Acht ZorgTech projecten leveren positieve impact op de gezondheidszorg

07 september 2023

In een wereld waarin onze bevolking groeit en we langer leven dan ooit tevoren neemt de vraag op de zorg steeds meer toe. Een uitdaging die de samenleving niet alleen kan dragen. Het is daarom essentieel dat er innovatie wordt ingezet om mensen te helpen om zo lang mogelijk fit, gezond en zelfstandig te blijven. Om dit te stimuleren, startte het innovatieprogramma ZorgTech eind 2021 een subsidieronde rondom het thema ‘Gezond oud worden’. Acht projectconsortia namen deel aan dit initiatief. Na afronding van deze projecten blikken we nu terug. Hoe hebben de zorginnovaties zich verder ontwikkeld en hebben deze ZorgTech projecten bijgedragen aan verbetering van de zorg? Het antwoord op deze vraag lees je in dit artikel.

Een vliegende start

In de afgelopen periode hebben de acht deelnemende consortia enorme stappen gezet in de doorontwikkeling van hun zorginnovatie. Zo zijn er pilots, testsessies en onderzoeken, zoals gebruikersstudies en schaalbaarheidsonderzoek, uitgevoerd. Dankzij geformeerde projectconsortia, bestaande uit het zorginnovatiebedrijf, zorgorganisatie gecombineerd met andere relevante partijen, is dit allemaal gelukt. Deze samenwerkingen stelden de bedrijven in staat hun oplossingen in de praktijk te valideren en verdere stappen te zetten met de technologische zorginnovatie. Een absolute meerwaarde voor de gezondheidszorg.

Hello 24/7 applicatie

Dit bevestigen ook de deelnemende bedrijven: ‘de ZorgTech voucher heeft gezorgd voor een vliegende start van ons project en dankzij de voucher hebben wij SmartCOPD kunnen door ontwikkelen, waardoor de applicatie bruikbaarder is geworden voor onze doelgroep in de geriatrische revalidatie.’ – Leonoor van Dam van Isselt, SmartCOPD.

Tim van den Ing, Rollz, geeft aan: ‘de voucherregeling was voor ons een mooie manier om de nodige betrokkenheid te creëren bij de zorgorganisatie, en gaf net dat beslissende zetje om daar echt binnen te kunnen komen. Zonder de ZorgTech subsidie was het ons niet gelukt om met het prototype in deze tijd in de operationele omgeving te experimenteren.’

Samenwerking leidt tot successen

De samenwerking tussen bedrijven met een zorgtechnologische oplossing en zorgorganisaties maakt het programma uniek. Een voorbeeld hiervan is het projectconsortium van Rollz, Basalt (expertisecentrum voor revalidatiezorg) en de Haagse Hogeschool. Door deze samenwerking krijgt Rollz betere mogelijkheden om toekomstige innovaties te testen en kan Basalt de nieuwste ontwikkelingen direct toepassen en integreren in hun behandelmethoden. Bovendien profiteert de Haagse Hogeschool van projecten om de kennis van hun onderzoekers en studenten in te zetten, te vergroten en te verdiepen.  Een win-win-win situatie voor zowel zorginnovatiebedrijven, de gezondheidszorg als het onderwijs.

‘Dit was net het beslissende zetje om binnen te komen bij de zorginstantie en ons prototype in de operationele omgeving te demonstreren.’ – Tim van den Ing, Rollz.

Positieve impact op de gezondheidszorg

De projectconsortia dragen allemaal bij aan een hogere kwaliteit van de zorg. Enkele voorbeelden van de deelnemende bedrijven laten dit zien:

Cue2Walk wearable technologie

Cue2Walk – Innovation Quarter – Zorg Tech – Vrijdag 5 maart 2021 | © Verkijk

HealthyChronos ontwikkelde een pre/rehabilitatie thuismonitoringsdashboard voor oncologie fysiotherapeuten waardoor het herstelproces van genezen kankerpatiënten wordt verbeterd. Cue2Walk werkte aan een optimalisatie van de digitale tool voor makkelijk gebruik in de dagelijkse praktijk, voor zowel de gebruiker als de behandelaar.  De tool zorgt zo voor meer vertrouwen waardoor dit bijdraagt aan een actiever leven van mensen met Parkinson.

Linksight heeft het platform verder doorontwikkeld, in de datasamenwerking met Pieter van Foreest, zorgkantoor en -verzekeraar DSW en de Gemeente Delft, zodat het beter aansluit op het domein ouderenzorg. Hierdoor worden relevante data inzichten verkregen, zonder daarbij privacygevoelige informatie te delen, om uiteindelijk de ouderenzorg in de Gemeente Delft te verbeteren.

Efficiëntie in de zorg

De meerderheid van de oplossingen levert een efficiëntieslag in het werk van het zorgpersoneel. Momo Medical ontwikkelde, in deze korte tijd, een nieuw product dat inconsistenties bij patiënten signaleert en verplegers tijdig waarschuwt. Hello 24/7ontwierp een digitaal portaal  voor revalidatiespecialisten waardoor de gegevens van patiënten eenvoudig kunnen worden bijgehouden en gedeeld waardoor een soepele overgang van revalidatie naar huis mogelijk is.

Persoonlijke aandacht

Doser maakte mooie validatiestappen met een installatie van de MedPrint bij het LUMC waar het product in de praktijk is getest. Deze 3D printeroplossing van Doser optimaliseert de medicatie voor ouderen met polyfarmacie via een poly-pil. Dit zorgt voor vermindering van bijwerkingen en de juiste persoonlijke dosering. Kortom, een stap in de beweging naar  gepersonaliseerde medicatie.

Groei van de deelnemende bedrijven

De toekomst van de deelnemende bedrijven ziet er veelbelovend uit. Doser voert momenteel pilots uit bij de apotheek van de Universiteit Leiden en een specialistische apotheek in Den Haag en is op zoek naar verdere uitbreiding. De wearable van Cue2Walk is al in gebruik bij meer dan 100 Parkinsonpatiënten en kijkt naar de mogelijkheden van productopschaling, om nog meer mensen met Parkinson te bereiken. Veel van de bedrijven haalden investeringen op en ook  teams zijn gegroeid, bijvoorbeeld Momo Medical die tien nieuwe collega’s verwelkomde.

Innovatiekracht binnen de zorg en de regio Zuid-Holland

‘Het ZorgTech programma is ontzettend waardevol voor de deelnemende bedrijven. Door de projectconsortia hebben de bedrijven, in korte tijd, enorme stappen gezet met hun zorginnovatie. In deze anderhalf jaar tijd hebben de deelnemende bedrijven allemaal bijgedragen aan het grotere doel: verbetering van de zorg in Nederland en dat is hard nodig. Met het ZorgTech programma zetten we de innovatiekracht binnen de zorg en de regio Zuid-Holland duidelijk op de kaart en daar ben ik ontzettend trots op’.  – Marieke Kodde, Programmamanager ZorgTech

Mocht je  graag meer willen weten over ZorgTech of hoe met jouw zorginnovatiestartup hieraan kunt deelnemen? Neem dan gerust contact op met Marieke Kodde.

Oudere vrouw en jong meisje zitten naast elkaar aan tafel en kijken samen naar een iPhone scherm.