Nog € 250.000 aan vouchers voor zorgtechnologiebedrijven beschikbaar

03 februari 2023

Zorgtechnologiebedrijven uit Zuid-Holland kunnen komende maanden nog gebruikmaken van Europese subsidiegelden via Kansen voor West tot het bedrag vergeven is. De vouchers vergoeden tot € 25.000 voor deelname aan een Investor Readiness Programma of tot € 10.000 voor extern advies. Al 25 bedrijven deden inmiddels succesvol een aanvraag. De vouchers zijn bedoeld om bedrijven te helpen hun technologische oplossing versneld toe te passen en op te schalen in de gezondheidszorg. Het innovatieprogramma ZorgTech helpt bedrijven bij deze regeling.

Hoe een voucher ontvangen?

Heb je interesse, dan kun je een aanvraag indienen via het webportaal van Kansen voor West. Vanuit het innovatieprogramma ZorgTech organiseren we iedere maandag een online spreekuur. Bedrijven met vragen over deze regeling kunnen hier op intekenen. Wij kunnen je meer vertellen over welke programma’s er bestaan, je verbinden aan experts en helpen bij het scherp formuleren van je adviesbehoefte. De regeling staat open tot het budget van € 500.000 is besteed en loopt tot uiterlijk 30 juni 2023.

“Doordat we met spreekuren werken, ligt het aantal afgewezen aanvragen laag. We toetsen daar al of de aanvraag inhoudelijk past en sturen waar nodig al wat bij. De paar bedrijven die geen voucher toegekend kregen, verkeerden of in financiële moeilijkheden of niet alle gevraagde stukken werden meegezonden. Ik raad bedrijven daarom aan om voor het indienen goed de voorwaarden door te nemen.”

– Marieke Kodde, programmamanager ZorgTech

Voor wie is deze regeling?

Deze regeling is voor bedrijven die werken aan technologische oplossingen voor de zorg. Zowel startups als scale-ups die toewerken naar een investering kunnen zich melden. Hierbij ligt de focus op producten en systemen die worden gebruikt voor diagnose, preventie, bewaking, behandeling of verlichting van ziekten. Het gaat vooral om de inzet van vernieuwende technologieën, zoals Artificial Intelligence, robotics, 3D-printing etc.

Wat kun je met de vouchers?

Met de programmavoucher (tot € 25.000) kun je deelnemen aan een zogenaamd Investor Readiness Programma (IRP). Een IRP helpt bedrijven te versterken en hun slagingskans voor financiering te vergroten. Tijdens het programma krijg je theorie, opdrachten, gesprekken met peers en 1-op-1-coaching door experts. Na een IRP heb je een beter beeld waar je nog aan kunt werken om jouw slagingskans op financiering te vergroten.

“Met de vouchers hebben we de drempel om deel te nemen aan een IRP verlaagd. Zo hebben we bedrijven kunnen ondersteunen om mee te doen aan de Health Tech Accelerator, het IBE Biomedische Innovatie en Ondernemerschap Certificaatprogramma en het Market Access & Reimbursement Program.”

– Marieke Kodde, programmamanager ZorgTech

Als je een specifieke vraag hebt of geen behoefte hebt om aan een programma deel te nemen, dan kun je ook een adviesvoucher (tot € 10.000) aanvragen. Je kunt daarmee de inhuur van een expert bekostigen.

“Deze vouchers zijn populair. We hebben al veel aanvragen voorbij zien komen. De meeste bedrijven zoeken advies bij certificering, bekostiging van hun oplossing, het aanscherpen van hun business case of marktpositionering. We hebben een lijst opgesteld van erkende dienstverleners. Je kunt ook zelf een partij aandragen en die wordt dan eerst door ons beoordeeld.”

– Marieke Kodde, programmamanager ZorgTech

Contact

Het innovatieprogramma ZorgTech wordt mogelijk gemaakt door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), de provincie Zuid-Holland, TNO, InnovationQuarter en Medical Delta; de uitvoering is in handen van InnovationQuarter en Medical Delta. Meer informatie over de regeling is te vinden via de programmapagina. In dit interview lees je meer over IRP’s en wat deelname betekent.

Bron: Innovation Quarter

Een vrouw achter haar laptop