Patiëntenzorg
We optimaliseren de poliklinische follow-up door deze multidisciplinair in te richten, waarbij we de brede en unieke expertise in beide ziekenhuizen combineren om zo de best mogelijke zorg beschikbaar te stellen aan onze patiënten. Naast allerlei medische (sub)specialismen en verpleegkundigen, zetten we waar nodig ook andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten, logopedisten en psychologen in om bij te dragen aan de best mogelijke zorg. Tevens uniformeren we de poliklinische follow-up per patiëntengroep en maken we gebruik van protocollen die gebaseerd zijn op recente wetenschappelijke inzichten. We hanteren een patiëntvriendelijk ‘One-Stop’ concept, waarbij alle follow-up activiteiten in één bezoek worden geconcentreerd en bevindingen samen met eventueel advies direct met de patiënt worden besproken. Onze visie is dat zorg naadloos moet aansluiten op vragen en zorgen van de patiënt. Patiëntvertegenwoordigers zijn daarom nauw betrokken bij de inhoud van de follow-up programma’s en de vormgeving van onze Follow Me polikliniek. Onze aanpak moet onder meer tot uiting komen in grotere tevredenheid van patiënten over onze zorg.
Kwaliteitszorg
Follow Me is een uniek initiatief op het gebied van zorgevaluatie, waarmee beide ziekenhuizen een pionierspositie innemen in de kwaliteitszorg. Uniformering van de poliklinische follow-up voor verschillende patiëntengroepen maakt het mogelijk verzamelde gegevens te benutten voor ‘Routine Outcome Monitoring’ (ROM), oftewel zorgevaluatie. Follow Me beoogt het routinematig evalueren van alle top-preferente zorg waarbij de resultaten benut worden voor verdere zorginnovatie. Hierbij speelt het perspectief van kind en ouders een essentiële rol. Ons initiatief anticipeert op toenemende behoefte van overheid, zorgverzekeraars en samenleving aan inzicht in de kwaliteit van zorg (transparantie).
Wetenschappelijk onderzoek
Uniformering van de poliklinische follow-up faciliteert wetenschappelijk onderzoek. Samen met de gegevens die bij eventuele opname en behandeling zijn verzameld, zijn follow-up gegevens een belangrijke bron voor wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van ziekte en behandeling. Dergelijk onderzoek is van belang om in de toekomst betere behandelingen te kunnen ontwikkelen en daarmee de zorg te verbeteren. Door het combineren van in beide ziekenhuizen verzamelde gegevens kunnen we ook onderzoek doen naar laagfrequente ziekten en behandelvormen, waarvoor vaak weinig wetenschappelijke aandacht is. Inbedding van het wetenschappelijk onderzoek in de klinische setting bevordert de klinische relevantie van het onderzoek. Naast ‘Routine Outcome Monitoring’ (ROM), moet ook het wetenschappelijk onderzoek bijdragen aan het verder innoveren van zorg.
Aantrekkelijke infrastructuur voor opleidingsactiviteiten
Als academische ziekenhuizen hebben VUmc en AMC een belangrijke taak in het opleiden van zorgverleners en onderzoekers op het gebied van gezondheidsvraagstukken. De uniforme inrichting van onze poliklinische zorg biedt daar uitstekende mogelijkheden voor.
E-Health project:
Terugkoppeling Follow Me poliklinische resultaten naar (ouders van) patiënten
Informatievoorziening voor (ouders van) patiënten na ontslag ICK
Communicatiefunctie: Follow Me verantwoordelijke verpleegkundige beantwoord vragen digitaal
Project Kwaliteitsindicatoren voor kinderchirurgische zorg:
De kwaliteit van onze kinderchirurgische zorg objectiveren en continue evalueren en waar mogelijk verbeteren door in samenspraak met patiëntvertegenwoordigers, zorgverleners, en bestuurders van AMC en VUmc een set van breed gedragen kwaliteitsindices te ontwikkelen.