Dit zijn ze dan: de finalisten Nationale Zorginnovatieprijs 2024!

29 februari 2024

De afgelopen weken stonden in het teken van de regionale voorrondes van de Nationale Zorginnovatieprijs. De regiopartners van Zorginnovatie.nl hebben ieder in hun eigen regio een voorronde georganiseerd in de zoektocht naar hun winnaar. De regiowinnaars gaan nu als finalisten door in de hoop straks de vakjuryprijs ter waarde van €10.000 of de publieksprijs ter waarde van €5.000 in de wacht te slepen. Hoog tijd dus om ze aan je voor te stellen!

Flux Robotics – Flux One Navigation System

Het Flux One Navigation System ondersteunt clinici tijdens endovasculaire ingrepen op moeilijk bereikbare locaties in het lichaam. Het systeem werkt met magneten die voerdraden navigeren in de slagaders én door blokkades trekken waarmee de chirurg een normale stent implanteert of ballonkatheter kan plaatsen. Deze innovatie verandert de toekomst voor chirurgen die niet noodzakelijkerwijs gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld vaatchirurgie.

Verne Health – Chatbot Verne

Chatbot Verne is ontwikkeld aan de hand van de vraag hoe fysiotherapie eruit zou zien als we voor altijd in lockdown zouden zitten. De triagetool op basis van chatbot technologie geeft binnen 5 minuten een zelfdiagnose en advies om direct aan de slag te gaan met het herstel. Indien nodig worden ze doorverwezen naar de juiste zorgverlener. De chatbot is gemakkelijk in te bouwen, overal toepasbaar en daarmee 24/7 toegankelijk.

Ellogon AI – EIDOS

EIDOS is een AI-tool die medisch specialisten ondersteunt bij het selecteren van patiënten voor immunotherapie. Ongeveer 50 procent van alle kankerpatiënten die immuuntherapie krijgt, heeft hier geen baat bij. En dat terwijl deze vorm van therapie een enorme impact heeft op de kwaliteit van leven van patiënten en 150.000 euro per behandeling kost. De AI-oplossing kwantificeert karakteristieken in tumorweefsel, die voorspellend zijn voor het resultaat van de immuuntherapie.

Valtes

Valtes ontwikkelde een app ter ondersteuning van mantelzorgers. Of beter gezegd: voor mensen die ‘gewoon zorgen voor een ander’. Het gepersonaliseerde digitale platform biedt tips, tricks en adviezen in de juiste context en omstandigheden op basis van behoefte en zorgcontext, denk aan informatie en steun, maar ook bewustwording en preventie door middel van bijvoorbeeld zelfhulp of zorgverlof. Het is hierbij ook toegespitst op de specifieke gemeente van de mantelzorger, zoals bijvoorbeeld een bijeenkomst over de WLZ in een lokaal buurthuis.

Gloovy Eco Gloves

Gloovy Eco Gloves heeft de eerste duurzaam geproduceerde, recyclebare wegwerp handschoen van Europa ontwikkeld. Dankzij het eenvoudigere en geoptimaliseerde productieproces, evenals het gebruik van betere grondstoffen en de mogelijkheid tot volledige circulariteit, is dit het eerste volwaardige duurzame alternatief voor de huidige wegwerphandschoenen.

Corpus VR

Corpus VR automatiseert revalidatie door oefeningen aan te bieden in Virtual Reality. Dit ondersteunt therapeuten door inzicht te geven in de voortgang en helpt cliënten door ze te begeleiden in hun doorgaans lastige oefeningen. Dit kan zowel in de praktijk als op afstand. De Virtual Reality behandelingen zijn toepasbaar binnen de fysiotherapie, ergotherapie en neurotherapie.

Juvoly – QuickConsult

Het Juvoly QuickConsult is een live opname van het gesprek tussen patiënt en huisarts, die het gesprek automatisch samenvat naar een SOEP-verslag. Het systeem is geoptimaliseerd voor de eerstelijnszorg en bevat slimme verwijzingen naar de juiste pagina’s van bijvoorbeeld de Nederlandse Huisarts Gemeenschap of Thuisarts.nl. Het QuickConsult is al gekoppeld met Bricks Huisarts, en andere HIS’en of EPD’s volgen nog.

Neolook Solutions – Early Moves

Met EarlyMoves richt Neolook Solutions zich op het vroegtijdig opsporen van zowel geestelijke als lichamelijke ontwikkelingsstoornissen bij baby’s. De AI-software kan van opgestuurde video’s van baby’s een vooranalyse van de bewegingen van het kindje maken. De AI-software maakt in deze vooranalyse al een verdeling tussen kinderen met evident normale bewegingen en niet-normale bewegingen, zodat de arts zich direct op de kinderen met niet-normale bewegingen kan focussen.

Wildcard

In zeven van de acht regio’s werden regiowinnaars uitgeroepen die als finalist doorgaan in het nationale traject. In één regio zat er helaas geen geschikte regiowinnaar tussen de aanmeldingen. Omdat Zorginnovatie.nl graag zoveel mogelijk veelbelovende ondernemingen helpt, is besloten om een wildcard in te zetten om toch de laatste plek in de finale te vervullen. Hierbij is gekeken naar de runner-ups uit de zeven andere regio’s. Stichting Medtechpartners kreeg de eer om de winnaar van de wildcard te kiezen, en heeft hierbij gekozen voor Neolook Solutions met EarlyMoves! 

Joep Welschen, Program Director bij Stichting MedtechPartners licht toe: “De vroege detectie met behulp van AI en video’s van thuis zorgt voor minder complicaties en maakt een vroegtijdige behandeling van baby’s met ontwikkelingsstoornissen mogelijk. EarlyMoves biedt daarmee in onze ogen een toekomstbestendige en goed schaalbare oplossing.”

Over de Nationale Zorginnovatieprijs

De acht finalisten maken kans op de Nationale Zorginnovatieprijs, bestaande uit een vakjuryprijs ter waarde van €10.000 en een publieksprijs ter waarde van €5.000. De vakjury, bestaande uit voorzitter Anne Marie Weggelaar-Jansen, Joris Arts, Menno Gravemaker en Niels van Gorp, zullen zich op het Health Valley Event op 21 maart gezamenlijk buigen over de vakjuryprijs. Hier pitchen de finalisten voor de jury en worden zij onder andere beoordeeld op de haalbaarheid, schaalbaarheid, toekomstbestendigheid en toegevoegde waarde van de innovaties. 

Het publiek beslist over de winnaar van de publieksprijs door straks te stemmen op hun favoriete innovatie. Dit is mogelijk van woensdag 20 maart 10:00 tot en met woensdag 3 april 10:00 op www.zorginnovatie.nl. De finalisten hebben hiermee twee weken de tijd om zoveel mogelijk stemmen te werven voor de publieksprijs. 

Beide prijzen worden op 10 april uitgereikt tijdens Zorg & ict, onderdeel van Dutch Health Week.

Het logo van de Nationale Zorginnovatieprijs staat in het midden, daaromheen staan de acht logo's van de acht finalisten