BirthCoach VR en BirthCoach app

Opschaling

BirthCoach VR is een virtual reality (VR) applicatie met als doel om pijn, angst en het verzoek tot medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling te verminderen.
BirthCoach VR is de 1e VR applicatie in Nederland die zich specifiek richt op VR bij bevallingen en is ontwikkeld met én door zorgmedewerkers en patiënten op basis van wetenschappelijk onderzoek. BirthCoach VR toonde een gemiddelde daling van 2 punten op een pijnscore van 0-10. BirthCoach VR heeft geen bijwerkingen, resulteert potentieel in sneller herstel, hogere patiënt tevredenheid, vermindering van zorgkosten. BirthCoach VR geeft een behoud van autonomie en mogelijkheid voor pijnstilling tijdens de bevalling terug aan de barende.

De implementatie van BirthCoach VR in de verloskundige zorg in Nederland kan een belangrijke bijdrage leveren aan de integrale geboorte en een zorgtransformatie-beweging van “de juiste zorg op de juiste plek” en geeft de zwangere de regie met positieve gezondheid als uitgangspunt.

BirthCoach app is de smartphone applicatie voor alle zwangeren in Nederland. De app biedt zwangeren de mogelijkheid om thuis te oefenen met meditaties, ademhalingsoefeningen en krijgen evidence-based informatie aangeboden in mini-podcast. De app geeft de regie aan alle zwangeren en stelt hen in staat zich optimaal voor te bereiden op hun bevalling.

BirthCoach app en BirthCoach VR zijn uniek in Nederland en sluiten naadloos op elkaar aan. Er is namelijk uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat wanneer meditatieoefeningen zo vroeg mogelijk ingezet worden en zo vaak mogelijk herhaald worden, angst afneemt en er meer focus ontstaat. De hypothese is dat dit bijdraagt aan een beter effect van BirthCoach VR tijdens de bevalling. De producten voldoen aan de behoefte van de zwangere anno 2023 in een traditioneel zorglandschap waar regie en autonomie van de vrouw heel belangrijk is.

Hulpmiddel
Medisch technologische innovaties
Virtual reality
Zelfzorg
Regio Limburg
Help ons versnellen

BirthCoach is een sociale onderneming gestart door gynaecoloog Martine Wassen en Anne-Claire Musters, arts-assistent in opleiding tot gynaecoloog en arts-onderzoeker.
Hulpvragen;
1. Verdere opzet sociale onderneming
2. Opschalen (nu 15 zkh BirthCoach VR gebruik en 13 vk praktijken) dmv aantonen verzekerde zorg. Wij doen momenteel nog diverse wetenschappelijke onderzoeken om impact aan te tonen
3. Structuur onderneming. Nu nog volledig georganiseerd door 2 artsen met daarnaast fulltime baan.

Martine Wassen Anne-Claire Musters