Kan beter handen wassen echt helpen in het kader van preventie?

Uit onderzoek blijkt dat zo'n 80% van alle infectieziekten doorgegeven wordt via onze handen. En ruim de helft daarvan voorkomen kan worden door de simpele handeling van handen wassen beter uit te voeren. Het schijnt zelfs zo te zijn dat zo'n 1 miljoen patiënten jaarlijks vier dagen langer in het ziekenhuis liggen omdat zij een infectie opliepen via de handen. Dat moet dan toch beter kunnen?

Daarom hebben wij in 2020 seesoap bedacht: handzeep die je kunt zien. Want we kunnen wel alle richtlijnen volgen met onze beste bedoelingen, maar waarom kun je eigenlijk niet zíen hoe je je handen wast? Dat kan met seesoap wel. Door de gekleurde zeep kun je precies zien waar je je handen al ingezeept hebt en waar nog niet. Is alles blauw? Dan heb je heel je handen gehad en kun je alles weer afspoelen en afdrogen. Inmiddels hebben we al veel tests en pilots mogen draaien in verschillende takken van de zorg, bijvoorbeeld in woon-/zorginstellingen maar ook binnen ziekenhuizen.

Onze vraag: welke route(s) moeten we bewandelen om uit te vinden op welke manier zichtbare handzeep het beste inzetbaar is binnen de zorg?

Antwoorden

Babette Dingemans - 26 januari 2022 om 16:00

Hoi Sophie,

Dank voor je bericht en wat een toffe innovatie!

Ik zie dat jullie al een innovatieprofiel voor seesoap hebben aangemaakt op Zorginnovatie.nl. Ik zal per mail contact met je opnemen zodat we een telefonische afspraak in kunnen plannen om te spreken over mogelijk relevante partijen met wie we jullie in contact kunnen brengen.

Daarnaast zullen we dit bericht binnenkort delen op de sociale kanalen van Zorginnovatie.nl, zodat jullie hopelijk nog meer tips op kunnen doen.

Ik wens je nog een prettige dag!

Groet,
Babette

Babette Dingemans - 26 januari 2022 om 16:03

Ik zie dat je een profiel hebt aangemaakt via LinkedIn, waardoor er geen mailadres bij ons bekend is. Indien je interesse hebt in een telefonische kennismaking mag je mailen naar info@zorginnovatie.nl. Tot snel!

Marian Adriaansen - 31 januari 2022 om 16:05

Dag Sophie,

Bedenk dat het in de intramurale zorg niet gaat om handen wassen (in de hygiëne richtlijnen: alleen bij zichtbaar vuil), maar vooral om handen desinfecteren, wat al of niet gebeurt. Na het handen wassen moet er altijd gedesinfecteerd worden. Dus de impact van jullie innovatie zou wel eens minder kunnen zijn dan je nu veronderstelt.

Lizet van de Kamp - 02 februari 2023 om 12:45

Dag Sophie,
Wat een leuke en doeltreffende innovatie.
Ik ben benieuwd of je al inzichten /bewijs hebt om te kunnen onderbouwen dat inderdaad door het gebruik van jullie product er minder infecties zijn op een afdeling. Je schrijft dat je al veel pilots hebt gedaan, ook in ziekenhuizen, wellicht kun je een onderzoek aangaan waarbij je een afdeling waarbij het voorkomen van infectieziektes het meeste van belang, door voor een bepaalde periode een pilot aan te gaan voor en na gebruik en dan kijken of er inderdaad minder langdurige ziekenhuis verblijf nodig is. Het moet dan wel duidelijk zijn "welke handen" hier het meest belangrijk zijn. Dat zou een mooie ROI zijn als je zo zorgkosten en personeel zou kunnen besparen. Ik denk dat bewijsvoering belangrijk is om verder te kunnen groeien om het belang in te zien.

Ik denk graag verder met je mee.

Groet,
Lizet