Qwiek.up
De Qwiek.up is een zorgondersteunend product, speciaal gemaakt voor de toepassing van belevingsgerichte zorg. Het kan cliënten op verschillende niveaus prikkels geven door middel van een audiovisuele beleving in hun eigen omgeving. Het is een mobiel
product dat beelden projecteert op het plafond of op de muur, ondersteund met rustgevende muziek. Het product is erop gericht om cliënten enerzijds mentaal te activeren, maar anderzijds ook juist te laten ontspannen wanneer de situatie hierom vraagt.
Personeel, vrijwilligers of familie kunnen de Qwiek.up inzetten als interventie tijdens diverse (zorg)momenten. De Qwiek.up kan op deze momenten worden ingezet ter afleiding, om de ervaring voor de cliënt positief te veranderen en het werk voor het personeel
efficiënter en plezieriger te maken. Daarnaast biedt de Qwiek.up de mogelijkheid tot het bevorderen van interactie, toepassen van reminiscentie en snoezelen in iedere ruimte.
Voor senioren met dementie verblijvend in zorginstellingen is het de kunst om een zogenaamde gunstige leefomgeving te creëren. Dit is een veilige omgeving, met plezier en geborgenheid met herkenbare elementen uit het verleden van de senioren. In deze omgeving dient de juiste prikkel op het juiste moment geboden te worden.
De juiste omgeving biedt senioren hun welverdiende ontspanning, plezier en rust. Daarnaast is het gevolg van zo’n omgeving dat gedragsproblematiek als roepgedrag, pluk- en loopdrang vermindert.
Ook voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking in zorginstellingen speelt soortgelijke problematiek. Cliënten zijn het meeste gebaat bij een zinvolle en prettige tijdsbesteding. Een omgeving waarbij cliënten ontspannen kunnen zijn en er een gevoel van welbevinden heerst. Hiermee wordt ongewenst ofwel onbegrepen gedrag voorkomen en gewenst gedrag gestimuleerd.
Verzorging is een lastige klus wanneer er veel onrust, agressie en ongewenst gedrag plaatsvindt. De werkdruk is dan hoog en het voldoening uit het werk laag.
De Qwiek.up is een zorgondersteunend product speciaal ontwikkeld om het welzijn van de
cliënten te verhogen. Het product biedt de mogelijkheid om in iedere ruimte een beleving
te creëren door middel van projecties en geluid op de muur of het plafond.
Zorginstellingen voor mensen met dementie en voor mensen met een verstandelijke beperking.
Ouderen met dementie en geestelijk gehandicapten, veelal met zogenaamde EMB indicatie, Ernstige Meervoudige Beperking.
Tevens wordt de Qwiek.up gebruikt op kinderafdelingen in ziekenhuizen en in de palliatieve zorg.
Qwiek verkoopt de Qwiek.up met een standaard set belevingsmodules direct aan zorginstellingen. Via de webshop kunnen extra belevingsmodules worden aangeschaft. Er zijn ook accessoires beschikbaar voor de Qwiek.up zoals een waterdichte hoes of steekkar om hem buiten te verplaatsen. Voor de Qwiek.up is huurkoop ook een optie.
De concurrentie voor de Qwiek.up bestaat uit zorgondersteunende producten, e-producten of diensten die vanuit dezelfde budgetten worden aangeschaft.
De Qwiek.up draagt bij aan een ontspannen ADL en meer beleving en kwaliteit van leven voor de bewoners, waardoor naar verwachting minder psychofarmaca nodig is (empirisch onderzoek start in 2019). Bovendien houden zorgverleners tijd over voor de dagelijkse zorgmomenten doordat bewoners rustiger en/of meegaander zijn.
Zowel in groepsverband alsmede individueel is de inzetbaarheid heel effectief gebleken. In groepsverband levert het plezier, ontspanning en interactie voor de groep. Individueel kan er gepersonaliseerde zorg worden geboden door middel van voor de cliënt relevante belevingsmodules of zelfs op maat gemaakt door familie en relaties aangedragen foto’s , muziek of beelden.
