Fylm
Fylm is een online platform waarmee zorginstellingen geautomatiseerd beweegfilms kunnen maken die ervoor zorgen dat patiënten meer bewegen.
In zorginstellingen bewegen patiënten te weinig, gemiddeld beweegt 80 % van de patiënten niet voldoende. Enkele gevolgen hiervan zijn, spierweefsel afname, krachtsverlies, val gevaar, tromboses en longontstekingen.
Een reden hiervoor is dat er te weinig tijd is om individueel met de mensen te bewegen, door werknemers te kort, en de werkdruk bij de huidige werknemers is al veel te hoog.
Van bewoners binnen een verzorgingstehuis beweegt 90% te weinig! Door een groot tekort aan zorgpersoneel in de komende jaren is het erg moeilijk om dit doel te realiseren. Fysiotherapeuten en bewegingsagogen kunnen hier goed hulp bij gebruiken. Met Fylm bieden wij de oplossing waarbij je met één druk op de knop beweegfilms on demand kunt starten
Zorginstellingen als verpleeg en verzorgingstehuizen, ziekenhuizen.
Ziekenhuizen.
• Algemene ziekenhuizen: 83
• Categorale ziekenhuizen: 22
• Revalidatiecentra: 30
• Universitair medische centra (UMC): 8
• Zelfstandige behandelcentra (zbc): 213
• Privéklinieken: 106
Totaal: 462 (https://www.nvz-ziekenhuizen.nl/over-de-branche/ziekenhuizen/)
In de ziekenhuizen in nederland worden jaarlijks jaarlijks 8.28 milj behandelingen uitgevoerd. In 2017 werden er 1,71 milj klinische opnames gedaan in nederland.
Waarbij de gemiddelde opname duur 4,17 dagen is, (deze is overigens de afgelopen 3 jaar niet of nauwelijks afgenomen) ( NVZ Brance Rapport 2018)
Verpleeghuizen
Er zijn 341 organisaties die verpleeghuiszorg aanbieden, op 2057 locaties. (nZa 2017, http://zorgenstelsel.nl/verpleeghuizen/)
Deze organisaties behandelen samen 117.000 personen die in een in een verpleeghuis verblijven. (https://www.scp.nl/Nieuws/Kerncijfers_leefsituatie_ouderen_in_verpleegh…)
Verwacht wordt in 2025 141.000 ouderen. (Ouderenzorg nu en in de toekomst, Activa 2016)
Verdien model is op basis van een licentie basis per organisatie per "gebruiker"
Een platform in beweegfilms te maken is er naar ons weten niet.
Daarnaast zijn er wel leveranciers die Apps aanbieden voor in het ziekenhuis.
1: Apps als Fytek (van Fysiosoft) waarmee op individueel niveau oefeningen mee gegeven kunnen worden via print email of Fytek App. Kosten 5,95 per therapeut.
Nadeel: moet op individueel niveau, hier is niet altijd tijd voor.
1.1: Patient Journey App.
Een app voor specifieke trajecten in een ziekenhuis waar gefragmenteerd informatie en oefeningen mee gegeven kunnen worden. Dit is alleen bruikbaar als je binnen een specifiek pad valt en als je de mogelijkheid hebt tot een mobile device. Kosten 600 euro per maand voor 5 paden.
1.2: PhysiTrack
Een App voor patienten met huiswerkoefeningen, hoe dit op het moment getuned wordt voor klinieken is nog onduidelijk. Van het Radbout UMC vernomen dat er verkenningen worden gedaan met deze partij op de ziekenhuis markt. Prijzen voor instellingen onbekend.
1.3: Hospital Fit+ App
Een App die vooral gericht is op het monitoren van bewegen tijdens een ziekenhuis verblijf en dit actief stimuleert doormiddel van een App. Is ontwikkeld door het Universitair Medisch Centrum Maastricht, en wordt nog onderzoek naar gedaan.
Prijs ed heb ik niet kunnen vinden.
1.4 FitaVie
App gericht op mensen langer zelfstandig laten wonen.
Pilot gedraaid in Ter Weel.
Prijs op aanvraag
2: Bewegen met beeldschermen
Zilver Fit.
Een groot tv scherm waar sensoren aan verbonden zitten waar oefen therapie voor gedaan kan worden. Voordeel interactief, gamification. Maar 2 personen tegelijk. Kosten 30.000 per stuk.
