Op bezoek bij Voca Zorg, de winnaar van de Health Impact Accelerator 2023!

23 mei 2024

Het is alweer een jaar geleden dat Voca Zorg de Health Impact Accelerator won. In de tussentijd hebben de heren achter het platform voor zzp’ers in de zorg echter allesbehalve stilgezeten! Vol nieuwsgierigheid ging team Zorginnovatie.nl bij Voca Zorg langs op hun kantoor in Zoetermeer. Samen met Ron Veerkamp, Dennis Bollen en Koos van Brecht keken we terug op het afgelopen jaar naar welke ontwikkelingen hebben plaatsgevonden en de vervolgstappen die Voca Zorg gaat nemen komende periode.

Over Voca Zorg

Voca Zorg is een platform van, voor en door zzp’ers in de zorg. Op het platform kunnen zzp’ers en zorginstellingen elkaar vinden zonder tussenkomst van intermediairs. De aangemelde zzp’ers beheren via Voca Zorg zelf hun beschikbaarheid, profiel en tarief. Opdrachtgevers kunnen met het platform gemakkelijk een geschikte zzp’er benaderen. 

Capaciteitsproblemen

Vrijwel elke zorginstelling heeft te maken met capaciteitsproblemen. Zzp’ers kunnen een goede aanvulling zijn op het vaste personeel. Mits dit transparant en fiscaal correct gebeurt. Daarnaast blijkt uit data van het platform dat zzp’ers niet of nauwelijks meer kosten met zich meebrengen dan personeel in loondienst. Volgens Veerkamp, Bollen en Van Brecht zijn zzp’ers een manier tot het oplossen van de capaciteitsproblemen. Bollen licht toe: “Wie zien het steeds vaker gebeuren dat zorgmedewerkers juist extra gaan werken als zij als zzp’er aan de slag gaan. Bijvoorbeeld iemand die van 32 uur in loondienst terug schaalt naar 28 uur, maar daarnaast wel nog 8 uur als zzp’er gaat werken. Daarmee wordt de totale capaciteit dus met vier uur vergroot, in dit geval met 12,5%!” Met Voca Zorg kan samenwerking tussen ziekenhuizen tot meer beschikbare zorguren leiden.

Van Brecht: “Veel ziekenhuizen hebben nu geen drijfveer om hun personeel toe te staan minder te werken, want je weet niet zeker of je er wat voor terugkrijgt.” Het algoritme achter Voca Zorg zorgt ervoor dat er geen winnaars of verliezers ontstaan bij het werken via het platform. “Het algoritme dat we hebben ontwikkeld geeft zorginstellingen en hun personeel de ruimte om een goede balans te creëren tussen werken in loondienst en als zzp’er.”

De norm worden

Met meer dan 600 aangesloten zzp’ers heeft Voca Zorg al een aanzienlijke zzp-gemeenschap opgebouwd. Zowel parttime zzp’ers als fulltime zzp’ers vinden hun opdracht of worden gevonden door de zorginstellingen. Momenteel zijn het vooral veel ziekenhuisinstellingen die van het platform gebruik maken. Maar het doel is groter: “Uiteindelijk willen we de norm worden voor zzp’ers in de zorgsector én daarbuiten,” aldus Veerkamp.

Werken met het platform brengt meerdere voordelen met zich mee, voor de zzp’ers én de zorginstellingen. Zo zijn zzp’ers met het platform direct zichtbaar voor mogelijke opdrachtgevers. Zij kunnen in de profielen zien welke specialismes de zzp’ers hebben, wanneer ze beschikbaar zijn en voor welk uurtarief. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden zoals inzien of ze al eerder bij de betreffende zorginstelling hebben gewerkt. Ook staan alle benodigde documenten op het platform, denk bijvoorbeeld aan diploma’s, CV en VOG. Bollen, die zelf ook als zzp’er in de zorg werkt: “Normaal gesproken moet je die bij elke zorginstelling opnieuw ergens uploaden. Hier hoef ik het maar één keer in mijn eigen beveiligde profiel te laden en staat het veilig in het systeem. Afgeschermd van andere zzp’ers, maar wel zichtbaar voor potentiële opdrachtgevers.”

