Gratis Innovatiecafé digivaardig in de zorg

09 februari 2021 15:00 - 16:30
Locatie
ZOOM

Het is weer zover! Op dinsdag 9 februari vindt in samenwerking met Zorginnovatie.nl onze volgende digitale editie van het Innovatiecafé plaats. Ditmaal met het thema: digivaardig in de zorg. Hoe zorg je ervoor dat gebruikers goed met slimme en innovatieve techniek kunnen omgaan? Meld je snel aan voor dit leerzame innovatiecafé en krijg concrete handvatten, open de discussie en luister naar praktische ervaringsverhalen van collega’s in de zorg.

Wat is digivaardig in de zorg precies?

Digitale vaardigheden zijn nodig om digitale technologie optimaal te benutten. Goed gebruik vergroot de kwaliteit van zorg en helpt bij het efficiënter, makkelijker, veiliger en transparanter werken. Medewerkers van zorgorganisaties krijgen in hun werk onvermijdelijk te maken met digitale toepassingen en de coronacrisis heeft dit proces alleen maar versneld. Denk aan elektronische dossiers van patiënten, roostersoftware, maar ook beeldbellen en andere e-healthtoepassingen. Allerlei digitale toepassingen die van groot belang zijn voor de zorg. Maar niet voor iedereen is het digitaal vaardig zijn vanzelfsprekend.

Gebrek aan digitale vaardigheden in de zorg kost onnodig tijd en zorgt voor fouten en stress. Het vertraagt de adoptie van digitale innovaties die nodig is om de zorg duurzaam in te richten en betaalbaar te houden. Herken jij jouw organisatie hierin en heb je behoefte aan kennis om jouw medewerkers digitaal vaardiger te maken? Meld je dan aan voor ons innovatiecafé!

Wat gaan we doen?

Na een korte opening door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nemen Carla Kerkdijk en Rianne Teunis van zorgorganisatie Carintreggeland je mee in hun ervaringsverhaal. Ze vertellen over hun ervaringen, geleerde lessen en valkuilen met betrekking tot digivaardigheid binnen de organisatie. Daarna vertelt Jolanda van Til (Deltion College/Windesheim) over digivaardigheid in de zorg vanuit haar onderwijsperspectief. Hoe kan het mbo/hbo zorgorganisaties en innovatoren helpen in het proces om digivaardig te worden?

Na de ervaringsverhalen is het tijd voor discussie! We hebben een aantal ‘ronde tafels’ opgezet met verschillende thema’s. Open de discussie over een specifiek thema of stel die ene prangende vraag aan de professionals en ervaringsdeskundigen. Je kunt uit de volgende tafels kiezen:

  • Regeling Training tot digicoach (ZonMw) – Uitleg over de subsidieregeling Training tot digicaoch en mogelijkheid om vragen te stellen over de regeling.
  • Samen leren: stagiaires helpen zorgmedewerkers (Coalitie Digivaardig in de zorg) – Stagiaires helpen zorgmedewerkers met het bijspijkeren van hun kennis en kunde van digitale vaardigheden. Is stagebegeleiding een lust of een last voor het werkveld?
  • Trainingsbureaus uit de regeling Training tot digicoach (CQT en Buro StrakZ) – Wat kan een trainingsbureau voor jou betekenen als zorgorganisatie?
  • Onderwijs en digivaardigheid (Jolanda van Til) – Hoe kun je onderwijs betrekken bij het digivaardig krijgen van jouw innovatie en medewerkers?
  • Leren van geleerde lessen (Carintreggeland) – Ga verder in op de do’s en don’ts van het digivaardig krijgen van zorgpersoneel.
  • Stimuleringsregeling E-health Thuis (ZonMw) – Uitleg over de subsidieregeling van de SET en het beantwoorden van vragen.
  • Wat doet Zorg van nu? (Zorg van nu) – Zorg van nu heeft een veelomvattend overzicht van innovaties in de zorg. Welke innovaties kunnen jouw organisatie verder helpen? En wat kan Zorg van nu nog meer voor jou betekenen?
  • Wederzijds vertrouwen in e-health (JAIN) - Een inspirerende sessie over de competenties die nodig zijn om AI in te zetten direct nadat de diagnose dementie is vastgesteld.

Update

Helaas zijn de inschrijvingen voor het innovatiecafé gesloten en is het niet meer mogelijk je aan te melden. We zien je graag op een volgend evenement!