2.1: Qwiek Up
Een projectie apparaat wat gebruikt wordt om mensen te stimuleren om meer te bewegen.
Voordeel is mobiel, geen infrasctructuur nodig. Nadeel moet steeds met de hand bedient worden.
Kosten 6000 euro per stuk en modules voor 60 euro per stuk
3: Beweeg materialen, fietsen, loop rekken ed.
Deze stimuleren de patiënten om te bewegen maar geen duidelijk instructies en veel mensen weten niet wat wel en niet mag. Daardoor is het gebruik vaak minimaal. Kosten variabel.
4: Fysiotherapie.
Deze zijn in het ziekenhuis en andere zorginstellingen aanwezig, vaak 1 of 2 keer per dag met 15 min effectief bewegen. Wat volgens de norm te weinig is. Soms worden groepen ingezet maar doordat het verblijf er kort is, is dit moeilijk te organiseren.
In verpleeghuizen krijgen alleen mensen die “problemen” hebben fysiotherapie.
Soms zijn hier wel andere beweeggroepen voor maar dit is meestal maar 1 a 2 keer per week.
5: Familie,
Familie zou met de patiënten kunnen bewegen maar weten vaak niet wat wel en niet mag, of hebben er geen tijd voor.
6: Beweegfilms.
Fysiosoft heeft voor het Adrz een specifieke beweegfilm gemaakt. Mede daardoor zijn de voordelen van een platform aan het licht gekomen. Een beweegfilm is 1malig, is steeds hetzelfde, niet aan te passen en kostbaar. 5000 euro per film.
- Doordat de beweegspecialist van een instelling zelf kan beoordelen welke beweegfilm op welke afdeling nodig is en deze ook kan maken is het op maat.
- Doordat het platform er voorzorg dat iedere beweegfilm anders is verveeld het nooit
- Doordat we met één beweegspecialist alle afdelingen meerdere beweegfilms per dag voor een lange tijd kunnen laten maken is het niet arbeidsintensief.
- Doordat de content van het platform per instelling geïndividualiseerd kan worden is het ook tailor made per zorginstelling.
Fylm is een beschermd Beeldmerk
De verwachte organisatie zal in eerste instantie zorginstellingen in de verpleeg/verzorgings sector zitten. Qua grote middel groot van 100 tot 400 bedden.
Beschikkend over een Narrow Cast systeem.
In de Pilot fase zal in zorginstelling Ter Weel in Goes op 1 specifieke afdeling in verschillende huiskamers Fylm gebruikt gaan worden voor een periode van 4 a 5 maanden.
Hierbij zijn de volgende partijen betrokken.
Fysiosoft: Bedenker concept en contact met de zorginstelling, en maker van de content.
Zuid West Software: Software ontwikkelaar. Ontwikkelt de daadwerkelijke techniek en per klant specifiek een oplossing maken om het toe te passen in hun narrowcast systeem.
Ter Weel: Verschillende disciplines zijn hierbij betrokken.
Fysiotherapie: Hoofd drager van het project intern bij Ter Weel.
en regisseur van de daadwerkelijke beweegfilms.
Bewegingsagoog: Mee denken in welke content er gecreëerd dient te worden.
Medewerker wonen: Zal gebruik maken van Fylm tijdens de beweeg momenten met de cliënten.
Verzorgende: Zal bewoners faciliteren om gebruik te maken van Fylm in de huiskamers.
Stagair Sport Kunde: Coordinator tijdens deze Pilot
Psychologie: Heeft mee geholpen vorm te geven aan de content in de database.
Communicatie: Aansturing Narrowcast
Techniek: Voorwaarde creërend op ICT technisch vlak.
Management Team: Drager en goedkeuring van gehele traject.
Volgt Q3 2020
Zijn reeds meerdere gesprekken geweest met andere partijen die aangeven zeer geïnteresseerd te zijn in dit concept. Eerst de Pilot afronden daarna MVP versie 1 ontwikkelen en daarna starten met de reeds bekende partijen.
Eventueel kan Fylm ook gebruik worden voor thuis wonende ouderen.
Zeker de doelgroep die geen smartphone/tablet heeft of kan gebruiken zou tot onze doelgroep behoren, daar deze in bijna alle andere oplossingen uitgesloten worden.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat het niet bewegen van patienten in instellingen wereldwijd een probleem is, vanuit dat perspectief en de mogelijkheid om gemakkelijk op te schalen hebben we zeker ambities om in het buitenland actief te worden.