De Qwiek.up is bijzonder eenvoudig in gebruik, kan makkelijk verplaatst worden zodat deze op meerdere locaties, als groepsruimtes, slaapkamer of andere ruimtes, inzetbaar is.
De Qwiek.up is het resultaat van jarenlange ontwikkeling door de oprichters van Qwiek BV: Paul Voncken, Tom Frissen en Chris Rameckers. Het intellectueel eigendom behoort derhalve toe aan het drietal. Daarbij is het merk Qwiek geregistreerd, net als het ontwerp van de Qwiek.up.
De Qwiek.up wordt aangeboden door Qwiek BV. Qwiek is een MKB bedrijf met inmiddels een bereik op internationaal niveau. Hieraan ligt 5 jaar ervaring in het ontwikkelen van zorginnovaties ten grondslag, waarvan de Qwiek.up de meest succesvolle is en inmiddels in een derde van de Nederlandse zorghuizen wordt ingezet.
Het team van Qwiek bestaat uit 15 medewerkers en 5 verkoopadviseurs.
De Qwiek.up is door verschillende zorginstellingen getest op de effectiviteit:
Proefperiode Qwiek.up bij Zuyderland
Tijdens een proefperiode hebben zorgverleners van locatie Hoogstaete gedurende 4 weken gekeken naar het effect van de Qwiek.up bij 12 bewoners uit 4 verschillende woningen. Door middel van observaties werd onderzocht of de Qwiek.up prettig in gebruik is en hoe de bewoners erop reageren. Ze waren geïnteresseerd in de vraag of de Qwiek.up ingezet kon worden als snoezelmateriaal, activiteit en/of hulpmiddel bij gedragsproblematiek. De Qwiek.up werd individueel ingezet bij verbale onrust/roepgedrag, huilgedrag, apathisch gedrag, hallucinaties, wantrouwend gedrag, loopdrang/motorische onrust en als hulpmiddel om te snoezelen. Ook werd de Qwiek.up in de huiskamer ingezet voor meerdere personen tegelijk. Het zorgpersoneel vulde twee observatielijsten in om het effect van de Qwiek.up te meten, met een voormeting voor de start van de proefperiode, en een meting na afloop van de proefperiode. De vragenlijst bestond uit de Neuropsychiatrische Vragenlijst-Questionnaire. Daarnaast werd voor, tijdens en na het gebruik van de Qwiek.up een korte vragenlijst ingevuld. De conclusie was dat de Qwiek.up een hulpmiddel is dat zowel binnen de verpleeghuiszorg goed op een grootschalige manier als op een individuele activiteit ingezet kon worden, dat het merendeel van de bewoners er goed op reageerde en dat het zorgpersoneel enthousiast was.
Evaluatie van de Qwiek.up bij Lunet Zorg
Bij Lunet Zorg is in 2015 een evaluatie gedaan van de Qwiek.up. Het eerste doel van dit project was om de cliënten optimaal te ondersteunen met behulp van de Qwiek.up, wat in de praktijk neerkwam op de inzet van de Qwiek.up ter vermindering van ongewenst gedrag en/of de verhoging van gewenst gedrag. Voor medewerkers werd gekeken naar de tevredenheid, effectiviteit en efficiëntie van hun werk. Op drie locaties is de Qwiek.up geëvalueerd gedurende meerdere weken, bij cliënten met een laag niveau en een lage mate van zelfstandigheid, zijnde: ouderen met een (relatief zware) verstandelijke en lichamelijke beperking; psychogeriatrische cliënten; ernstig meervoudig beperkte cliënten. Er werd ten eerste gekeken naar tevredenheid vanuit de medewerkers over de Qwiek.up en en tweede naar de cliëntgebonden effecten van de Qwiek.up zowel op korte als lange termijn, 8 weken na gebruik.
Evaluatie van de Qwiek.up als onderdeel van onderzoek naar Living Lab
In het kader van een breder promotieonderzoek naar de effectiviteit van een Living Lab benadering van ontwerpen voor ouderenzorg is de Qwiek.up ingezet bij drie verschillende zorginstellingen, één in Nederland en twee in Duitsland. Het doel van de studie was om te onderzoeken of de Qwiek.up een goede toevoeging was aan zorg voor senioren met dementie. De Qwiek.up is door de zorginstellingen uitgeprobeerd gedurende 29-35 dagen met 3-6 betrokken zorgprofessionals per instelling.
