Ellogon.ai wint voorronde Nationale Zorginnovatieprijs 2024

14 februari 2024

Ellogon.ai is gekozen als de Noord-Hollandse voorrondewinnaar voor de Zorginnovatieprijs. De Amsterdamse scaleup strijdt met EIDOS op 21 maart met winnaars uit andere provincies om de Nationale Zorginnovatieprijs 2024.

EIDOS is een AI-tool die medisch specialisten ondersteunt bij het selecteren van patiënten voor immunotherapie. Ongeveer 50 procent van alle kankerpatiënten die immuuntherapie krijgt, heeft hier geen baat bij. En dat terwijl deze vorm van therapie een enorme impact heeft op de kwaliteit van leven van patiënten en 150.000 euro per behandeling kost, zo vertelde Robert Kuipers van Ellogon.ai tijdens zijn pitch. “Tijdens deze pitch van vijf minuten krijgen in de EU 40 mensen een kankerdiagnose. 14 daarvan zullen hieraan overlijden. Met immunotherapie is de overlevingskans drie keer hoger. Alleen is het dan wel belangrijk dat de juiste patiënten die therapie krijgen.”

Ellogon.ai ontwikkelde EIDOS samen met onder meer het Nederlands Kankerinstituut. Het product heeft een CE-certificering en wordt al gebruikt in vier Nederlandse academische ziekenhuizen en een Grieks ziekenhuis.

Klik op de button om foto’s te bekijken van de regionale voorronde. Of lees verder.

Bekijk alle foto's

Nu de markt op

Mede vanwege de impact die EIDOS kan hebben op de levens van patiënten koos de jury voor deze winnaar. “Want hoe belastend is het voor een kankerpatiënt als je een behandeling moet ondergaan die helemaal geen effect heeft?”, zei juryvoorzitter Arianne van Lavieren van het Zilveren Kruis. Ellogon.ai gaat naar de finale van de Nationale Zorginnovatieprijs 2024 tijdens het Health Valley event op 21 maart 2024 in Nijmegen. De prijsuitreiking is tijdens het Zorg&ICT event op 10 april 2024 in Utrecht.

Kuipers is dankbaar voor de prijs, zo vertelde hij na de uitreiking. “Die genereert hopelijk de aandacht die we nodig hebben. Ons product staat. Nu moeten we er de markt mee op. En daar helpt dit zeker bij. Mensen hebben je naam dan misschien al gehoord als je met ze in gesprek gaat.”

Indrukwekkende zorginnovaties

De jury, die verder bestond uit Dagmar van Ravenswaay Claasen (Lumo Labs), Jenny Tsin, (Innovatiefonds Noord-Holland) en Anna van der Hulst (GGD Amsterdam), stond voor een moeilijke keuze, vertelde Van Lavieren. “Ik ben trots op de indrukwekkende innovaties die ik hier vandaag heb gezien. Iedereen maakt op zijn eigen manier impact.”

Dat bleek inderdaad ook uit de pitches van de andere drie deelnemers. Zo vertelde Dieuwertje Drexhage van Layco over vela, een herbruikbare vacuümpomp voor bevallingen. De pomp die momenteel het meest gebruikt wordt, is een wegwerppomp. De bestaande herbruikbare pompen zijn niet patiënt- of gebruiksvriendelijk. Drexhage: “De zorg stoot meer CO2 uit dan de luchtvaartindustrie, onder meer omdat we zoveel wegwerpproducten gebruiken. Tegelijkertijd zien we dat in lage- en middeninkomenlanden vacuümextractie kan helpen bij het terugdringen van het aantal doodgeboorten. Daarom hebben wij vela bedacht.”

Vela kan door een persoon worden bediend, honderd keer worden hergebruikt en is makkelijk in en uit elkaar te halen voor reiniging. De markt voor verloskundige apparatuur is veelbelovend, schetste Drexhage. “Er is meer focus op vrouwenwelzijn, veel interesse in groene innovaties en het aantal geboorten in lage- en middeninkomenlanden gaat alleen maar toenemen. 70 procent van de gynaecologen die ‘m gebruikt hebben zegt geen significant verschil te merken met een wegwerppomp en 95 procent is bereid hun huidige alternatief te vervangen voor de vela.”

Nachtzuster

Een andere genomineerde, Kepler Vision Technologies, maakt met diens technologie zorg op afstand mogelijk. Met Kepler Night Nurse kunnen ziekenhuizen en verzorgingstehuizen op afstand kwetsbare patiënten monitoren. Sensoren aan het plafond monitoren dan of iemand uit bed komt, misschien is gevallen of te lang in dezelfde houding ligt. “Met Kepler Night Nurse stellen we de beschikbaarheid van zorg ’s nachts en in de toekomst veilig”, pitchte Harro Stokman. “Wij vervangen 2,5 fte per 100 patiënten en hebben een terugverdientijd van 2 jaar. Maar misschien nog wel belangrijker: een patiënt krijgt zijn privacy terug en de zorgmedewerker hoeft niet meer onnodig  langs te komen. Die kan zich richten op de echt belangrijke taken.”

