Oefenen op de levensechte neppatiënt van TrueSim winnaar Nationale Zorginnovatieprijs 2020

09 september 2020

Zorginnovatie.nl verkoos TrueSim in juni tot winnaar van de Nationale Zorginnovatieprijs 2020 en Innovation Origins beloonde TrueSim in juli met een Gerard & Anton Award. De symptomen simulerende pop van TrueSim helpt artsen en verpleegkundigen hoe ze echte patiënten moeten behandelen.

Als je nu eens zo’n levensechte simulatie van een zieke patiënt zou kunnen maken dat artsen en verpleegkundigen medische handelingen op een realistische wijze kunnen oefenen. Dat zou dan levens kunnen redden. Dat was de gedachte van Jasen Hashem en Pieter Tegelaers toen ze hun bedrijf TrueSim oprichtten. De twee zijn vrienden en kennen elkaar van de tijd dat ze als ic-verpleegkundigen werkten in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven.

Jasen Hashem en Pieter Tegelaers

Hashem is zich sinds 2010 steeds meer gaan toeleggen op het trainen van medici, maar werkt ook nog op de ic. Tegelaers werkt vooral als ic-verpleegkundige maar traint af en toe ook medici.

Na elke evaluatie van een training in het leveren van acute zorg merkte Hashem dat artsen en verpleegkundigen het lastig vonden dat ze moesten oefenen op een pop waarop de symptomen van het ziektebeeld en de reactie op hun handelingen niet te zien waren. Die moest hij er tijdens de training bij vertellen. ,,Het gevaar daarvan is dat je niet iedereen dat op dezelfde manier interpreteert.”

Pop communiceert symptomen via AR-bril

De oplossing die Hashem bedacht was om de symptomen op de pop weer te laten geven door software via een augmented realitybril. Die zetten de artsen en verpleegkundigen op als ze de behandeling van acute symptomen van een bepaald ziektebeeld willen trainen.

Het voordeel daarvan is dat je elkaar nog in de ogen kunt kijken, zegt Hashem. Bij een training via een game met virtual reality kan dat niet omdat de echte omgeving daarin geen rol speelt.

Tot nu toe hebben we een prototype, zegt Tegelaers. Daarmee kunnen medici een patiënt leren behandelen die last heeft van een allergische reactie (anafylaxie) waardoor diens gezicht opzet en rood wordt. Als de verpleegkundige of arts een injectie met adrenaline toedient aan de pop ziet deze door de AR-bril dat de zwelling van het gezicht van de patiënt afneemt. Op die manier ziet de persoon die de training doet direct wat het effect is van diens handeling.

Mag niet te ingewikkeld zijn

Het prototype is nog lang niet goed genoeg om als echt trainingsmiddel te functioneren, zegt Hashem. ,,De user interface is niet goed genoeg. Je moet nu allerlei handelingen verrichten voordat het programma gaat werken. Als dat te ingewikkeld is gaan mensen het niet gebruiken.”

Dus daar is funding voor nodig. Op dit moment denken Tegelaers en Hashem dat ze een ton nodig hebben om een minimal viable product te kunnen maken dat door ziekenhuizen getest kan worden. Daarvoor zijn ze nu een businessplan aan het schrijven. De test gaan ze doen in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en in het trainingscentrum van het Erasmus MC in Rotterdam, waar Hashem werkt. ,,Dat is al toegezegd.”

In september willen Hashem en Tegelaers gaan pitchen bij investeerders. ,,Het product gaat er hoe dan ook komen”, zegt Tegelaers onverschrokken.

Oefenen in loze uurtjes

Of er een concurrent op de loer ligt, die net zo’n product aan het ontwikkelen is kan hij niet met zekerheid ontkennen. ,,We hebben anderhalf jaar geleden octrooionderzoek laten doen om te kijken of er al een patent op zulke technologie ligt. Daar kwam toen uit dat dit niet het geval was.”

Als de planning voorspoedig verloopt,  zou er in de loop van 2021 een product moeten liggen dat af is. Voor ziekenhuizen zou het grote meerwaarde hebben, en voor het redden van mensen levens door de verbeterde trainingsfaciliteiten natuurlijk ook. Dat was immers de motivatie om het überhaupt te ontwikkelen.

,,Nu moeten medici tijd vrijmaken om naar een training te gaan. Meestal in een groep. Terwijl ze weinig tijd hebben. Je haalt ze dan zo een hele middag van het bed vandaan. Als ons product beschikbaar is, voor training van behandeling van meerdere ziektebeelden, kunnen artsen en verpleegkundigen op elk gewenst moment gaan trainen.  Bijvoorbeeld als het even rustig is op de afdeling. Het enige dat daarvoor verder nodig is, is een pop in een bed en de AR-bril met de bijbehorende software van TrueSim.”

Een stuk efficiënter dus, en educatiever bovendien.

Bron: Innovation Origins, auteur: Lucette Mascini  

Ook interessant