Profile picture for user manon.hens

Manon Hens

Projectbegeleider Adviesraad naasten, GGZ Drenthe
Projectbegeleider Adviesraad naasten, GGZ Drenthe
Digitalisering
Hulpmiddel
Zelfzorg
De Adviesraad Naasten van GGZ Drenthe komt op voor de belangen van naasten van patiënten en potentiële patiënten. Een naaste is een belangrijke partner in de behandeling van een patiënt en verdient een goede, stevige plek en ondersteuning. Een naaste maakt deel uit van de leefomgeving van de patiënt en vervult een belangrijke rol bij diens ondersteuning en herstel. De Adviesraad Naasten geeft een stem aan naasten, komt op voor hun collectieve belangen, wil de betrokkenheid van naasten stimuleren, hen wegwijs maken in het zorgaanbod van de organisatie en een luisterend oor bieden. Om naasten beter te kunnen informeren en ondersteunen en om zoveel mogelijk naasten mee te kunnen laten praten over het beleid rondom het betrekken van naasten, is gekozen voor de inzet van de NaastenApp als nieuw, digitaal platform.

Naasten vervullen een belangrijke rol bij de ondersteuning en herstel van een patiënt. Om naasten beter en sneller te kunnen informeren en steun te bieden, maar ook mee te kunnen laten praten over het naastenbeleid, heeft de Adviesraad Naasten van GGZ Drenthe een applicatie laten ontwikkelen om hierin te kunnen voorzien. Deze NaastenApp is de eerste app in Nederland die specifiek is ontworpen om steun te bieden aan naasten.

Over de NaastenApp
De NaastenApp GGZ Drenthe, ontwikkeld via het platform Socie, voorziet naasten op een gemakkelijke manier van informatie en biedt de mogelijkheid voor naasten om mee te praten over het naastenbeleid. Op die manier krijgt de Adviesraad Naasten behoeftes van naasten in kaart waarop het beleid aangepast kan worden en de belangen van naaste nog beter behartigd kunnen worden. Het doel van de app is het verbeteren van de betrokkenheid én het verstevigen van de positie van naasten als onderdeel van de zorgverlening binnen GGZ Drenthe.


Triadisch werken
De app is laagdrempelig en toegankelijk en is een concrete invulling van het triadisch werken binnen GGZ Drenthe. Binnen het principe triadisch werken staat overleg en afstemming tussen patiënt, naaste(n) en hulpverlener(s) centraal met als doel het herstel van de patiënt te ondersteunen.


Door deze samenwerking krijgt de informatie en inzichten van de naaste(n) een plaats en wordt er nagegaan welke ondersteuning de naaste(n) nodig heeft waarbij het hersteltraject van de patiënt gezamenlijk wordt geëvalueerd en bijgestuurd. Tevens voorziet de app in het vervullen van een signaalfunctie van naasten. Door middel van de app hoopt de Adviesraad Naasten dat de naasten zich gehoord en gesteund voelen en zo gepositioneerd worden dat ze een vanzelfsprekend onderdeel zijn én blijven van de behandeling van patiënten bij GGZ Drenthe.