Er is, volgens ons onderzoek, geen grote speler op de markt die het totaalpakket van hardware en wetenschappelijk bewezen playlists aan ziekenhuizen aanbiedt voor het specifieke gebruik van perioperatieve muziek. Wel zijn er een aantal producten op de markt te vinden die verwant zijn. Er zijn verscheidene apps beschikbaar die (zelfontwikkelde) muziek afspelen waarvan ze claimen dat het kalmerend en heilzaam werkt. Deze apps zijn geen directe concurrentie omdat geen geschikte hardware oplossing hebben voor gebruik in het ziekenhuis.
Er worden meerdere Cd’s, DVD’s en muzieklijsten aangeboden die claimen een heilzaam of kalmerend effect te hebben. Soms worden deze in combinatie met een kussen aangeboden om slaap te bevorderen. Ook hier is geen totaal oplossing.
Veel onderzoeken naar muziek als medicijn worden uitgevoerd met een laptop of tablet in combinatie met een bedrade of bluetooth hoofdtelefoon. Na het afronden van zo een onderzoek kiezen sommige ziekenhuizen ervoor om op deze voet verder te gaan. Hoewel dit op het eerste oog een simpele oplossing lijkt zitten er nog wat haken en ogen aan.
Zo is het eerste probleem waar men tegenaan loopt de muziekbron. Veel ziekenhuizen gebruiken hiervoor Spotify, maar een platform als Spotify is zakelijk niet legaal te gebruiken. Een ziekenhuis mag wel muziek in eigen bezit voor deze doeleinden gebruiken. Om tot een gevarieerde muziekaanbod te komen, zal een ziekenhuis al gauw 3000 muzieknummers of meer moeten aanschaffen.
Een ziekenhuis heeft natuurlijk de mogelijkheid heeft om een abonnement af te sluiten met een zakelijke aanbieder van muziek. De opzet van deze diensten is alleen zodanig dat een breed aanbod van muziek (meer dan 3000 nummers) een hoge aanschafprijs heeft. Een ziekenhuis heeft ook nog de mogelijkheid om een betaald abonnement af te sluiten bij een aanbieder van rechtenvrije muziek.
Voor al deze muziekopties geldt dat de ziekenhuis zelf op de hoogte moet zijn en blijven van wat volgens onderzoek het meest geschikte muziek is.
Verder is het zo dat sommige muziekaanbieders alleen maar een optie tot streaming hebben, waarbij dus een goede en snelle Wi-Fi verbinding noodzakelijk is.
Music4five maakt geen gebruik van Wi-Fi en speelt autonoom.
Een andere lastigheid is dat een tablet die actief muziek afspeelt een lange batterijduur behoeft. De meeste tablets geven een batterijduur van rond de 10 uur aan.
Vanuit juridisch, hygiënisch maar ook technisch oogpunt is het niet handig om een patiënten telefoon mee te nemen op de OK.