Het positieve in het negatieve zien

Nadat de hele wereld door Covid-19 twee jaar in een onzekere tijd heeft geleefd, zijn wij nu allemaal druk bezig om ons ‘oude’ leven weer op te pakken. Ik hoor mijn omgeving zeggen: ‘voordat je het weet vergeet je de afgelopen twee jaar en is het leven weer zoals vanouds’. Echter, niets is minder waar. Ik ben anders gaan denken en handelen en mis de naïeve onbezorgde kijk die ik voorheen op het leven had.

Die verandering in mijn leven frustreert mij een tijd lang. Totdat ik realiseer dat ik mij in een negatieve spiraal bevindt. Waarom denk ik alleen maar aan wat de pandemie mij heeft ‘ontnomen’ en niet aan wat het mij heeft gebracht?

Uiteindelijk kom ik tot de conclusie dat een negatieve situatie vaak helemaal niet zo dramatisch is als dat het lijkt. Helaas onthoud je vaak de slechte dingen en vergeet je de goede momenten. Pas als je stil staat bij al het moois, leer je te relativeren. Ik waardeer wandelen weer, ik geniet extra van een terrasje met mijn vriendinnen en stel de flexibiliteit van thuiswerken tegenwoordig erg op prijs. En moet je nagaan, dit zijn enkel drie voorbeelden van de velen die ik zou kunnen benoemen.

Lastige situaties, werk of privé gerelateerd, iedereen komt ze tegen. De kunst is om van iets negatiefs iets positiefs te maken. Lukt jou dat?