Huisartsen van Nederland en Momo Medical winnen de Nationale Zorginnovatieprijs 2023!

30 maart 2023

Huisartsen van Nederland en Momo Medical zijn uitgeroepen tot de winnaars van de Nationale Zorginnovatieprijs 2023! Tijdens de uitreiking op het Health Valley Event werd Huisartsen van Nederland door de vakjury uitgeroepen tot winnaar van de vakjuryprijs ter waarde van €10.000 en ging Momo Medical dankzij de meeste stemmen er vandoor met de publieksprijs ter waarde van €5.000. De Nationale Zorginnovatieprijs geeft de meest innovatieve ondernemingen de kans om zichzelf zichtbaar te maken in het Nederlandse zorginnovatielandschap.

Huisartsen van Nederland - winnaar vakjuryprijs

Huisartsen van Nederland biedt via slimme triagesoftware een efficiënt patiëntflow managementsysteem, waarmee triage- en praktijkprocessen geoptimaliseerd kunnen worden. Dit vergroot de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor de patiënt, terwijl het de werkdruk vermindert en de capaciteit van de praktijk verhoogt. 

Charlotte van Sassen, huisarts en oprichter van Huisartsen van Nederland, wist de vakjury te overtuigen van haar innovatieve oplossing. Juryvoorzitter Heleen van Nispen: “Het triagesysteem van Huisartsen van Nederland leidt tot een vervanging en versnelling van een deel van de eerstelijns-werkzaamheden. Tegelijkertijd koestert en combineert het persoonlijk contact.” De innovatie is qua opzet en werkwijze schaalbaar naar andere sectoren. Ook kan het ertoe leiden dat de toegankelijkheid tot de zorg kan worden geborgd.  

Momo Medical - winnaar publieksprijs

De Momo BedSense App van Momo Medical geeft zorgmedewerkers inzicht in de bewoners in een verpleeghuis, zoals wie er onrustig is of welke bewoner het bed uit is gegaan. De app is gekoppeld aan een bedsensor die onder het matras ligt. Via de app krijgen zorgverleners in één oogopslag een overzicht van alle bewoners en kunnen ze gericht handelen. De voorspellende en live inzichten verlagen de werkdruk en helpen bij persoonsgerichte zorg. Dit resulteert in minder valincidenten en een betere nachtrust voor bewoners.

De Momo BedSense App ging er met de winst van de publieksprijs vandoor. Met 43 procent van de stemmen was Momo Medical duidelijk de favoriet onder het publiek. Daarna volgden SARA Robotics en de BiB stoel met respectievelijk 17 en 9 procent van de stemmen.

De winnaars op het podium

Eerste reacties

De teams achter Huisartsen van Nederland en Momo Medical waren overweldigd door de winst. Johannes Schouten, directeur van Huisartsen van Nederland, gaf aan al plannen te hebben voor het gewonnen bedrag: “We hebben veel ideeën waar we dit in kunnen investeren. Zo kunnen we ook buiten de huisartsenzorg meerdere eerstelijnsinstellingen samen gaan brengen op ons platform.”

Menno Gravemaker, oprichter van Momo Medical, laat weten hun winst aan de zorgmedewerkers te willen besteden: “We hebben heel veel verpleegkundigen en verzorgenden die dit samen met ons mogelijk maken, we willen hen graag hiermee in het zonnetje zetten.”

Over de Nationale Zorginnovatieprijs 

De Nationale Zorginnovatieprijs is dé prijs voor de meest innovatieve onderneming in de opschalingsfase. De prijs geeft ondernemingen de kans om zichzelf zichtbaar te maken in het Nederlandse zorginnovatielandschap. De Nationale Zorginnovatieprijs wordt gesponsord door de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) en wordt jaarlijks uitgereikt door Zorginnovatie.nl

De winnaars poseren met hun cheques en bloemen op het podium. Van links naar rechts: Heleen van Nispen (vakjuryvoorzitter), Jorien de Jonge en Menno Gravemaker (Momo Medical) en Charlotte van Sassen en Johannes Schouten (Huisartsen van Nederland)