Wildcards in de spotlight!

26 maart 2021

De maand februari stond voor Zorginnovatie.nl in het teken van de voorrondes van de Nationale Zorginnovatieprijs 2021. Deze voorrondes werden georganiseerd door de regiopartners van Zorginnovatie.nl die er elk een spetterend online evenement van hebben gemaakt: de kanshebbers mochten pitchen, er vonden discussies plaats over verschillende innovatie- en gezondheid gerelateerde thema’s en er werden inspirerende presentaties gegeven. 

Tijdens elke voorronde werd een finalist en een wildcard bekend gemaakt. Uit de 10 wildcards werd door Menzis uiteindelijk een laatste finalist gekozen en voor de overige wildcards hield het traject van de Nationale Zorginnovatieprijs 2021 helaas op. We zijn vanuit Zorginnovatie.nl erg trots op de deelname van deze waardevolle innovaties en juist daarom zetten wij hen graag in de spotlight! In onderstaande alinea’s laten we jullie kennis maken met: Bedhoodie, Emma Zorgt, Smartclips en Sylopen.

Bedhoodie
Stel je voor je ligt in een ziekenhuisbed of -stoel. Op een meerpersoonskamer, met andere patiënten en hun bezoekers. Of je wordt in een bed door de gangen van het ziekenhuis vervoerd, of ergens 'geparkeerd' voor een onderzoek. Wie het heeft meegemaakt, herkent vast het gevoel om overgeleverd te zijn aan de blikken van bezoekers en medewerkers; je voelt je heel kwetsbaar. Bedhoodie is een beweegbare kap die over het hoofdeinde van een ziekenhuisbed of behandelstoel gekanteld kan worden, om zo een gewenste inkijk te voorkomen op momenten dat de patiënt daar behoefte aan heeft. Op deze manier wordt de fysieke privacy van de patiënt gewaarborgd.

Emma Zorgt 
Een van de grote beleidsthema's in de zorg is om zorgbehoevenden langer zelfstandig thuis te kunnen laten functioneren. Dat is prettiger voor henzelf, maar het levert ook kostenvoordelen op voor de zorg. Een dag in een ziekenhuis of zorginstelling kost meer dan een dag thuis, ook als die professioneel wordt ondersteund met thuishulp en nieuwe technologie. Emma is een spraak gestuurde digitale zorg assistent. Emma werkt via je smart speaker en je kunt haar met je stem oproepen. Ze helpt je om in contact te blijven met je naasten en met zorgverleners. Samen met Emma kun je jezelf thuis beter redden. Op deze manier zorgt Emma dat zorgbehoevenden langer veilig en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

SmartClips
SmartClips; dé trainingstool als het gaat om effectieve training van reactie- en concentratievermogen, cognitieve snelheid en het verkrijgen van een betere coördinatie! SmartClips is een uitstekende ondersteuning van trainingen bij amateur- en topsport, maar ook zeer geschikt voor oefentherapie in de fysiotherapie- en revalidatie. De SmartClips kunnen bevestigd worden op vloeren, muren en objecten en op de bijbehorende tablet kunnen snelheid, programmaduur en licht- en geluidsinstellingen vervolgens eenvoudig worden aangepast. Het voordeel van de SmartClips is dat men een eigen training kan opstellen en data kan worden gelogd. SmartClips is een product van Embedded Fitness.

Sylo-pen
De Sylo-pen is een hulpmiddel waardoor spier- en bindweefselstructuren in het lichaam direct soepeler en minder pijnlijk worden. De Sylo-pen kan de fysiotherapeut ondersteunen bij het behandelen van spier- en bindweefsel, zoals myofasciale triggerpoints, littekenweefsel en fascie en het versnelt het herstel van spierpijn. De Sylo-pen helpt de behandelaar, omdat het de vingers ontlast bij het behandelen van vastzittend spierweefsel en stug bindweefsel. Daarnaast werkt de Sylo-pen sneller en vaak beter dan wanneer er behandeld wordt met massagetechnieken. De Sylo-pen is zo ontworpen dat met de juiste instructies de patiënt ook zichzelf kan behandelen.

Bezoek na het bekijken van de filmpjes ook zeker even de pagina’s van bovenstaande innovaties op Zorginnovatie.nl.

Tenslotte spreken wij graag nogmaals onze dank uit naar de regiopartners van Zorginnovatie.nl voor het organiseren van de fantastische voorrondes!

Health ValleyMedical DeltaRom Utrecht RegionHealth Innovation ParkAmsterdam Economic BoardHealthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN)EIZTCare Innovation Center West-BrabantCoöperatie Slimmer Leven