Daarnaast zijn er lopende en geplande onderzoeken:
Onderzoek naar inzet Qwiek.up om psychofarmaca terug te dringen
In een 12 maanden durend onderzoek binnen ZuidOostZorg zal worden gekeken naar de structurele inzet van de Qwiek.up en of dit leidt tot het terugdringen van psychofarmaca, afname van verhoogde spierspanning en bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Na afloop is er meer bekend over welke aspecten van de inzet van de Qwiek.up leiden tot afname van onrustig, angstig of agressief gedrag, meer ontspanning van cliënten tijdens de ADL-begeleiding en een positieve bijdrage levert aan de werkervaring van de zorgmedewerkers. Vervolgens worden deze bevindingen in een richtlijn over het gebruik en inzetten van de Qwiek.up vastgelegd om mensen met dementie systematisch te kunnen ondersteunen.
Onderzoek naar inzet beeld en geluid d.m.v. Qwiek.up bij onrustige verpleeghuisbewoners met dementie
Het doel van dit 12-maanden lopende onderzoek binnen Cicero is om erachter te komen wat geschikte momenten zijn om beeld en geluid met behulp van de Qwiek.up in te zetten bij mensen met dementie, met name gericht op het terugdringen van onrust bij bewoners. Door systematische, kwalitatieve observaties krijgen de onderzoekers meer inzicht in het effect van de inzet van de Qwiek.up en de verschillende verkrijgbare belevingsmodules. Nadat er een vooronderzoek is gedaan door studenten van Zuyd Hogeschool zal het project verder worden opgepakt door onderzoekers van Zuyd die bij Cicero, locatie Avé Maria, bij verschillende bewoners observaties uitvoeren tijdens momenten van onrust. Deze personen zijn nog niet bekend met de Qwiek.up voorafgaand aan het onderzoek. De verwachte resultaten geven beter inzicht in het effect van specifieke belevingsmodules van de Qwiek.up op het terugdringen van onrustig gedrag bij bewoners met dementie. Deze resultaten kunnen worden gebruikt om betere implementatie voorstel te doen voor nieuwe gebruikers van de Qwiek.up, alsmede bestaande klanten te adviseren over het effectief inzetten van de Qwiek.up.
Zorginstellingen die deel hebben genomen/deelnemen aan de hierboven beschreven evaluaties en pilots:
Sevagram
Zuyderland
Lunet Zorg
Vitalis
Alexianer Krefeld GMBH
ZuidOostZorg
Cicero
Kennisinstellingen die betrokken zijn (geweest) bij deze onderzoeken:
Technische Universiteit Eindhoven
Hanze Hogeschool
NHL Stenden Hogeschool
Zuyd Hogeschool
Overzicht van alle bevindingen van bovenstaande studies:
De inzet van de Qwiek.up in de huiskamer, zowel de beelden als de ondersteunende muziek, was prettig en ontspannend voor de meeste bewoners. Er waren echter ook motorisch onrustige bewoners die niet de rust konden vinden om de beelden te bekijken.
De Qwiek.up was makkelijk en flexibel in gebruik, zelfs om het bezoek tussen bewoners en hun mantelzorger te ondersteunen.
Bewoners met dementie reageerden niet altijd hetzelfde op de Qwiek.up, wat past bij het wisselende beeld van hoe mensen met dementie zich voelen en welke prikkels ze die dag al hadden gehad.
De Qwiek.up zette aan tot ontspanning, beweging, prikkelde om herinneringen op te halen of tot een gesprek. De verschillende modules droegen bij aan de variëteit in reacties.
De Qwiek.up werkt goed als snoezelmoment voor bijvoorbeeld bedlegerige bewoners.
Bij een bewoner verliep de zorg merkbaar beter in de ochtend doordat de Qwiek.up werd ingezet als hulpmiddel.
