Muziek in de Nacht

Opschaling

Wat is het doel?

Muziek in de Nacht is een app voor mensen met slaapproblemen. Het is bedacht voor mensen met een ernstige meervoudige en verstandelijke beperking. Zij kunnen ‘s nachts vaak wakker worden en dan onrustig of angstig zijn. Dikwijls gaan zij dan (hard) huilen of roepen. We weten dat veel van deze mensen rustiger worden als zij muziek of een bekende stem horen. De app reageert op stemgeluid, om vervolgens de client te kalmeren met rustige muziek of een bekende stem, die automatisch wordt afgespeeld. Het doel is deze mensen meer ontspannen én kwalitatief beter kunnen en durven te gaan slapen doordat zij in de nacht als het spannend wordt, een muziekje of bekende stem kunnen horen. Daarbij kunnen zij zelf regie uitoefenen op het moment van afspelen. Door meer rust en regie te bieden, zal de nachtrust van deze personen aanzienlijk verbeteren en komen mensen in een diepere, herstellende slaap. Dit is meer passend bij hun wens en behoefte op lichamelijk (slaap) als psychisch (veiligheid en eigen regie) gebied. Momenteel liggen er nog veel mensen met een ernstige meervoudige en verstandelijke beperking in bed met de hele nacht muziek aan wat een zeer verstorende werking heeft op de slaapkwaliteit (geen diepe slaap) én op het gevoel van welbevinden =effect van muziek neemt af als het de hele nacht aanstaat, biedt geen troost meer en cliënt kan zelf de muziek niet uitzetten als hij/zij het zat is.

Hoe werkt het?

De app speelt muziek als je geluid maakt (bijvoorbeeld als je roept of praat). Je kan instellen hoe hard je moet roepen, hoe vaak je moet roepen en hoe lang de muziek dan speelt. De donkere kleuren en sterren achtergrond zorgen ervoor dat je ‘s nachts niet extra wakker wordt door de app en lekker weer in slaap kan komen. Als het scherm op zwart springt, dan blijft de app luisteren in de achtergrond. De app is niet verbonden met internet en er worden geen gegevens van clienten doorgegeven of opgeslagen.

Voor Windows is deze app te downloaden in de Sherpa Digilab Repository (link). Download alles in de folder en zet het ergens op een PC. Klik dan op de toepassing ‘Muziek in de Nacht,’ om te starten.

Wat voor Muziek zit erin?

Er zitten enkele standaard-muziekjes in die je kan gebruiken. Maar je kunt op smartphones en tablets ook de muziek die daar al op staat selecteren, je eigen muziek-keuze dus.

Domotica
Hulpmiddel
(Tele)monitoring
Zelfzorg
Regio Noord-Holland