Magnetisch navigatiesysteem vergemakkelijkt werk chirurg

07 februari 2024

Flux Robotics is de eerste van acht finalisten voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2024. Het bedrijf ontwikkelde een magnetisch navigatiesysteem dat voerdraden door de aderen van een patiënt trekt. Dat heeft veel voordelen.

Bedenker Christoff Heunis legt uit: “Je kunt dankzij de Flux One Pro buiten het lichaam aan een voerdraad trekken. Je hoeft niet er niet meer in het bloedvat zelf tegenaan te duwen. Dit maakt het inbrengen veel minder schadelijk voor de patiënt en het is bovendien gemakkelijker voor de chirurg. Om schroeven in de muur te duwen pak je toch ook een schroevendraaier? Dit is eigenlijk net zo’n soort gereedschap.”

Minder schade aan vaten

Magneten zijn niet nieuw in chirurgie, deze toepassing is dat wel. Heunis ziet veel voordelen. “Het is natuurlijk heel belangrijk dat je minder schade aan de vaten van de patiënt veroorzaakt. Een ander groot voordeel is dat dankzij deze innovatie in de toekomst ook chirurgen die niet gespecialiseerd zijn in vaatchirurgie complexere operaties kunnen uitvoeren. Daardoor komen veel meer artsen beschikbaar om vaatoperaties uit te voeren.”

Lees de rest van het artikel op Dutch Health Hub.

Ga naar het volledige artikel

Oprichter Christoff Heunis met op de achtergrond Flux One Pro