‘Sociale Robots in de Zorg’ genomineerd voor RAAK-award

14 september 2018

Bij robots denk je wellicht niet direct aan een knuffelbaar zeehondje of aan een levensecht vriendje. Toch is dit precies wat Paro en KASPAR zijn. De inzet van deze twee robots is uitgebreid onderzocht in het onderzoeksproject ‘Sociale Robots in de Zorg: van experiment naar zorgpraktijk’. Onderzoekers van EIZT en Zuyd Hogeschool namen de potentie, de toepasbaarheid en het effect van de robots in de langdurige zorg onder de loep. Het onderzoeksproject is nu genomineerd voor een RAAK-award.

 

Onderzoekstraject ‘Sociale Robots in de Zorg: van experiment naar zorgpraktijk’

In 3 deelonderzoeken pakten onderzoekers samen met professionals uit de zorgsector implementatievraagstukken op en bestudeerden de effecten. Het eerste deelonderzoek richtte zich op KASPAR, een humanoïde robotpop. Wat is het effect op kinderen met autisme als KASPAR contact met hen maakt? Het onderzoek bracht verbluffende resultaten op. Ze vormden de input voor de indrukwekkende 2Doc documentaire ‘Scenario’s voor een normaal leven’ (terug te kijken via deze link).

Het tweede deelonderzoek richtte zich op de inzet van robots voor kinderen met ernstige fysieke beperkingen. Studenten van verschillende zorg- en ICT-opleidingen ontwikkelden hierbinnen nieuwe software en testten deze in de praktijk. Tot slot is in de laatste deelstudie Paro, een aaibare robotzeehond, ingezet bij verpleeghuisbewoners met dementie. Paro bleek effectief in het ondersteunen van therapeutische interventies en kan de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners verhogen.

 

RAAK-award

Het onderzoeksproject van EIZT en Zuyd Hogeschool is genomineerd voor een RAAK-award. Deze award biedt toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. In praktijkgericht onderzoek werken hogescholen en de praktijk nauw samen met als doel het verbeteren van de beroepspraktijk en het hoger beroepsonderwijs. Met de prijs wil het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen.

 

Breng je stem uit!

In totaal zijn 6 projecten genomineerd voor de RAAK-award. Het publiek kan nu haar stem uitbrengen op één van deze projecten voor de publieksprijs. Wil jij ‘Sociale Robots in de Zorg’ helpen met het winnen van deze publieksprijs? Breng dan je stem uit!

De winnaar wordt bekend gemaakt op het SIA congres op 15 november.