Thuismonitoring COPD van Streekziekenhuis Koningin Beatrix winnaar Health Valley Bridge Prize 2022

17 maart 2022

Het project ‘Thuismonitoring COPD’ van Streekziekenhuis Koningin Beatrix is met ruim 46% van de stemmen uitgeroepen tot de winnaar van de Health Valley Bridge Prize 2022. De prijs werd op 16 maart op de tweede dag van het internationale Health Valley Event in Nijmegen bekendgemaakt. Streekziekenhuis Koningin Beatrix kan het bedrag van € 15.000 investeren in verdere ontwikkeling van hun innovatieve project in de zorg. Het bedrag is mede mogelijk gemaakt door Health Valley, Menzis en de Groeiversneller.

Streekziekenhuis Koningin Beatrix: Thuismonitoring COPD

In oktober 2020 is dit project gestart. SKB heeft in samenwerking met Medisch Service Centrum NAAST, Sensire en Marga Klompé in pilot verband COPD patiënten m.b.v. een app gemonitord. Doel van het project is om de zelfredzaamheid van COPD patiënten te vergroten. Een ander belangrijk doel is om de signalen van een ernstige longaanval eerder te signaleren en zo de kans op een lange ziekenhuisopname te verkleinen. Patiënten worden met een smartwatch en een app ondersteund om voldoende actief te blijven. Digitale ondersteuning door mantelzorger, eigen fysiotherapeut, longverpleegkundige, Medisch Service Centrum en thuiszorg zijn daarbij heel belangrijk.

Lisette Drenthen, verpleegkundig specialist AGZ deed op het podium een pitch voor het project en nam namens Streekziekenhuis Koningin Beatrix de prijs in ontvangst: “Door als partners samen te werken, maken we de zorg voor COPD-patiënten echt beter, dat is heel waardevol. Dat laat ons project heel mooi zien. Dat we hebben gewonnen is echt een eer! Met het bedrag kunnen we weer verdere stappen zetten om onze gezamenlijke zorg te verbeteren.”

Namens Sensire was innovatiemanager André Hermsen aanwezig om te pitchen voor hun project ‘Urine als Sleutel’ en namens Rijnstate was cardioloog Ron Pisters ook aanwezig om het project ‘AtriumFibrilleren@home’ onder de aandacht te brengen van het publiek.

Drie genomineerden

Negen zorgorganisaties uit heel Nederland streden op 16 februari jl. met een innovatief project voor een plek in de finale van de Health Valley Bridge Prize 2022. Daar werden door een multidisciplinaire jury en overige aanwezigen de drie genomineerden gekozen: COPD smart van Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Urine als Sleutel van Sensire en en Atrium Fibrilleren@home van Rijnstate.

Publieksstemming

Vervolgens was het aan het publiek om te bepalen welke zorginnovatie de Health Valley Bridge Prize 2022 het meest verdient. Via een poll op de website van Health Valley werden ruim 1100 valide stemmen uitgebracht in de online publieksstemming. Streekziekenhuis Koningin Beatrix: Thuismonitoring COPD kreeg 46% van de stemmen. De nummers twee en drie werden Rijnstate en Sensire met respectievelijk 42% en 12% van de stemmen.

Bevorderen innovaties bij zorgorganisaties

De Health Valley Bridge Prize 2022 prijs is dit jaar voor de derde keer uitgereikt aan een zorginstelling om daarmee een steuntje in de rug te geven om samen met ondernemers te innoveren om de zorg te verbeteren. De Health Valley Bridge Prize is speciaal voor zorgaanbieders, actief in cure en/of care. Waarbij ze in projecten door middel van technologie, zorg dichterbij de eigen leefomgeving van de patiënt brengen wordt gebracht, met als doel om langer zelfstandig te kunnen blijven functioneren.


Op de foto van links naar rechts: Nicole Pijnenburg (Menzis), Lisette Drenthen (Streekziekenhuis Koningin Beatrix) Nicol Klein Tuente (Streekziekenhuis Koningin Beatrix), Jan Cox (Medicine Men) en Martijn Sijbers (De Groeiversneller, Oost NL). © Jasper Groen Fotografie i.o.v. Health Valley Netherlands.

Health Valley Bridge Prize 2022 is powered by: 
Health Valley Netherlands, Menzis en De Groeiversneller (Oost NL)