijzen al tientallen jaren hun nut. Wij vertalen ze naar spelletjes waarin precies diezelfde bewegingen zitten. Maar wel met een ander aandachtspunt. Als je op de traditionele manier oefent, ben je je heel bewust van je lichaam en van de pijn. En als je je arm twintig keer omhoog moet doen, gaat ‘ie de twintigste keer echt niet meer zo hoog de lucht in. Als het doel in de spelomgeving ligt, denk je daar minder over na. Je doet wat het spel van je vraagt.”

Baseline

Mede-oprichter Kiki Coppelmans: “Uniek aan ons systeem is dat we altijd beginnen met een individuele meting: de zogenoemde baseline. Op basis daarvan passen alle oefeningen zich aan op wat iemand kan. Als een patiënt zijn arm niet hoog in de lucht kan krijgen, zal het spel daar ook niet om vragen. Je kunt in Corpus VR niet zomaar op draken jagen of een ruimteschip besturen. Je moet eerst door de metingen heen.”

Lees het volledige artikel op Dutch Health Hub

Lees het volledige artikel op Dutch Health Hub

Links een foto van Gert-Jan Brok, rechts een foto van collega Kiki Coppelmans