Op basis van NPI-Q (voor- en nameting) zijn er geen langdurige effecten van de Qwiek.up gevonden. Het positieve effect van de bewoners die door het gebruik minder gedragsproblemen laten zien en/of ontspannen is kortdurend. Wel kan het bijdragen aan een prettige daginvulling (als activiteit) en als stimulatie van de zintuigen.
Medewerkers geven de Qwiek.up gemiddeld een 7,9 op de schaal van 10.
Het is een zeer effectief middel om cliënten rust, ontspanning, beleving en fijne tijdsbesteding te bieden.
De Qwiek.up was (gedeeltelijk) effectief in het verhogen van gewenst gedrag in 84,9% van de gevallen, en was (gedeeltelijk) effectief in het verlagen van het ongewenst gedrag in 79,3% van de gevallen. De totale effectiviteit van de Qwiek.up kwam daardoor op 81,8% (waarvan 23,6% gedeeltelijk effectief).
Voor de medewerker zorgde de Qwiek.up voor fijner werk, verbeterde sfeer en droeg het bij aan de voldoening die de medewerkers in hun werk vonden.
Door de minimale verschuiving van de werkzaamheden was er geen efficiëntieverbetering in de arbeidsbesteding; de toegevoegde waarde van de Qwiek.up was vooral kwalitatief.
In twee van de drie zorginstellingen was de Qwiek.up een duidelijke meerwaarde voor de zorg. (de derde zorginstelling had niet echt veel geëxperimenteerd met de Qwiek.up en was daardoor wat minder enthousiast)
Het verhoogde de efficiëntie van de zorgverleners doordat ze meer tijd hadden om zich op de zorg zelf te richten.
De betrokken zorgverleners dachten dat de Qwiek.up ook tot een reductie van medicatie kon leiden (de testperiode was te kort om dit empirisch te onderzoeken).
De Qwiek.up droeg bij aan het ontspannen van individuele bewoners en was bovendien waardevol tijdens groepsactiviteiten om de groep bijvoorbeeld rustig te maken na de gezamenlijke lunch.
De Qwiek.up is een reeds bestaand product en is succesvol geïmplementeerd bij 1 op de 3 zorginstellingen in Nederland. De klant maakt altijd kennis door middel van een demonstratie of een proefplaatsing van de Qwiek.up, waarbij zowel de functionaliteiten worden uitgelegd en de Qwiek.up ingezet wordt bij de cliënt(en).
Bij de uitlevering van een Qwiek.up wordt deze persoonlijk afgeleverd door een productspecialist, die nogmaals aan het team alle specificaties doorloopt en advies geeft in de implementatie. Hiervoor is ook een implementatieprotocol geschreven en is er een e-learning module ontwikkeld, die zowel via de website als via en bijgeleverde USB stick via de Qwiek.up is te bekijken.
Zorginstellingen zijn bijzonder positief over de Qwiek.up en beoordelen met een gemiddelde van 8,4.
94% van alle Qwiek Mobiel gebruikers geven aan zo enthousiast over het product te zijn dat ze graag deze willen aanschaffen.
Genomineerd voor de MKB Innovatie top 100 2015
Genomineerd voor RaboEconomy award aanmoedigingsprijs 2015
2e plaats MKB Limburg Innovatieprijs 2013
Qwiek heeft in 2018 versie 5.0 van de Qwiek.up uitgebracht. Tevens worden er nog steeds belevingsmodules ontwikkeld voor de Qwiek.up met nieuwe beelden in verschillende thema's die aansluiten bij de wensen van de cliënten.
Daarnaast wordt er momenteel een project gedraaid om te kijken of passende geuren toegevoegd kunnen worden aan de belevingsmodules.
In 2019 zal de focus van de Qwiek.up productontwikkeling liggen op het inzetten van de Qwiek.up als ondersteuning van het zorgproces. Het doel is om de Qwiek.up geaccrediteerd te krijgen als interventie voor de zorg.
Qwiek verkoopt de Qwiek.up reeds in Duitsland en Oostenrijk middels een eigen verkooporgaan met dezelfde focus en missie als in Nederland.
De internationale ambitie met betrekking tot de Qwiek.up zal in 2019 groeien.