Momo BedSense
Zorgverleners hebben in 1 oogopslag overzicht over alle bewoners met de Momo BedSense App. De App werkt met een slimme bedsensor voor elke bewoner.
De voorspellende en live inzichten verlagen de werkdruk en helpen bij persoonsgerichte zorg. Met als resultaat meer werkplezier voor de zorg, minder valincidenten en beter slapen voor bewoners.
We komen graag in contact met zorgorganisaties die een studie willen starten met ons.
De Momo BedSense App biedt steeds meer inzichten om de zorg te ondersteunen bij de grootste uitdagingen rondom het tekort aan zorgverleners. In een studie testen we samen met de zorg hoe effectief en waardevol de nieuwe inzichten zijn.
Het groeiende personeelstekort en de toenemende vergrijzing legt een enorme druk op zorgverleners. Het tekort aan zorgverleners stijgt van 49 duizend in 2022 tot circa 117 duizend mensen in 2030. De meeste openstaande vacatures zijn in ouderenzorg en thuiszorg. Een deel gaat met pensioen en door de hoge werkdruk verlaten veel zorgverleners de zorg.
https://nos.nl/artikel/2455657-aantal-openstaande-vacatures-in-de-zorg-…
De Momo BedSense App verlicht de werkdruk door het uit handen nemen van overbodige controlerondes en valse alarmen.
In 1 oogopslag hebben zorgverleners van verpleeghuizen overzicht over alle bewoners waar ze verantwoordelijk voor zijn. Zo kunnen ze gericht werken.
Bewoners met dementie kunnen zelf vaak niet meer aangeven wat ze nodig hebben. De voorspellende, live en historische inzichten en meldingen van de Momo BedSense App helpen zorgverleners met persoonsgerichte zorg.
Live:
Wie gaat bijna uit bed, wie is uit bed, wie is onrustig, wie ligt te lang in dezelfde houding en wie geeft geen teken van leven meer. Deze inzichten helpen bij de vraag: wie heeft mij nu nodig?
Historisch:
Weekoverzichten van de bewegings- en nachtpatronen van de bewoners. Deze inzichten helpen bij het voorkomen van letsel en het bevorderen van de nachtrust.
Voorspellend:
De BedSense App kan 30 tot 90 seconde van te voren aangeven of iemand poging doet om uit bed te komen. Dit helpt bij het voorkomen van valincidenten en het verlenen van service.
De simpele inzichten worden mogelijk gemaakt door geavanceerde technologie in de BedSense. De bedsensor detecteert micro en macro bewegingen. Algoritmes vertalen de metingen naar inzichten die in een oogopslag makkelijk te begrijpen zijn.
Anders werken gaat daarna vanzelf. Rustende mensen maak je niet wakker, dus zorgverleners slaan overbodige controlerondes over.
Voor bewoners is het resultaat een betere nachtrust en 28% valreductie. Zorgverleners besparen tijd door minder controlerondes, minder vals alarmen en het wegnemen van administratieve taken. Met als resultaat een effectieve manier van werken, persoonsgerichte zorg en meer werkplezier.
Ervaringen met de Momo BedSense van Jan-Kees van Wijnen, tanteLouise: https://www.youtube.com/watch?v=mi0vH9AbyOk
Ervaringen met de Momo BedSense van Saskia van Opijnen, Avoord: https://www.youtube.com/watch?v=t9o8Y3uDwpo&t=9s
Missie II stelt dat in 2030 meer zorg in de eigen leefomgeving (in plaats van in zorginstellingen) georganiseerd zal worden, samen met het netwerk rond mensen.
De Momo BedSense App helpt nu het zorg-ecosysteem om de bewoner heen in verpleeghuizen, met name voor bewoners met dementie. De volgende stap is het ondersteunen van de zorg voor mensen in de eigen leefomgeving. De expertise van welke inzichten revelant zijn bij mensen die zelf niet meer goed kunnen aangeven wat ze nodig hebben is waardevol in meerdere zorgomgevingen.
De inzichten en meldingen kunnen met de mantelzorgers en zorgprofessionals gedeeld worden. Zowel direct via de Momo BedSense App als via bestaande platformen die de communicatie om mensen heen organiseren.
