Op bezoek bij de winnaar van de Nationale Zorginnovatieprijs 2022!

23 november 2022

Het is inmiddels weer een paar maanden geleden dat HelpSoq zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs van de Nationale Zorginnovatieprijs 2022 won tijdens het Health Valley Event. In de tussentijd hebben de heren van HelpSoq allesbehalve stilgezeten en is er van alles op hen afgekomen. Vol nieuwsgierigheid ging team Zorginnovatie.nl langs om te kijken hoe het HelpSoq is vergaan na het winnen van de prijs. Benieuwd wat de deelname aan de Nationale Zorginnovatieprijs hen heeft gebracht, waar ze nu mee bezig zijn en welke tips ze meegeven aan toekomstig ondernemers? Lees dan snel verder!

Ze hadden van tevoren geen idee wat er op hen af zou komen, toen ze meededen aan de Nationale Zorginnovatieprijs. Nu, ruim een half jaar later, zitten we met Reinoud Wouters en Jean-Paul Toonen op hun kantoor in Arnhem en bespreken we wat het winnen van de prijs hen heeft gebracht. Jean-Paul: “Het begon alleen al met het hebben van een stand op het Health Valley Event, waar heel veel bezoekers langskwamen. Toen daarna bekend werd dat we ook nog eens beide prijzen hadden gewonnen was het hek echt van de dam. We kregen zoveel respons van mensen dat we al snel prioriteiten moesten stellen.” Alleen al op de dag van de uitreiking kregen beide mannen constant telefoontjes met felicitaties, maar ook berichten van mensen die de HelpSoq wilden hebben. En dit hield nog weken stand. “Van particulieren tot buitenlandse firma’s, van alle kanten kwamen berichten dat mensen de HelpSoq in hun organisatie wilden gebruiken.”

Wat is de HelpSoq?

De HelpSoq is een hulpmiddel om een steunkous snel, makkelijk en pijnloos aan te krijgen. In tegenstelling tot andere hulpmiddelen die veel inspanning en kracht vereisen, is dit voor de HelpSoq niet nodig. Door de steunkous op een elektrische ring te plaatsen, rolt de steunkous zichzelf op. Vervolgens haal je de ring los en breng je deze over het been om de steunkous aan te brengen.

Jean-Paul en Reinoud vertellen dat de Nationale Zorginnovatieprijs hen zowel kansen als risico’s heeft gebracht: “Kansen vanwege de hoeveelheid personen die je na afloop benaderen over je product. Maar hieruit moet je wel selecteren wat je écht nodig hebt. Het risico is anders dat je met alle aandacht je focus gaat verliezen.”

Om de HelpSoq te kunnen blijven verbeteren, waren financiers nodig. Met alle aandacht die ze kregen, waren er ook genoeg geïnteresseerde financiers. Reinoud: “Financiers willen hun geld in relevante producten stoppen. Met deze prijs konden we laten zien dat er veel belangstelling voor dit product is en dat het ergens naartoe zou leiden.”

Klaar voor lancering

Nu een half jaar later hebben ze bij HelpSoq een pre-productie afgerond van 150 producten, die getest zijn in de markt. Ook is het gehele productieproces opgezet. Op het moment van spreken is het een maand voor de lancering. Zowel de apparaten zelf, als het antwoordapparaat en het CRM-systeem moet hiervoor op orde zijn aldus Reinoud. “We zullen veel reacties krijgen, zowel positief als negatief. Mensen moeten ons dan direct kunnen bereiken.”

Jean-Paul is ervan overtuigd dat het product met veel enthousiasme zal worden ontvangen bij de mensen die de HelpSoq zullen gaan gebruiken. Wel moet er gewaakt worden voor verkeerde verwachtingen. “De communicatie wordt de komende tijd misschien nog wel belangrijker dan het product. Die heeft het vertrouwen al gewonnen, het gaat nu om de communicatie eromheen.” Als voorbeeld noemt hij een intramurale zorginstelling die één HelpSoq wil aanschaffen voor 40 patiënten. Maar dat is niet waarop de HelpSoq getest is. “Dan moet je vooraf heel goed weten wat daar allemaal bij komt kijken. En de verwachtingen moeten managen.”

Hoewel de HelpSoq een universeel probleem oplost, focussen de mannen zich nu eerst volledig op de markt in Nederland. “We moeten eerst hier tot een soort Return on Investment komen. Zodra dat gebeurd is, kunnen we aan buitenlandse distributeurs laten zien hoe we het hier hebben gedaan, als een soort blauwdruk.

Tips voor ondernemers

Met alle ervaringen van het afgelopen jaar hebben Jean-Paul en Reinoud een paar tips die ze graag meegeven aan andere ondernemers die mee willen doen aan de Nationale Zorginnovatieprijs:

  1. Zorg dat je je communicatie-uitingen op orde hebt. In het proces van de prijs krijg je soms tot wel duizenden reacties. Je moet goed weten waar je wel en niet iets mee moet doen. Wij hebben veel aandacht besteed aan onze social media, wat zeker in tijden van de stemmingen helemaal uit de hand liep. Onze promovideo is daar uiteindelijk wel een miljoen keer bekeken!
  2. Houd je promovideo kort en krachtig. Maak het verhaal echt zo kort mogelijk. Als je een ingewikkeld product hebt wordt dat lastig, maar zorg dat je niet te technisch bent in je berichtgeving. Zo maak je het pakkend voor de kijkers.
  3. Timing is cruciaal. Houd er rekening mee dat als je zo’n prijs wint, iedereen direct aan de slag wil en je ook moet kunnen verzilveren. Wij zaten nog in de ontwikkelfase van het product. Doordat wij op dat moment nog lang niet konden leveren heeft dat ons veel cashflow gekost.
  4. Houd focus. Laat je niet beïnvloeden door alles wat er op je af komt. Zorg dat je kiest voor de cases die voor je startup van betekenis zijn en besteed daar je tijd en energie aan.

Nationale Zorginnovatieprijs 2023

Wil jij net als HelpSoq jouw innovatie naar een hoger niveau tillen? Schrijf je dan nu in voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2023! Aanmelden kan tot 4 januari 2023, 12:00. 

Meer informatie

Harpert Wouters (links) en Reinoud Wouters (rechts) op het kantoor van HelpSoq