Een computer op een tafel met daarnaast een glas water. Je kijkt over de rug van iemand mee naar het scherm, waar het platform van Voca Zorg open staat.
Het platform van Voca Zorg​​​

Voor zorginstellingen creëert Voca Zorg een scala aan potentiele werknemers van hoge kwaliteit. Veerkamp: “Deelnemers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Het gesloten platform creëert hiermee een gecontroleerde poule aan zzp’ers maar ook aan opdrachtgevers. Je weet gelijk wat je in huis haalt.” Ook wordt alles dat met het platform gebeurt inzichtelijk gemaakt. Zo kan je als zorginstelling een overzicht downloaden met daarin wie waar gewerkt heeft, op welke afdeling, en wie de boeking gedaan heeft. “Alles is terug te halen, afhankelijk van waar mensen behoefte aan hebben. Daarnaast zijn koppelingen met het eigen planningsysteem alsook het facturatiesysteem mogelijk.”

En het platform werkt beide kanten op: Als zzp’er kan je kijken of de opdrachten met je beschikbaarheid overeenkomen, en kan je gemakkelijk de zorginstelling een bericht sturen. Maar ook de zorginstelling kan contact opnemen met een van de zzp’ers of zelf een opdracht plaatsen als er niet direct een geschikt iemand tussen zit. Vrij van kosten. “Pas bij een echte boeking vraagt het platform €2,50 per geboekt uur. Zo zijn er geen vaste kosten en wordt er alleen betaald bij gebruik.”

Daarnaast kunnen opdrachtgever en zzp’er op het platform 1 op 1 onderhandelen op het tarief. Dit overeengekomen tarief kan direct aan de digitaal te maken standaardovereenkomst van de opdrachtgever gekoppeld worden. “Hiermee kan de overeenkomst direct digitaal worden afgesloten.”

Zzp’ers delen mee in de winst

Bijzonder aan Voca is dat het platform voor vrijwel de helft in handen is van ZWiZ: vereniging Zelfstandig Werkzaam in Zorg. Deze vereniging heeft 49% van de aandelen in bezit. Elke zzp’er die aangesloten is bij Voca wordt automatisch lid van deze vereniging en deelt mee in de winst en waarde. Hoe meer een zzp’er met Voca werkt, hoe groter diens aandeel wordt. De vereniging bepaalt ook gezamenlijk wat er met de gelden gebeurt. Dit wordt bijvoorbeeld ingezet voor cursussen of juridisch advies.

Health Impact Accelerator

De mannen kijken positief terug op hun deelname aan de Health Impact Accelerator. Zo is het algoritme van het platform, waarmee samenwerkende zorginstellingen geruster afstand kunnen nemen van personeel in loondienst en toch hun capaciteit kunnen uitbreiden, ontstaan in de HIA. Veerkamp: “Het traject zelf zorgt voor veel nieuwe inzichten en vaardigheden. Maar het brengt ook veel nieuwe contacten.” Zo zorgde de stand en uitreiking op Zorg & ict voor veel nieuwe contacten en aanknopingspunten. “En ook een stukje geloofwaardigheid. Je komt op een ander niveau in gesprek met mensen.”

Van Brecht sluit het gesprek mooi af: “Met de techniek, de structuur, de vereniging en het platform willen we het verschil gaan maken. Dat is onze stap voor de toekomst.”

Wil je meer weten over Voca Zorg? Neem dan contact op via info@vocazorg.nl of kijk op de website www.vocazorg.nl. Wil jij ook jouw onderneming naar een hoger niveau tillen? Doe dan ook mee met de Health Impact Accelerator! Aanmelden kan tot 14 juni.

Health Impact Accelerator

Links Koos van Brecht en rechts Ron Veerkamp bij hun stand op Zorg & ict. Beide heren dragen een oranje shirt. De HIA cheque staat achter ze, daarachter staat een banner met het logo van Voca erop.