Missie IV stelt dat in 2030 de kwaliteit van leven van mensen met dementie met 25% moet zijn toegenomen. De BedSense ligt grotendeels op psychogeriatrische afdelingen en levert een directe bijdrage aan deze missie. De inzet van de BedSense helpt bij:
Betere nachtrust:
Het is voor de zorg niet langer nodig om in de nacht rondes te lopen om te controleren of bewoners veilig in bed liggen. De bedtijden worden aangepast op basis van het nachtpatroon zodat de bewoner de nacht doorslaapt.
Persoonsgerichte ochtendzorg:
De ochtendzorg wordt pas bij de bewoner gestart als de bewoner wakker is.
Kwaliteit van zorg:
Val- en decubituspreventie voorkomen veel leed bij de bewoner.
Verzorgenden en verpleegkundigen van verpleeghuizen zetten de Momo BedSense App in voor doelgericht werken en persoonsgerichte zorg te geven.
Behandelaars van verpleeghuizen gebruiken ook de inzichten. Zij zetten gericht interventies in voor de preventie van letsel.
Er is een directe tijdswinst door minder controlerondes en minder valse alarmen. Vilans deed onderzoek naar wat het inzetten van de Momo BedSense oplevert in de eerste 3 maanden van gebruik. Na compensatie voor de investering van het opstarten, werd een dagelijkse tijdsbesparing van gemiddeld 3.2 minuten per bewoner gemeten. Dus op een afdeling van 30 bewoners gaat het om 96 minuten per dag. Bron: Vilans Rapport: https://www.vilans.nl/actueel/nieuws/minder-nachtcontroles-dankzij-beds…
Het lange termijn effect van de Momo BedSense is de verlaging van de werkdruk. Zorgverleners geven aan meer werkplezier te ervaren sinds de Momo BedSense App in gebruik is op de afdeling.
Zorgorganisaties sluiten een abonnement voor minimaal een jaar af. Hier krijgen zorgorganisaties de volledige service en oplossingen voor.
Momo Medical is verantwoordelijk voor reparaties en updates. Dat betekent dat er een continue motivator is voor Momo Medical om hoge kwaliteit te leveren en de beste oplossing te blijven bieden.
De Momo BedSense wordt per complete afdeling ingezet. Zo vormen de BedSenses een stabiel netwerk om andere sensoren aan te koppelen waardoor andere access points niet meer nodig zijn.
De zorgorganisatie betaalt het eerste jaar vooruit. Hiermee zijn de maak- en implementatiekosten van de Momo BedSense gedekt voor Momo Medical. De abonnementsbijdragen die de zorgorganisatie de daaropvolgende jaren aan Momo betaald worden geïnvesteerd in vernieuwingen van de app, uitbreidingen aan de sensoren en verkenning van nieuwe doelgroepen.
De Momo BedSense App is ingericht om een effectievere manier van werken te ondersteunen. De simpele app, eenvoudige aansluiting en zorgvuldige implementatie begeleiding maken de BedSense toegankelijk en gebruiksvriendelijk.
Wat de Momo BedSense onderscheidt van andere bedsensoren en verpleegkundigoproep systemen is de plug-and-play aansluiting. Zorgverleners kunnen zelf de BedSense vervangen zonder daar de Technische Dienst voor nodig te hebben. Het is zo makkelijk aan te sluiten en compact om mee te nemen, dat zorgverleners van tanteLouise het mee op vakantie nemen. https://www.linkedin.com/posts/momo-medical_stichting-tantelouise-nam-d…
De BedSense wordt eenvoudig onder ieder soort matras gelegd. De bestaande matrassen hoeven dus niet vervangen te worden, wat wel het geval is bij slimme matrassen.
Anders dan bij veel verpleegoproepsystemen, is er geen verandering nodig in de infrastructuur van de locatie. De BedSense wordt aangesloten op het WiFi netwerk van de organisatie, maar deze netwerken zijn niet altijd stabiel genoeg. De BedSenses vormen onderling een communicatienetwerk om het WiFi signaal te versterken. Wanneer de WiFi helemaal wegvalt wordt er automatisch verbinding gemaakt met een extra Momo internet router die op iedere locatie aanwezig is. Op die manier kan de zorg vertrouwen op een stabiele verbinding.
De inzichten in de app geven een duidelijk overzicht van de hele afdeling. Zo kan je met een gerust hart die ene bewoner die hulp nodig heeft verzorgen terwijl je weet dat de andere bewoners rustig in bed liggen. Dit heeft als gevolg dat de zorg van zelf anders gaat werken.
