Wat de zorg kan leren van... Too Good To Go
Deze blog is geschreven door Joris Arts.
Ik ben al een paar jaar lid van Retailtrends. Een platform vol met nieuws en achtergrondverhalen uit de retailsector. Het is voor mij een geweldige inspiratiebron om te leren van succesvolle bedrijven. Zo werd ik, mede door mijn blog over De Verspillingsfabriek vorige week, direct nieuwsgierig door het artikel: ‘Too Good To Go geeft dierenvoeding tweede kans.’ Ik kende het bedrijf vaag, maar toen ik me er verder in verdiepte, ging er een wereld voor me open.
Too Good To Go (TGTG) is in 2015 in Denemarken opgericht en inmiddels actief in 19 landen. Het idee is simpel: restaurants, supermarkten en andere voedselbedrijven zitten vaak aan het eind van de dag met eten dat nog prima is, maar niet meer verkocht gaat worden. Via de TGTG-app kunnen consumenten deze producten kopen in een verrassingspakket tegen een lage prijs. Win-win: minder verspilling én goedkope maaltijden voor gebruikers. Inmiddels zijn er wereldwijd 100 miljoen geregistreerde gebruikers en zijn er meer dan 400 miljoen maaltijden gered. Maar ook voor de bedrijven levert het wat op! Zo verkopen ze nu alsnog voedsel dat anders weggegooid zou zijn. Daarnaast scheelt het in de afvalkosten, komen er nieuwe klanten in je winkel én is het natuurlijk goede PR dat je als bedrijf hieraan deelneemt. Wat een wins!
TGTG werkt nu al met in totaal 175.000 actieve partnerbedrijven over de hele wereld! Dat zijn zowel grote als kleine namen: van Febo tot Coca-Cola, van lokale bakkertjes tot grote supermarktketens. En sinds kort dus zelfs met leveranciers van dierenvoeding, om ook daar verspilling tegen te gaan.
Het werkt supersimpel. Na het downloaden van de app ben je in no time klaar om aan de slag te gaan. In het overzicht zie je welke cafés, supermarkten of bakkerijen in je buurt Verassingspakketten aanbieden; papieren zakken gevuld met voedsel dat anders zou worden weggegooid. Je kan verschillende soorten pakketten bestellen. Van fruit en groente tot brood en snacks. Je reserveert zo’n pakket in de app, betaalt vooraf en haalt het op tijdens het aangegeven tijdslot.
Wat TGTG daarnaast onderscheidt, is hun sterke focus op community. Op hun eigen platform, in de app en via social media wordt actief een gemeenschap van bewuste consumenten opgebouwd. Ze delen tips om voedselverspilling thuis tegen te gaan, stimuleren gebruikers om hun ervaringen te delen en organiseren samenwerkingen met onderwijsinstellingen en lokale initiatieven om de impact te vergroten. Het feit dat ze hiermee mensen meenemen in een groter verhaal en ze actief onderdeel maken van de oplossing is een van de motoren achter hun groei en impact.
Wat als we dit zouden toepassen in de zorg? Ik schreef al eerder over het mooie initiatief PharmaSwap in mijn blog over Marktplaats. Eigenlijk een TGTG voor medicatie. Maar stel je voor dat dit ook voor kennis, tijd en mensen mogelijk zou zijn! Hoe vaak liggen er in zorgorganisaties niet waardevolle ideeën, expertise of beschikbare uren 'op de plank', terwijl elders dezelfde puzzels opnieuw worden gelegd? Wat als we verspilling zouden herkennen in dubbel werk, onbenut talent of vastgelopen routines? TGTG laat zien hoe technologie, gedrag en een gedeelde missie kunnen samenvloeien in een gigantische beweging. Ik hoop dat het u aan het denken zet!
Benieuwd naar nog meer voorbeelden en wilt u ook zelf aan de slag gaan met het leren van andere sectoren? Bestel dan mijn boek ‘Wat de zorg kan leren van … - 46 eyeopeners uit andere sectoren’ via deze link.
