Een succesverhaal van een HIA-deelname: de ervaring van Wim Tilburgs

29 juli 2021

In oktober start alweer de vierde editie van de Health Impact Accelerator (HIA). Een mooi moment om terug te kijken naar oud-deelnemers en wat hun deelname aan de HIA voor hen heeft betekend. Een van deze oud-deelnemers is Wim Tilburgs, oprichter van Stichting Je Leefstijl als Medicijn. In onderstaande blog vertelt hij over zijn ervaring met de HIA, en wat het hem heeft gebracht.

"Toen ik er in 2015 in slaagde mijn diabetes te doorbreken door het aanpassen van mijn leefstijl, realiseerde ik dat ik een ziekte doorbroken had die steeds meer mensen trof. Ik zag het als mijn missie om mijn ervaringen met anderen te gaan delen. Veel mensen hebben mijn voorbeeld gevolgd en zijn er ook in geslaagd hun diabetes te doorbreken. Toch zijn er nog meer dan 1,6 miljoen mensen met vergelijkbare aandoeningen, en staan we nog voor een grote uitdaging. Toen ik de oproep voor de HIA tegenkwam, wist ik gelijk dat dit bij me paste; op deze manier kon ik mijn impact vergroten, versterken en versnellen.

Gedurende de 10 weken werden we klaargestoomd tot sociale ondernemers. De HIA-coaches hielpen ons om van dit idee een echte business case te maken. Tijdens de coaching dagen gingen we aan de slag met onze propositie en de meetbaarheid daarvan. Onder leiding van een zeer deskundig team van Health~Holland leerden we ons venture plan te maken. Daarnaast was het ook erg fijn om twee keer twee dagen erg intensief samen te zijn met het team. Dit gaf ons de gelegenheid om na te denken over onze missie en ons plan, maar ook om elkaars motieven beter te begrijpen. Dit vond ik dan ook erg waardevol aan het HIA-traject. 

Het plan dat we binnen de HIA hebben opgesteld hebben we binnen een jaar kunnen realiseren. Het was voor ons erg leerzaam om een concreet plan op te stellen, dit meerdere malen te kunnen pitchen en ook berekeningen te maken van hoe je er kunt komen. Voordat we meededen aan de HIA waren we een stichting zonder geld en konden we geen subsidies aanvragen. De HIA heeft ons geleerd hoe we dit aan konden pakken. Zo heeft de HIA ons echt een boost en concrete handvatten gegeven om wat van ons idee te maken. Zo zijn we in korte tijd van een leuk initiatief naar een echte duurzame onderneming gegaan. Het traject heeft ons exact gebracht waar het voor gemaakt is, en alles wat ons beloofd werd hebben we ook daadwerkelijk kunnen waarmaken. Dat is denk ik wat dit traject zo sterk maakt.”

Heeft het succesverhaal van Wim je geënthousiasmeerd? En wil jij met jouw plan aan de slag? Geef je dan snel op! Inschrijven kan tot 1 oktober.