- De zorg weet precies waar ze nodig zijn en vooral ook wat ze niet hoeven doen. “Het heeft mij als nachtdienst de rust gegeven om langer bij een terminale bewoner te blijven, terwijl ik toch het overzicht van de andere bewoners had” - Verpleegkundige bij Allevo
- Intentie uit bed: voorspelling wanneer iemand uit bed gaat. Wanneer de BedSense een verandering in activiteit meet en de bewoner bezig is om uit bed te gaan, krijgt de zorg hier een seintje van. Zo kunnen zij 30 tot 90 seconde eerder bij de bewoner zijn. Dit verlaagt ook het risico op vallen wanneer een valgevaarlijke bewoner op tijd uit bed kan worden geholpen.
- Automatische tekst voor rapportages over het nachtpatroon. De zorg kan de tekst kopiëren en aanpassen, dit scheelt neemt rapportage taken uit handen.
- Geschikt voor alle zorglocaties, ook met slechte WiFi doordat alle BedSenses met elkaar praten.
- Implementatie ondersteuning: wij betrekken de zorg meteen bij het opstarten en bellen regelmatig met de dag- avond- en nachtdienst. “Er is heel laagdrempelig contact met Momo en ze zijn flexibel op alle vlakken, dat merk je bijvoorbeeld aan het bellen met de nachtdienst.” - clustermanager bij Wijdezorg.
- Geen calibratie nodig: De BedSense leert de bewoner automatisch kennen en ziet ook op welk type matras de bewoner ligt.
Momo Medical heeft drie patenten waarvan 1 toegekend en twee in PCT-fase. De patenten worden aangevraagd in Europa en Verenigde Staten.
De Momo Medical heeft de merkrechten voor ‘Momo’ en ‘BedSense’.
Momenteel zijn er in Nederland ruim 7500 verpleeghuisbewoners die op een BedSense liggen. Begin 2022 waren dit er nog slechts 900. Kijkend naar het totale aantal verpleeghuisbedden in Nederland (130.000) is dit 6%, er is dus nog veel mogelijkheid voor opschaling binnen Nederland.
De sensor, app en implementatie service zijn ontworpen en geproduceerd bij Momo Medical in Delft. In totaal is het Momo Medical team nu 36 FTE groot. De organisatie bestaat uit teams voor technische ontwikkeling, implementatie en productie. Naar verwachting zal dit team komend jaar flink uitbreiden om zowel in Nederland als in het buitenland verder te groeien.
Menno Gravemaker (oprichter) vertelt over Momo Medical: https://www.youtube.com/watch?v=48obtmm9Uso
In 2020 hebben vier zorgorganisaties ruim 6 maanden de Momo BedSense App gebruikt op hun hele afdeling. De grootte van de pilotlocaties varieerde tussen de 32 tot 166 bewoners.
Inmiddels zijn 60 zorgorganisaties gestart met het inzetten van de Momo BedSense. Met alle zorgorganisaties starten we eerst met een studie waarbij de waarde van de inzet van de Momo BedSense App bepaald wordt voor die zorgorganisatie.
In de eerste pilotfase zijn zorgorganisaties Pieter van Foreest, Laurens, Lelie Zorggroep, en tanteLouise betrokken.
Alle zorgorganisatie hadden als resultaat een verhoging van het werkplezier & verlaging van werkdruk van de zorgmedewerkers, en verbetering van de nachtrust en privacy van de bewoners.
Resultaten uit de Laurens studie:
De geschatte financiële opbrengst van de BedSense ligt boven de €100 per bewoner per maand.
- Geen extra nachtdienst capaciteit nodig - door verlaging van de werkdruk. De nachtdienst medewerkers van De Hofstee ervaren een hoge werkdruk. Er wordt gekeken of er een nachtdienst extra wordt toegevoegd of dat de BedSense een oplossing is. De onderstaande werkdrukdata laat zien dat de werkomstandigheden sinds introductie van de BedSense duidelijk zijn verbeterd zonder toevoeging van een extra nachtdienst.
Jaarlijks kost een extra nachtdienst minstens €100.000. Dit komt neer op €8.300 per maand, dus bij 166 bewoners bespaart dit €50 per bewoner per maand.
