Van idee naar succes: TrueSim
Er komt heel wat kijken bij het starten van een onderneming. Je krijgt te maken met onderwerpen als subsidies en pilots, en moet maar net weten hoe de hazen lopen. Het is dan ook fijn om te kunnen leren van andere ondernemers. Om deze reden ging Zorginnovatie.nl in gesprek met een aantal succesvolle start-ups. We vroegen hen naar de uitdagingen en successen die zij afgelopen jaren ervaren hebben. Daarnaast delen ze waardevolle tips die je als startende ondernemer niet wilt missen! Deze keer spraken we met Pieter Tegelaers, mede-oprichter van TrueSim (winnaar Nationale Zorginnovatieprijs 2020)!
Wat is TrueSim
TrueSim is een trainingsmodule dat gebruik maakt van Mixed Reality (MR). Hiermee wordt interactieve en realistische simulatietraining geboden op een laagdrempelige manier. De zorgprofessionals kunnen op elk moment van de dag trainen, op hun eigen werkplek. Hierbij zien ze een realistische patiënt voor zich, kunnen ze realistische symptomen herkennen en hiernaar handelen. Door vaker korte momenten te trainen (i.p.v. 1x per jaar een halve of hele dag) in combinatie met een hogere mate van realisme geeft dit een hoger leerrendement dan de traditionele manier van simulatietraining.
Hoe is TrueSim ontstaan?
“Uit bijna elke simulatietraining voor zorgprofessionals komt de feedback dat er meer behoefte is aan realisme. Uiterlijke kenmerken ontbreken evenals emoties van de ‘patiënt’. Terwijl de uiterlijke kenmerken en emoties juist één van de dingen zijn waarmee artsen en verpleegkundigen leren om een zieke patiënt te herkennen en te behandelen. Jasen Hashem, mede-oprichter van TrueSim, kwam toen met het idee van een levensechte simulatietraining op de Hololens van Microsoft, waarbij de ziektebeelden daadwerkelijk zichtbaar zijn tijdens de trainingen.”
Hoe zijn jullie dit innovatieproces gestart, hadden jullie al ervaring met ondernemen?
“Veel ervaring met ondernemen hadden we nog niet. Vanuit de zorg weten we wel dat innovaties daar vaak mislukken, omdat het vanuit het bedrijfsleven voor de zorgprofessionals bedacht wordt. Daarom hebben we het omgedraaid en zijn we gaan onderzoeken waar de zorgprofessionals behoefte aan hebben. We hebben tijdens het gehele ontwikkeltraject veel feedback opgehaald in het ziekenhuis en het product samen met artsen en verpleegkundigen ontwikkeld. We hebben hen verschillende prototypes zelf laten gebruiken, en die steeds opnieuw verbeterd op basis van de verkregen feedback. Zo zorgden we ervoor dat het product goed aansloot bij de eindgebruikers.”
“Je moet echt goed naar je eindgebruiker luisteren, zij weten als geen ander wat er daadwerkelijk nodig is.”
Welke vormen van financiering hebben jullie gekregen?
“We hebben meerdere subsidies gekregen, te beginnen met de Metropoolregio Eindhoven en de MIT-haalbaarheidssubsidie. Enige tijd later verkregen we de Rabo Innovatielening en konden we tweemaal subsidie ophalen bij ZonMw. De ene voor het toetreden op de markt en de ander was gericht op opschaling. Verder kregen we €10.000,- voor het winnen van de Nationale Zorginnovatieprijs, en we hebben ook nog een gift gekregen van Stichting Steunfonds Duurzaamheid.”
Zijn er momenten uit de beginfase waar je met trots op terugkijkt?
“Dat we het gewoon hebben gedaan! Toen we met dit idee kwamen waren we overtuigd dat dit een oplossing kon zijn, maar we wisten nog niet hoe. Ondanks de onwetendheid in deze fase, zijn we gewoon gestart. Dat is best bijzonder, niet wetend wat je allemaal tegen gaat komen. En dat ook nog naast je huidige baan. Daar zijn we ontzettend trots op.”
Lees verder onder de foto
Welke uitdagingen kwam je tegen?
“Het was lastig dat we beiden geen ondernemerskennis hadden toen we begonnen met TrueSim. We waren vooral twee gemotiveerde verpleegkundigen met een goed idee en interesse voor innovatie en techniek. We zijn gewoon van start gegaan. Maar neem bijvoorbeeld het schrijven van een businessplan of een subsidieaanvraag, daar komt veel bij kijken. Daar hebben we uiteindelijk ook iemand voor ingehuurd om ons bij te helpen.
En vooral in de zorg is het soms lastig, daar gaat alles zo anders. Af en toe kregen we tips en adviezen waar we niets aan hadden omdat het niet paste in de zorg. Elke organisatie heeft een eigen manier van doen. Dat levert soms vertraging op. Tijd is dan ook een belangrijke factor. Je moet duidelijk voor ogen hebben wat bijdraagt aan je doel. Mede op basis daarvan maak je belangrijke keuzes.”
Welke middelen of programma’s zijn behulpzaam geweest voor jullie?
“We hebben vanuit Brainport Development een aantal sessies gedaan, zoals de Brainport Meetup en een pitchsessie om funding op te halen. Daar hebben we veel geleerd, al was de timing niet helemaal passend. Ook hebben we deelgenomen aan het Rabo Action Board Programma. Een intervisie programma, waar we met nog zeven andere jonge bedrijven en ervaren professionals hebben gewerkt aan de dingen waar we tegenaan lopen om zo van elkaar te kunnen leren.
We hebben begin december het Investor Readiness Program van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij gevolgd. Daar hebben we veel nieuwe inzichten gekregen. Het was een uitdagend en pittig programma maar ook zeer waardevol. Het heeft een mind-set switch gebracht waar we elke dag nog iets aan hebben!”
Waar staat TrueSim over vijf jaar?
“Over vijf jaar zijn we een bedrijf dat continu kan door ontwikkelen. We willen het team uitbreiden, met onder andere een vaste developer zodat de ontwikkeling en verbetering van de trainingsmodule continu door kan gaan. Verder is het doel om bekendheid te creëren in heel Europa en misschien zelfs daarbuiten. Binnen Nederland en België nemen de eerste klanten van 2022 nu ook licenties bij ons af voor heel 2023. Zij zijn tevreden en omarmen ons product.”
Welke tips geef je mee aan andere startende ondernemers?
“Denk vanuit een bestaand probleem, ontwikkel je product of dienst samen met de eindgebruiker en vind een goede samenwerkingspartner. Samenwerking is belangrijk, hiermee kun je elkaar versterken. Zorg er daarom voor dat je de personen met wie je samenwerkt goed begrijpt. Elkaar begrijpen is essentieel: wat zijn je krachten en zwaktes, waar kun je elkaar in ondersteunen? Persoonlijke ontwikkeling is hierin erg belangrijk. Wij hebben vanaf het begin af aan samen persoonlijke coaching gedaan. Zo hebben we geleerd hoe we ons het beste tegenover elkaar kunnen positioneren.”
Praat hierover door met Pieter in de community!
Dankzij TrueSim kunnen zorgprofessionals sneller en beter worden opgeleid door het vroegtijdig herkennen van de vitaal bedreigde patiënt en wordt gezondheidsschade gereduceerd. Op deze manier draagt TrueSim bij aan de centrale missie (langer in goede gezondheid en afnemen gezondheidsverschillen). Meer weten over de VWS-missies? Klik hier.