En de winnaar is... SARA Robotics!

06 juli 2021

De winnaar van alweer de derde editie van de Health Impact Accelerator is bekend: SARA Robotics! Het team, bestaande uit Maartje Claassen, Emmy Hendriks, Floor Ruyten, Annabelle Hermans en Evelien Hopman, werd tijdens het Slotevenement op 2 juli uitgeroepen tot winnaar. Gedurende de HIA hebben ze kennis kunnen maken met de toegevoegde waarde en uitdagingen van sociaal ondernemen. Daarnaast hebben zij hun idee het beste weten te vertalen naar een sterke business case. 

Lovende woorden van het jurypanel

De jury bestond uit vier panelleden met veel kennis op het gebied van sociaal ondernemerschap: Liesbeth Leurs (Zorg voor Innoveren Drechtsteden), Bram Dees (Gecon), Stephan Hulsbergen (BOM) en Marc Kalf (Health Valley). Leurs sprak na afloop met lovende woorden over het winnende team:

Het team achter SARA Robotics is een team dat laat zien dat de data en het businessmodel snel gevalideerd kan worden. Ze stonden er echt als een team en straalde dat ook uit. We denken dat dit team in staat is om de nieuwe inzichten die ze opdoen snel toe te passen, om zo echt die waarde te kunnen toevoegen aan de zorg.” – Liesbeth Leurs

Eerste reactie

Het team achter SARA Robotics is erg blij met de winst. De vragen van de panelleden gaf hen een kans om iets meer verdieping te geven aan waar ze mee bezig zijn, en heeft hen tevens weer aan het denken gezet. Ze kijken met een goed gevoel terug op de HIA: 

“Gedurende de HIA hebben we grote stappen gezet. We zijn helemaal teruggegaan naar het begin en hebben gekeken waar we stonden. Vanaf daar hebben we vervolgens ons plan opgesteld. Het was hard werken, maar het was het zeker waard.” – Emmy Hendriks

SARA Robotics ontwikkelt software voor sociale en autonome zorgrobots om ondersteuning te bieden in de langdurige zorg. SARA helpt de zorgmedewerker om kwalitatieve en waardige zorg te bieden aan zijn of haar cliënten. In co-creatie met zorgmedewerkers zijn verschillende modules ontwikkeld die ondersteunen bij het leveren van zorg aan mensen met onbegrepen gedrag, bijvoorbeeld mensen met dementie. SARA is al werkzaam als zorg-assistent bij 14 zorginstellingen. Op deze manier draagt SARA bij aan een hogere kwaliteit van zorg en welzijn voor cliënten en tegelijkertijd aan ondersteuning voor het zorgpersoneel.

En hoe nu verder?

SARA Robotics werkt nu vooral met mensen met dementie, maar wordt steeds meer benaderd vanuit andere hoeken, waaronder de gehandicaptenzorg. Daarnaast gaf Hendriks aan dat ze bij de HIA vooral hebben geleerd om resultaten duidelijk te maken: “Ook al heb je nog niet alle gegevens en bevindingen, het is goed om al in de vroege fase resultaten te koppelen en zo in kleine stappen een business case op te bouwen. Dus daar gaan we nog zeker mee door.”

HIA 2021 najaars-editie: aanmeldingen geopend!

Ben jij ook een doener met een innovatief idee op het gebied van gezondheid en zorg? Meld je dan aan voor de najaars-editie van de Health Impact Accelerator! Klik hier voor meer informatie en aanmelden!