Datawerkplaats Podotherapie

Opschaling

De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten lanceerde in 2023 met podotherapiepraktijken en het Lectoraat Podotherapie (Saxion) de Datawerkplaats.

De Datawerkplaats maakt de waarde van de zorg inzichtelijk en versnelt de verbetercyclus. Door de privacy-techniek Multi-Party Computation kan zorgdata veilig worden gecombineerd en geanalyseerd.

AI
Informatie-uitwisseling
Regio Utrecht
Help ons versnellen

Zorg-datasamenwerking is een steeds actueler thema in het Nederlandse zorgveld, specifiek voor onderwerpen als het aantonen van de effectiviteit van behandelmethoden en zorg-capaciteitsmanagement in de regio.

Partijen (zorgaanbieders, private partners) met ervaringen en best-practices voor datagedreven werken kunnen een belangrijk hulpbron zijn voor Datawerkplaatsen zoals de onze. Het veilig samenbrengen van data lost een belangrijk probleem op, maar is een deel van de puzzel. Belangrijke vraagstukken waar expertise benodigd is:
- Plannen van de onderzoeksagenda en ontwerpen van studies (uitgevoerd door Lectoraat Podotherapie, die budgetten aantrekt voor onderzoekers)
- Uitvoeren van de Data science (nu ingevuld door datawetenschappers van de aangesloten praktijken en Roseman Labs)
- Standaardiseren van de EPD-velden (nu uitgevoerd door de praktijken met de EPD-leveranciers)
- Juridische ondersteuning (nu uitgevoerd door juridische partners)