Robin Toorneman | 10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs

10 maart 2025

De Nationale Zorginnovatieprijs bestaat 10 jaar! Een geweldige mijlpaal die we graag samen met ons netwerk vieren. Dit succes was immers niet mogelijk geweest zonder de mensen die elke dag werken aan het verbeteren en vernieuwen van de zorg. Om dit jubileum te vieren, zetten we 10 inspirerende mensen uit ons netwerk in de schijnwerpers. Deze week Robin Toorneman, Senior Adviseur Zorginnovaties bij Zorginstituut Nederland. 

Het Zorginstituut Nederland vervult een unieke rol in het zorginnovatie-ecosysteem. Deze mensen zetten zich in om vernieuwende zorginitiatieven een plek te geven binnen het basispakket, zodat baanbrekende innovaties toegankelijk worden voor iedereen die ze nodig heeft. Dat vraagt om een scherpe blik op kwaliteit, kosteneffectiviteit en implementatie. Benieuwd of jouw innovatie hiervoor in aanmerking komt? Robin gaat graag het gesprek met je aan tijdens één van onze Matchingevents. "Dat is het allerleukst om te doen," zegt hij eerder in een interview met Zorg voor innoveren.

“Innoveren betekent moeten veranderen, en dat zit niet in onze aard. We zien beren op de weg en zijn goed in redenen bedenken waarom iets niet kan. Daag jezelf eens uit en stel jezelf een week lang alleen nog maar de vraag ‘hoe zou dit wél kunnen?’. Dat is het begin van een innovatieve mindset.”
- Robin Toorneman

Welke innovatie heeft jou altijd geïnspireerd?

“Door de jaren heen heb ik heel veel zorginnovaties voorbij zien komen. Paradoxaal genoeg: hoe meer innovaties je hebt gezien, hoe minder snel je iets écht innovatief vindt. Stiekem vind ik dat wel eens jammer. Een ontwikkeling die me geïnspireerd heeft, is eigenlijk vooral heel oerdegelijk: integratieplatformen (appstores) voor AI-apps binnen de medische beeldvorming. Je zag radiologen worstelen met het grote aanbod aan AI-apps. Iedere puntoplossing moeten integreren in je systemen is bijna niet te doen. Die platformen hebben AI in de radiologie veel beter schaalbaar gemaakt.”

Welke eigenschap is volgens jou cruciaal voor een succesvolle innovator?

“Een goede zorginnovatie komt vrijwel nooit tot stand in isolement. Betrek de juiste stakeholders op tijd. In de zorg is het uiteindelijk toch het allerbelangrijkst om ambassadeurs aan je te binden. Hiervoor heb je niet alleen een goed product nodig, maar ook een gezonde dosis charisma.”

Welk advies zou jij minister Fleur Agema willen meegeven?

“Volgens mij is er nog best ruimte voor een wat stevigere visie. Welke kant gaan we op in Nederland? Zet de toekomstbril op en ontwikkel een integrale visie op gezondheid in de toekomst. Alle acties die we nu nemen, zouden in dienst moeten staan van die visie. Dat vraagt om lef en stevige keuzes – zowel in de zorg als daarbuiten. ‘Regeren is vooruitzien’ vind ik inmiddels een dooddoener, maar iets meer regie en samenhang kan volgens mij geen kwaad. Op sommige punten mag de vrijblijvendheid er inmiddels ook wel vanaf.”

Wat zie jij als de grootste uitdaging voor het beoordelen van de meerwaarde van zorginnovaties?

“Het beoordelen van de meerwaarde van zorginnovaties is op zichzelf al heel uitdagend. Innovaties moeten bijdragen aan passende zorg. De variëteit en complexiteit van technologieën die voorbijkomen, maken pakketbeheer aardig complex. Verder denk ik vooral aan de beschikbaarheid van de juiste onderzoeks- en praktijkdata. We moeten het juiste onderzoek doen en ook monitoren hoe een zorginnovatie uitpakt in de praktijk. Dat onderstreept het belang van cyclisch pakketbeheer. Zonder data is innoveren een black box. Ik vind het mooi dat het Zorginstituut steeds vaker durft mee te denken over hoe passend onderzoek naar een innovatie eruit zou kunnen zien.”

Welk boek of rapport zou volgens jou verplichte kost moeten zijn voor beleidsmakers in de zorg?

“Volgens mij hebben we in de beleidswereld rapporten genoeg over de zorg. Gaat dat ene extra rapport écht het verschil maken? Verplichte kost is wat mij betreft naar buiten gaan, de dialoog aangaan met zorgprofessionals, ondernemers en patiënten. Breng beleid naar de praktijk, en breng de praktijk naar het beleid. Maak van beleid geen papieren werkelijkheid.”

10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs

De Nationale Zorginnovatieprijs viert in 2025 haar tiende jubileum. De prijsuitreiking van deze jubileum-editie vindt plaats op 9 april 2025 tijdens Zorg & ict. Prins Constantijn van Oranje maakt hier de winnaars op feestelijke wijze bekend. Hef jij met ons het glas op 10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs? 

Benieuwd wie er nog meer bijdragen aan de zorg van de toekomst? Houd onze website en LinkedIn-pagina in de gaten voor de volgende bijdrage! 

Robin Toorneman, Senior Adviseur Zorginnovaties, Zorginstituut Nederland