De eindgebruiker centraal

Bij het ontwikkelen van je innovatie is het belangrijk dat je innovatie goed aansluit bij de behoeften van de eindgebruiker. Je idee kan nog zo geweldig zijn, maar als het niet matcht met de mensen die het uiteindelijk moeten gaan gebruiken, wordt implementatie lastig. Zorg dat je weet hoe je innovatie van invloed is op het proces van de eindgebruiker; check dus niet alleen wat een innovatie precies moet kunnen, maar let bijvoorbeeld ook op hoe je innovatie later gebruikt gaat worden. Sluit de innovatie aan op de omgeving waarin het gebruikt wordt?

Door de eindgebruikers gedurende het gehele proces te betrekken en tussentijds te blijven toetsen, kun je vroegtijdig al problemen opsporen en aanpassingen maken waar nodig. Hoe zorg jij ervoor dat je innovatie aansluit bij je gebruikers? Of heb je tips om tot co-creatie te komen?

Antwoorden

Sophia Drijsten - 01 november 2022 om 16:09

Hi Nathalie,

Belangrijk onderwerp! Veelvoorkomende punt oplossingen bieden uiteindelijk vaak niet het gewenste resultaat omdat de eindgebruiker niet is meegenomen in het hele proces. Goed om gezamenlijk te kijken naar manieren om dit te voorkomen.

Lizet van de Kamp - 02 februari 2023 om 15:58

Hi Nathalie, inderdaad heel erg belangrijk, gelukkig hebben we steeds meer klanten (werk bij onderzoeksbureau Ispsos) die bij ons komen om innovaties en ideeen te testen met de doelgroep. Dit varieert van apps te evalueren, gebruikersfeedback te genereren, doelgroepen definieren. Is de innovatie relevant, differentierend, lost het een frictie op (minder tijd/geld), geeft het betere uitkomsten? We hebben toegang tot patienten (organisaties), HCPs en kunnen kijken of we verder kunnen helpen.

Nathalie Menningh - 03 februari 2023 om 16:28

Hi Lizet! We hebben hier op Zorginnovatie.nl veel startende ondernemers die met dit onderwerp bezig zijn. Kunnen jullie vanuit Ipsos daar ook iets in betekenen voor ondernemers, om ze te helpen hun idee of innovatie beter aan te laten sluiten bij de eindgebruikers? Ben benieuwd naar de mogelijkheden!