Op bezoek bij Huisartsen van Nederland | Vakjurywinnaar Nationale Zorginnovatieprijs 2023

21 november 2023

Het is alweer ruim een half jaar geleden dat Huisartsen van Nederland de vakjuryprijs van de Nationale Zorginnovatieprijs won. Team Zorginnovatie.nl ging bij ze langs om te kijken hoe het met hen gaat sinds het winnen van de prijs. Wat heeft de prijs hen gebracht? En waar zijn ze nu mee bezig?

Slimme triagesoftware

Om de druk bij huisartspraktijken te verminderen heeft Huisartsen van Nederland een online triagemodule op basis van artificial intelligence (AI) ontwikkeld. Hierbij kunnen patiënten hun zorgvraag indienen via een patiëntenplatform. Het algoritme van de triagemodule begeleidt de patiënt door verschillende triagevragen aan de hand van de ingevulde klacht. De zorgvraag komt daarna bij een medewerker binnen, die dankzij de informatie de zorgvraag snel en gemakkelijk kan afhandelen op een eigen gekozen tijdstip. Zo ervaart de assistente minder administratieve rompslomp en drukte aan de telefoon en wordt de patiënt sneller en gemakkelijker geholpen.

Prijs brengt vertrouwen

Momenteel zijn er zo’n 60 huisartsenpraktijken en een huisartsenspoedpost aangesloten bij Huisartsen van Nederland. Willem de Boer, programma manager, vertelt dat vooral zorggroepen een belangrijke rol spelen: “We hebben laatst een samenwerking met Huisartsencoöperatie West-Brabant afgesloten. Dan gaat het opeens heel snel.” Charlotte van Sassen (huisarts en oprichter Huisartsen van Nederland) geeft aan dat het winnen van de Nationale Zorginnovatieprijs daar ook aan bijdraagt. Als voorbeeld vertelt ze over een gesprek dat ze voerde met iemand die aangaf Huisartsen van Nederland nog niet te kennen. “We benoemden daarbij dat we de Nationale Zorginnovatieprijs gewonnen hadden. En dát kende hij wel! Daar was hij meteen van onder de indruk.” Ze vult aan dat dit soort situaties vaker voorkomen en dat de prijs een soort keurmerk is: “Mensen zijn sneller geïnteresseerd en het geeft meer vertrouwen.”

Vereenvoudigen van patiëntenzorg

De focus van Huisartsen van Nederland ligt nu vooral op het contact met zorggroepen. Richard Witteman, mede bestuurder, licht toe: “Het aansluiten van een regionale zorggroep zoals Huisartsencoöperatie West-Brabant is voor ons heel interessant. Naast dat het sneller gaat dan individuele praktijken, weet je daardoor ook goed wat er in verschillende regio’s speelt.”

Daarnaast wordt er samen met partners van Huisartsen van Nederland gekeken naar vernieuwingen in lijn met het Integraal Zorgakkoord. Hierin zijn afspraken opgenomen om de zorg van de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden. Een belangrijk onderdeel daarbij is het vereenvoudigen van patiëntenzorg via digitale kanalen. Huisartsen van Nederland heeft een belangrijke rol in het faciliteren hiervan. Richard vertelt: “Er zijn verschillende plekken waar een patiënt met een hulpvraag terecht kan, bijvoorbeeld een huisarts of direct naar een fysio. Met Huisartsen van Nederland kunnen we meerwaarde bieden voor zowel de zorgprofessionals in een regio als voor de patiënt.” Zo is de zorgprofessional minder tijd kwijt aan administratie, hoeft de patiënt niet meer uren aan de telefoon te wachten op een afspraak, en komt de zorgvraag direct op de juiste plek binnen.

De toekomst is digitaal

De markt lijkt steeds meer klaar te zijn voor de digitalisering. “Je ziet dat mensen nu de urgentie voelen en beseffen dat je met digitalisering beter bestendig bent voor de toekomst.” Zo heeft VGZ aangekondigd volgend jaar opnieuw een vergoeding te bieden voor gebruik van het triagesysteem. En zelfs de Huisarts Informatie Systemen (HIS), die een paar jaar geleden nog niets zagen in een digitale voordeur, zoeken nu zélf het contact met Huisartsen van Nederland. “Je merkt dat partijen nu echt open staan om verder te gaan denken en bezig zijn met hun processen optimaliseren.”

Om de zorg toegankelijk te houden moet er flink wat veranderen. Huisartsen van Nederland is hiermee al op de goede weg, maar er moeten nog veel partijen in beweging gezet worden. Dat is de missie voor de komende tijd.  

Wil je meer weten over Huisartsen van Nederland? Neem dan contact op via info@huisartsenvannederland.nl of kijk op de website www.huisartsenvannederland.nl. Wil jij ook kans maken op de Nationale Zorginnovatieprijs? Kijk dan op www.zorginnovatie.nl/nationale-zorginnovatieprijs.

Het team van Huisartsen van Nederland poseert met veel enthousiasme met de winnaarscheque bij hen op kantoor.