Momenteel bewaakt Kepler Night Nurse zo’n 4.500 patiënten in 20 zorgcentra. Maar de ambities zijn groot. Verschillende system integrators verkopen de software en een Duitse fabrikant levert de software van Kepler automatisch bij diens software.

Hologrammen

Ook Claartje Ypma wist de jury te raken met haar pitch. Zij is CEO en mede-oprichter van Augmedit, een bedrijf dat Augmented Reality gebruikt om chirurgische precisie tijdens operaties te vergroten. Omdat veel chirurgen met 2D-afbeeldingen hun operatie voorbereiden, worden er soms fouten gemaakt. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van een drain. “Onze oplossing kan op basis van een scan een 3D-beeld maken. De arts kijkt vervolgens door een hololens om dat beeld te zien. Zo kan zij heel precies bepalen waar ze een incisie maakt of hoe ze de patiënt op de operatietafel plaatst.”

Het bedrijf hoopt eind deze zomer een CE-certificering te krijgen om het product daarna commercieel uit te kunnen rollen. De eerste gebruikers zijn in elk geval erg positief, zei Ypma. “Niet alleen studenten, maar ook ervaren chirurgen. Sommigen passen echt hun benadering aan op basis van het hologram. We verwachten dat jonge chirurgen bepaalde ingewikkelde operaties dankzij deze ondersteuning straks al eerder in hun carrière kunnen gaan uitvoeren.”

Winnaar van vorig jaar

Vorig jaar won Healthplus.ai de regionale voorronde. En dat heeft het bedrijf veel opgeleverd. “Zichtbaarheid, erkenning, vertrouwen, verbinding, geloofwaardigheid”, somt product owner Maryse Wiewel op. “De prijs heeft ons veel leads bij ziekenhuizen opgeleverd en het heeft ons ook op scherp gezet. We hebben geleerd ons verhaal nog beter te vertellen.”

Dat verhaal is het product Periscope: software die dokters en verpleegkundigen ondersteunt in postoperatieve zorg. Periscope gebruikt kunstmatige intelligentie om op basis van allerlei variabelen te voorspellen of iemand een infectie krijgt. De certificeringen zijn inmiddels binnen en Periscope wordt nu geïntegreerd in verschillende elektronische patiëntendossiers (EPD). “We onderzoeken nu hoe we dit in verschillende ziekenhuizen gaan implementeren en wat we hierna verder gaan ontwikkelen.”

Opening Plus Ultra Amsterdam

De voorronde werd gecombineerd met de officiële opening van Plus Ultra Amsterdam, op steenworp afstand van het Amsterdam UMC. Bedrijven kunnen hier kantoor- en laboratoriumruimte huren. Tijdens het juryberaad ging een panel onder leiding van dagvoorzitter Quincy Dalh in gesprek over het gebouw en samenwerking op de zorgcampus die dit gebied moet worden.

Plus Ultra, een gebouw van Kadans Science Partner, moet daaraan bijdragen. “Wij willen bedrijfsleven, onderwijs en gezondheidzorg met elkaar in contact brengen op een campus. Wij faciliteren wetenschappers en bedrijven zo om antwoorden te vinden op maatschappelijke vraagstukken”, zei directeur Michel Leemhuis. Ook Jeroen Heijs van het ministerie van Economische Zaken is blij met deze nieuwe locatie. “Als klein bedrijf is het altijd moeilijk om een goede, strategische plek te vinden. Je kunt immers niet zelf een gebouw neerzetten naast een academisch ziekenhuis. Faciliteiten zoals deze, met een eigen labruimte, zijn belangrijk voor Nederland. Ze dragen bij aan de kennisuitwisseling binnen deze campus, maar ook tussen vergelijkbare kennishubs in Europa.”

Hans van Goudoever, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Amsterdam UMC, wil dat er nog meer plekken als deze komen in het gebied. “De startups en scale-ups kunnen hier uitzoeken of wat wij in het lab bedenken ook echt werkt. En die ontdekkingen kunnen ze vervolgens zelf weer naar het ziekenhuis en de patiënten brengen.” “We hebben het bedrijfsleven ook echt nodig om de zorg in onze regio toegankelijk te houden”, vulde de Amsterdamse wethouder Alexander Scholtes aan.

Hoogleraar chirurgie Marlies Schijven moedigde ondernemers aan om niet steeds meer technologie richting zorgverleners te duwen, maar om te proberen die zorgverlener echt te ondersteunen. “Iedereen denkt dat ‘ie een gouden ei in handen heeft, maar overleg al in een vroeg stadium met de mensen die het moeten doen.”

Tekst: Mirjam Streefkerk

Over Zorg2025

De regionale voorronde van de Zorginnovatieprijs organiseert Amsterdam Economic Board met het Zorg2025-consortium: ROM InWestRabobankAmsterdam AI en Sigra. Samen organiseren wij ook andere Zorg2025 bijeenkomsten. Deze zijn gericht op het bij elkaar brengen van zorg- en welzijnsprofessionals, bedrijfsleven, onderzoekers en kennisinstellingen op het gebied van gezondheid en preventie. Uitgangspunt is het delen van kennis, nieuw onderzoek en innovaties.