- Minder valincidenten en lagere gevolgkosten - door eerdere meldingen (intentie uit bed) en minder valse meldingen, in combinatie met een betere nachtrust voor bewoners. Sinds de introductie van de BedSense zijn er 28% minder valincidenten, wat neerkomt op een geschatte financiële besparing van €53 per bewoner per maand.
Zorginstellingen starten met een studie om te onderzoeken wat de Momo BedSense voor hen kan betekenen. Voorafgaand aan de studie wordt het zorgpersoneel getraind in hoe zij de BedSense App kunnen inzetten. Na de start bellen we vaak met de nachtdienst om te blijven ondersteunen en te leren wat ze hen nog meer zou helpen.
Zodra de BedSense op locatie is aangesloten, wordt iedere zorgverlener die voor het eerst met de Momo BedSense werkt, gebeld tijdens de nachtdienst. In de App kunnen de zorgmedewerkers tours en video's bekijken. Daarnaast is er een servicetelefoon die 24/7 bereikbaar is.
Na de drie maanden kosteloze studie volgt een evaluatie. De zorgorganisatie ontvangt een waardemodel met resultaten van de studie op basis van het nachtpatroon van bewoners en de ervaringen van zorgverleners. Vervolgens worden afspraken gemaakt over de verdere samenwerking.
De Momo BedSense ligt inmiddels op ruim 7500 zorgbedden in Nederland verdeeld over 60 zorgorganisaties. Dit zijn voornamelijk psychogeriatrische afdelingen. Daarnaast zijn er een aantal studies gestart in de VS.
YCombinator '21 - Meest prestigueze business incubator in Sillicon Valley
In dit programma zijn we begeleid om de organisatie klaar te maken voor opschaling en om financiering binnen te halen.
Deelname aan Anders Werken in de Zorg - https://anderswerkenindezorg.nl/innovatie/momo-bedsense/ Dit netwerk heeft geholpen met een goede start in het Brabant https://anderswerkenindezorg.nl/bedsensor-neemt-een-vlucht-in-west-brab…
Onderzoek van Vilans - https://www.vilans.nl/actueel/nieuws/minder-nachtcontroles-dankzij-beds…
Vilans heeft een onderzoek gedaan over het inzetten van de Momo BedSense App. Het geeft inzicht in de effecten die binnen 3 maanden van het inzetten van de Momo BedSense App ervaren worden.
De productontwikkeling wordt gedreven vanuit de behoefte van de zorg. Door mee te lopen met de zorg en te bellen met de nachtdienst komen we er achter wat hen helpt. In samenwerking met de zorgorganisaties die gebruik maken van de Momo BedSense wordt er gekeken naar nieuwe kansen voor bredere ondersteuning van de zorgverleners.
Communicatie netwerk:
De Momo BedSense vormt een eigen communicatie netwerk om hoge betrouwbaarheid te bieden in gebouwen met verouderde infrastructuur of beperkt Wifi bereik is. Dit betrouwbare netwerk creëert de mogelijkheid om andere sensoren en systemen aan te koppelen. De uitgebreiding van de Momo App noemen we Momo Explore. Voorbeelden van nieuwe inzichten en koppelingen zijn: slim incontinentie materiaal, video gesprekken via Genus Care, en hulpbellen met locatie bepaling.
Inzichten voor bestuurders:
De inzichten van de Momo BedSense op afdelingsniveau geven bestuurders van zorgorganisaties handvatten om gerichter zorgmedewerkers in te zetten. Locatie van zorgorganisatie tanteLouise onderzoekt hoe ze de roosterplanning kunnen aanpassen aan de hand van de zorgpieken. Met Laurens wordt organisatie breed een studie gestart hoe de zorgmedewerkers gerichter ingezet kunnen worden, zodat er minder vacatures gevuld hoeven worden.
Nieuwe doelgroepen:
In de toekomst kunnen de inzichten van de Momo BedSense App van de bewoners helpen met het organiseren van zorg om een persoon heen. Dit is relevant voor andere doelgroepen en leefomgevingen, zoals thuiszorg, gehandicapten zorg, geestelijke gezondheidszorg en revalidatie.
In België en Amerika zijn de eerste zorgorganisaties gestart met het inzetten van de Momo BedSense App.
Ook zijn contacten gelegd met zorgorganisaties in Canada, Duitsland en Denemarken die geïnteresseerd zijn in een studie. In 2023 verwachten wij hier te kunnen starten met de eerste studies.