Profile picture for user imsep_16608

Victor Buwalda

Psychiater-onderzoeker, Novadic-Kentron
Psychiater-onderzoeker, Novadic-Kentron
Virtual reality
Korte bio-sketch dr. Victor J.A. Buwalda, psychiater
Mijn naam is Victor JA Buwalda. Ik ben een psychiater en beleidspsychiater, die onderzoek, opleiding en beleid combineert in zijn dagelijks functioneren. Momenteel ben ik als onderzoeker verbonden aan Novadic Kentron (NK), een grote verslavingsinstelling in Brabant, en de GGD van Amsterdam in een combinatiefunctie van behandelaar/onderzoeker.
Hoogtepunten in mijn carrière zijn de oprichting van het International Medical Student Exchange Program (IMSEP) en begeleiding van 53 Nederlandse studenten geneeskunde, biologie, psychologie en scheikunde aan de National Institutes of Health, Georgetown University en Dana Farber Institute, onderdeel van Harvard Medical School, tijdens mijn coschappen. De wetenschappelijke studies die voortvloeien uit IMSEP zijn onder andere gepubliceerd in Nature en andere tijdschriften.
In 2005 heb ik als founding father en eerste voorzitter de World Association of Young Psychiatrists and Trainees opgericht. Van 2003-2012 ben ik voorzitter geweest van de Afdeling beleidspsychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Regelmatig geef ik presentaties in binnen- en buitenland (o.a. in de VS (San Diego, Washington DC, NY, Atlanta etc.), Londen, Madrid, Singapore, Florence, Berlijn en Amsterdam), publiceer ik artikelen en ben ik editor van diverse boeken m.b.t. beleidspsychiatrische vraagstukken (o.a. uitkomstmaten, leiderschap, en de toepassing van medische hulpmiddelen (applicaties (app)) in de geestelijke gezondheidszorg), organiseer ik diverse nationale en internationale conferenties en symposia en ontwikkel apps om de kwaliteit van het klinische zorgproces te verbeteren. In de loop van de tijd heb ik een indrukwekkend internationaal netwerk opgebouwd. Momenteel ben ik voorzitter van de American Association for Psychiatric Administration and Leaderships (AAPAL) en lid van American Association for Technology in Psychiatry (AATP) van de American Psychiatric Association (APA). In 2015 ben ik toegelaten tot de Group for the Advancement of Psychiatry een nationale denktank van de VS met 200 toonaangevende psychiaters. In 2013 ben ik gepromoveerd aan de VU onderdeel van de Amsterdam Unversity Medical Center op het gebied van de toepassing van meetinstrumenten in de Nederlandse Psychiatrie.
Van 2013-2016 was ik eerste geneeskundige van Victas verslavingscentrum in Utrecht en heb in die functie de kiem gelegd voor mijn passie “onderzoek naar de digitalisering in de psychiatrie in combinatie met virtual reality”. In 2017 kwam een droom in vervulling wat heeft geleid tot een innige samenwerking op het gebied van Virtual Reality(VR) met Marnix van Gisbergen, lector en professor aan de Breda Univerity of applied sciences. We zijn een onderzoek gestart naar de toepassing van VR bij patiënten met een stoornis in alcoholgebruik. Hier heb ik als leidend psychiater/geneesheer directeur van Novadic-Kentron mede vorm aan kunnen geven. Momenteel ben ik, als onderzoeker verbonden aan Novadic Kentron om mijn onderzoekswerkzaamheden te kunnen voortzetten samen met Marnix. Tevens ben ik als behandelaar/onderzoeker werkzaam bij de GGD Amsterdam, afdeling Maatschappelijke en Geestelijke gezondheidszorg.
In 2015 ben ik bekroond met de Martin Symonds M.D. Man of Good Conscience Award uitgereikt door de Association of Women Psychiatrists. In 2017 ben ik international distinguished fellow geworden van de APA en in 2019 heb ik de Administrative Psychiatry Award uitgereikt gekregen door de APA voor mijn bijdrage op het gebied van ontwikkelingen in de psychiatrie.
Mijn huidige onderzoeksterrein is de toepassing van VR bij alcohol afhankelijken en vervuilers in de grote stad. Aan verschillende artikelen werk ik samen met Marnix van Gisbergen. Daarnaast heb ik als eerste auteur en/of co-auteur meegewerkt aan verschillende hoofdstukken over technologie en de ontwikkeling ervan in de ggz. Samen met Marnix van Gisbergen heb ik, in 2020, een onderzoeksgroep opgericht om ons VR onderzoek op een hoger niveau te tillen en het breder weg te zetten om zodoende nieuw onderzoek in gang te zetten. Zo hebben we voor een vervolgonderzoek, om te onderzoeken wat de toegevoegde waarde is van een Avatar een starters subsidie gekregen (eind 2020).

Innovaties die Victor versnelt

RECOVRY

RECOVRY is een Virtual Reality Exposure Techology (VRET) voor mensen met een stoornis in alcoholgebruik. Door middel van...