Een primeur in de geschiedenis van de Nationale Zorginnovatieprijs: Helpsoq wint zowel de vakjury- als de publieksprijs!

17 maart 2022

De innovatie Helpsoq is unaniem uitgeroepen tot de winnaar van de Nationale Zorginnovatieprijs 2022. De Nationale Zorginnovatieprijs geeft de meest innovatieve ondernemingen de kans om zichzelf zichtbaar te maken in het Nederlandse zorginnovatielandschap. Tijdens de uitreiking op het Health Valley Event werd Helpsoq aangekondigd als winnaar van zowel de vakjuryprijs ter waarde van €10.000,- als de publieksprijs ter waarde van €5.000,-. Een unicum in de geschiedenis van deze prijs. 

Over Helpsoq 

Helpsoq is een hulpmiddel voor het aantrekken van therapeutische compressiekousen. Het apparaat maakt gebruik van een elektrische motor om het lastige en zware opspannen van de compressiekous te automatiseren. Door de kous op een brede ring voor te vouwen, is het zware werk volbracht. Op deze manier kunnen patiënten die mobiel genoeg zijn de kous zonder hulp aantrekken. Hiermee maakt het een groot verschil voor iedere zorgverlener die wel eens steunkousen moet aantrekken, als voor de cliënt die de steunkousen draagt.  

Reinoud Wouters, directeur van Helpsoq, wist de jury te overtuigen van zijn innovatieve oplossing. Juryvoorzitter Jan-Kees van Wijnen gaf aan dat een grote doelgroep baat heeft bij deze innovatie: “Helpsoq heeft het in zich om lichamelijke klachten en ziekteverzuim te voorkomen. Dat maakt deze innovatie heel waardevol.” 

Eerste reactie 

Het team achter Helpsoq was compleet verrast door de dubbele winst: “Dit zagen we helemaal niet aankomen, met twee prijzen naar huis overtreft al onze verwachtingen,” aldus Harpert Wouters, de uitvinder achter de Helpsoq. Hij benoemt ook hoe groot het bereik van deze prijs is. “We hebben de laatste dagen zoveel berichten gekregen van mensen, iedereen wil hiermee werken.” 

Op de vraag wat er met het gewonnen bedrag gaat gebeuren kwam een eenduidig antwoord: teruggeven aan de zorg. “De focus dit jaar is de thuiszorg die geholpen moet worden. Mensen zitten ziek thuis omdat het zo zwaar werk is. Er zullen vast nog veel hindernissen komen, maar het winnen van deze prijs is een geweldige boost en we hoeven niet meer bang te zijn dat er geen vraag is naar ons product.” 

Over de Nationale Zorginnovatieprijs 

De Nationale Zorginnovatieprijs is dé prijs voor de meest innovatieve onderneming in de opschalingsfase. De prijs geeft ondernemingen de kans om zichzelf zichtbaar te maken in het Nederlandse zorginnovatielandschap. De Nationale Zorginnovatieprijs wordt gesponsord door de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) en Menzis en wordt jaarlijks uitgereikt door Zorginnovatie.nl.  

 

Winnaars Reinoud en Harpert van HelpSoq in gesprek met presentator Dolf, met de winnaars cheques in hun handen, op het Health Valley Event