Regiopartners in de spotlight: Health Innovation Park

12 mei 2021

Dit is het eerste interview in de reeks ‘Regiopartners in de spotlight’: een reeks waarin Zorginnovatie.nl elke maand één regiopartner een podium biedt op de website. Deze eerste editie staat in het teken van het Health Innovation Park (HIP). Het HIP versnelt innovaties en verrijkt het netwerk van haar leden en partners. Het doel is om zorginnovaties verder te brengen door te sparren, kritische vragen te stellen en adviezen te geven aan ondernemers. Dat kan gaan om ondersteuning bij het maken van een businessplan met financiële onderbouwing of om een waardepropositie te maken en verdienmodellen te toetsen. Op deze manier komen leden en partners die werken aan zorginnovaties een stap dichter bij de realisatie van hun dienst of product. 

Voor dit interview spraken we met duizendpoot Corine Böhmers, business developer bij het HIP. Als business developer ligt de focus op het bedenken en uitwerken van innovatieve concepten. De menselijke relatie in samenhang met gezondheid is een belangrijke uitgangswaarde voor Corine als het gaat om zorginnovatie en technologische toepassingen in de zorg. Corine voelt zich als een vis in het water in de innovatiewereld en is gefascineerd door gamification en serious games die de futuristische wereld van morgen zichtbaar maken. 

Corine begon haar loopbaan als musicus na het conservatorium. Daarna doorliep ze de politieschool en was zij geruime tijd werkzaam bij de politie, onder andere als rechercheur bij de vreemdelingendienst. “Onlangs heb ik een opdracht gedaan voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De kennis uit die tijd, kwam heel goed van pas.” Corine vervulde nog diverse andere functies bij verschillende organisaties; als arbeidsdeskundige bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), als leidinggevende bij een revalidatiecentrum en als manager in de maatschappelijke opvang. In de tussentijd voltooide ze haar studie theologie en studeerde af op godsdienstwetenschappen, met als onderzoeksthema het Tibetaans Boeddhisme en op post-religiositeit. In haar vrije tijd schreef ze een succesvolle thriller ‘Wisselveld’ en een tweede psychologische thriller rolt momenteel uit de digitale pen. Dankzij die veelzijdigheid heeft Corine een groot netwerk opgebouwd, met internationale connecties:

Sinds 2,5 jaar werkt Corine voor het HIP waar ze zich op verschillende manieren inzet voor ondernemers. Zo is ze bijvoorbeeld lid van de werkgroep Medical Devices Regulation van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). “De Europese wetgeving voor het ontwikkelen van een medical device is flink aangescherpt; elke innovatie met een medisch doeleinde moet aan Europese regels voldoen en als ontwikkelaar moet je de processtappen nauwkeurig bijhouden. De werkgroep heeft een guide, een handleiding ontwikkeld om ondernemers te helpen in het vinden van de weg in die complexe wereld van de aangepaste wetgeving.”. Daarnaast is de HIP-community dit jaar gelanceerd. Op dit platform kunnen leden en partners van het HIP elkaar laagdrempelig vinden en zelf actief op zoek gaan in het HIP-netwerk. Als extra service in de Coronatijd is deze omgeving bedoeld om elkaar ook zo te bereiken. Je kunt daarop je (online) evenementen publiceren en ideeën en successen delen of vragen stellen aan de andere leden en partners. 

Naast de community die sinds kort in de lucht is, zet het HIP zich op heel veel andere manieren in voor de ondernemer. “Onze grootste kracht ligt bij business development in de breedste zin van het woord. We nemen de blik van de zorgmarkt mee als we naar een innovatie kijken en denken mee over hoe de ondernemer ervoor kan zorgen dat zijn of haar product de markt gaat halen. Wij hebben erg veel interesse in de ontwikkeling van zorgtechnologie en volgen dit op de voet. De kennis die we hierover opdoen delen we met de ondernemers. Daarnaast proberen we ondernemers realiteitszin bij te brengen. Als je wat ontwikkelt moet er een solide basis onderliggen; een businessplan valt of staat vaak met de toets- en meetbaarheid van een innovatie maar laat als het goed is, ook zien of er simpelweg wel markt voor is. Wij weten de weg in het netwerk naar fondsen, subsidies en investeerders en we proberen hierbij aansluiting te vinden voor onze ondernemers.” 

Tenslotte geeft Corine nog enkele tips mee voor startende ondernemers in de zorgwereld: “Zorg als ondernemer dat je de wereld kent waarin je je begeeft. Dit vraagt echt dat je investeert in het onderzoeken hoe de zorgsector functioneert. Dan kom je erachter dat het zorglandschap enorm divers is en je daarin je eigen koers moet vinden. Vraag jezelf eens af: waar en voor wie is mijn innovatie van toegevoegde waarde en hoe bereik ik de professional en de eindgebruiker; de zorgvrager? Daarnaast is het van belang dat je blijft volhouden. Het is soms lastig om met de juiste partij in contact te komen, dus blijf je daarvoor inzetten en wees niet verbaasd als dit pas gebeurt bij de tiende pitch die je geeft. Verwacht niet dat je op je eerste beste voicemail meteen teruggebeld wordt door een relevante partij. Wees geduldig, want dit soort zaken kosten tijd. Vraag als ondernemer om een gezond kritisch tegenwicht en ga opzoek naar veelkleurigheid in je team. En laat je niet ontmoedigen door tegenwind. Tegenslag is niet altijd leuk, maar wel nodig om frisse wind in de zeilen te houden.”. Tenslotte geeft ze de ondernemer mee om een open blik te behouden:

Ben je na het lezen van dit interview geïnspireerd geraakt door de werkwijze van Corine en het HIP? Neem dan gerust contact op via: corine@healthinnovationpark.nl.