Van keukentafel tot innovatieprijs: Momo Medical over juridische uitdagingen voor start-ups in de zorg

10 september 2024

Het Team Start-up en Scale-up van Ploum adviseert startende en opschalende ondernemingen met juridische vraagstukken. Een van die ondernemingen is Momo Medical, vorig jaar uitgeroepen tot meest innovatieve bedrijf van Nederland én publiekswinnaar van de Nationale Zorginnovatieprijs 2023. Oprichter Menno Gravemaker vertelt over de juridische uitdagingen die komen kijken bij het opzetten van een onderneming: “Ik denk dat veel bedrijven de behoefte hebben dit aan het begin nét even handiger in te richten”.

Innovatieve zorgtechnologie

Momo Medical ondersteunt verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeghuizen. De Momo BedSense App, gekoppeld aan een bedsensor onder het matras, geeft inzicht in hoe het met de bewoners gaat. Wie ligt er in bed, wie staat er bijna op en wat zijn de houdingsveranderingen? Zo creëert de Momo BedSense App rust en overzicht voor de verpleegkundigen en verzorgenden en voorkomt doorligwonden en valpartijen bij de bewoners. Menno: “We helpen verpleegkundigen en verzorgenden te zorgen voor de mensen waar we allemaal heel erg van houden: de opa’s en oma’s van Nederland.”

Van keukentafel tot Zorginnovatieprijs

“Ons doel is om de kwaliteit van leven van de bewoners en het werkgeluk van de mensen in de zorg te verhogen. Ik heb een echte techniekachtergrond, maar ik heb familieleden die werken in de zorg en hoorde over de werkdruk. Mijn oma is op een gegeven moment verhuisd naar een verpleeghuis. Toen zag ik het verpleeghuis echt van binnen. Dat zet je wel aan het denken over hoe we dingen beter zouden kunnen ondersteunen. Het eerste wat ik heb gedaan is veel nachtdiensten meelopen. En dat doe ik nog steeds regelmatig om te blijven begrijpen waar de behoefte ligt”.

“In 2017 zijn we aan de keukentafel begonnen. In 2020 hebben we de Momo BedSense App geïntroduceerd bij verpleeghuizen. We hadden met Covid een opstartuitdaging, maar de afgelopen jaren is het echt heel erg hard gegaan. In 2021 hebben we meegedaan aan Y Combinator in Amerika. Ondertussen maken ook een aantal verpleeghuizen in Amerika, Canada, Duitsland en België gebruik van onze oplossing. Vorig jaar hebben we de Nationale Zorginnovatieprijs gewonnen én zijn we uitgeroepen tot het meest innovatieve bedrijf van Nederland.”

Juridische ondersteuning

Menno is in contact gekomen met Ploum door een van de door Ploum georganiseerde start-up evenementen en via Yes!Delft, een startup incubator waar Ploum als partner is aangesloten.

“We begonnen met een vraagstuk over een van onze merken, waarbij we volledig in het gelijk gesteld werden om de merkenrechten te kunnen blijven gebruiken. Op een gegeven moment krijg je ook te maken met andere vraagstukken, over bijvoorbeeld het arbeidsrecht. Goede contracten, vaststellingsovereenkomsten et cetera. Ik wist bijvoorbeeld niet dat een arbeidscontract 7 maanden moet zijn omdat je anders geen proeftijd hebt. Dit soort zaken hebben we allemaal moeten ontdekken. We hebben in die eerste fase enorm veel geleerd en Ploum heeft met ons meegedacht in veel van die situaties.”

Tip aan startende ondernemers

Menno’s tip aan startende ondernemers is om in ieder geval snel een simpele aandeelhoudersovereenkomst tussen de co-founders op te stellen. “Hierbij heb je nog niet per se externe juridische hulp nodig. Elke euro is in deze fase cruciaal. Maar ik geloof zelf dat je niet voor het goedkoopste hoeft te gaan. Juridische hulp lijkt in het begin zonde van je geld, want je bent nog helemaal niks en niemand. Maar je bouwt wel aan iets moois. Als je iets waardevols creëert gaan anderen je kopiëren en dan is het fijn als je eerder een investering hebt gedaan. Daarnaast is het heel belangrijk voor financieringsrondes dat je alles goed hebt ingericht.”

Bron: Ploum