Niels van Gorp | 10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs

11 februari 2025

De Nationale Zorginnovatieprijs bestaat 10 jaar! Een geweldige mijlpaal die we graag samen met ons netwerk vieren. Dit succes was immers niet mogelijk geweest zonder de mensen die elke dag werken aan het verbeteren en vernieuwen van de zorg. Om dit jubileum te vieren, zetten we 10 inspirerende mensen uit ons netwerk in de schijnwerpers. Deze week Niels van Gorp, mede-oprichter van Digizo.nu.

Zorgverzekeraars spelen een cruciale rol in het stimuleren en ondersteunen van zorginnovaties. Ze richten zich op innovaties die de zorg toegankelijk en betaalbaar houden en sturen actief op de ontwikkeling, implementatie én opschaling ervan. Met een kritisch oog, vooral op schaalbaarheid, nemen zij regelmatig plaats in de (regionale) jury van de Nationale Zorginnovatieprijs. Dit jaar zien we onder andere Michele Bos-Poirot (Zilveren Kruis), Menno Jansen (CZ) en Nils van Herpen (VGZ) vertegenwoordigd in de jurystoelen. 

“Alleen jíj kan de zorg veranderen. We moeten stoppen met wijzen naar anderen die eerst wat moeten doen of het verder opsommen van randvoorwaarden die nodig zijn voordat er iets kan gebeuren. Natuurlijk kan het sneller, beter, makkelijker als er een bak geld is, de koppeling met je EPD systeem al is gelegd, je tijd over hebt in je werkdag om je nog wat nieuwe materie en processen eigen te maken. Maar als je gaat wachten tot dat allemaal het geval is of je verwacht van anderen dat ze dat eerst moeten regelen voordat jij kunt innoveren... dan kun je lang wachten. Kortom: Zet in! Het doet ertoe!” - Niels van Gorp

Welke innovatie heeft jou altijd geïnspireerd?

“Ik vind vooral de gedrevenheid van de ondernemers inspirerend. De breedte van de innovaties. De vastberadenheid om er wat van te maken en het probleem dat zij gedetecteerd hebben aan te pakken. De ene keer was het Juvoly die door heel goed te snappen wat een huisarts helpt in no-time bij meer dan 100 praktijken gebruikt werd. Ongekend voor innovatie in de zorg. Inspirerend was ook Gloovy Eco Gloves met een gigantische bijdrage aan duurzaamheid; een doel dat bijna in het gedrang zou komen in alle digitaliseringsgeweld. Of Ellogon.ai om miljoenen euro's te besparen in het indiceren van immunotherapie én aan de patiëntkant een hoop bijwerkingen en valse hoop bespaart en een additionele groep juist hoop geeft.”

Welke eigenschap is volgens jou cruciaal voor een succesvolle innovator?

“Schapen met 5, 6 of 7 poten zijn nogal zeldzaam en de kracht zit in het team, denk ik. Alleen kom je er niet en kun je ook niet de volle breedte van competenties bezitten. Wat ik steeds zie is dat innovaties die zijn ontstaan vanuit een concrete behoefte in de praktijk zijn ontstaan en waarbij een zorggebruiker/zorgverlener zelf direct is betrokken het meest succesvol zijn. Ook cruciaal is het betrekken van gebruikers (inclusief patiënten) in de ontwikkeling. En dat is niet achteraf een vragenlijstje invullen of testen. En last but not least: een scherpe visie (duizend dingendoekjes vermijden) en een flinke dosis doorzettingsvermogen zijn bij innovatie in de zorg in Nederland onontbeerlijk.”

Welk advies zou jij minister Fleur Agema willen meegeven?

“Kijk hoe we het innovatieklimaat in Nederland goed kunnen houden en stem goed af met Economische Zaken. De innovatie in de zorg is nog erg technology-push gericht in Nederland. Dat heeft ook zijn oorsprong in verschillende potjes met geld. Daarnaast zou het ontzettend helpen als we in de wetgeving noodzakelijke grondslagen creëren danwel aanscherpen om de data-intensieve innovaties beter mogelijk te maken. Er is nu teveel twijfel en onduidelijkheid over de inzet van data voor (AI) innovaties in de zorg. Als laatste zou ik willen pleiten voor een genuanceerdere blik op Private Equity in de zorg. Natuurlijk moeten we er samen zorg voor dragen dat excessen met winstmarges van 40-50% in de zorg niet of zo min mogelijk voorkomen; maar er zijn ook heel veel verantwoorde initiatieven waarbij privaat geld wordt ingezet om innovatie in de zorg te stimuleren; denk aan de VC fondsen of een initiatief als van PGGM. Ook dat is private equity maar met een stevig maatschappelijk doel en fundament.”

Hoe belangrijk is het voor een innovatie om binnen een bestaande declaratiecode te passen?

“Niet van het grootste belang. Ik denk altijd: de innovatie gebeurt al. Er zijn dus al clubs waar het lukt, ook zonder dat alle zogenaamde randvoorwaarden er zijn. Gewoon met visie, doorzettingskracht en een goed verhaal. Als de waarde van een innovatie duidelijk is, dan wordt er altijd een manier gevonden om deze te betalen. Een groot deel van de innovaties kan overigens ook helpen om de marge (lagere kosten bij dezelfde omzet) of de omzet (hoger volume door productiviteitsverbetering bijvoorbeeld) te verhogen. Daar is een aparte code helemaal niet aan de orde. Het helpt natuurlijk als innovaties eenvoudig binnen bestaande bekostigingsstructuren kunnen worden betaald. En dan als laatste over dit onderwerp: Waarde is het belangrijkst. En als die waarde is aangetoond en het is om wat voor reden dan ook nodig om er een nieuwe prestatiecode of betaaltitel voor te maken, dan zijn er een heleboel welwillende mensen bij verzekeraars en de NZa om dat samen dan uit te dokteren. Maar het is eerder de laatste dan de eerste oplossing als je het mij vraagt.”

Als je zelf een innovatie zou ontwikkelen, welk probleem in de zorg zou je als eerste willen aanpakken?

“Er zijn zo veel uitdagingen! En gelukkig gebeurt er al veel, bijvoorbeeld om de minder leuke taken te vereenvoudigen. Dus ik zou me richten op iets waar ik nog weinig beweging zie en dat is toch wel om veel zwaarder in te zetten op gepersonaliseerde behandelvoorstellen, niet gekoppeld aan de dokter waar ik dan toevallig ben die een diagnose heeft gesteld. Een mooi spreekwoord vind ik ‘als je een hamer hebt, wordt ieder probleem een spijker’. Zorgverleners overzien vaak niet het hele speelveld van mogelijke hulp, (al helemaal niet buiten het medisch model / curatieve domein), we hebben te weinig inzicht in waar nou eigenlijk de kwaliteit van behandelen het best is. Daarnaast is het moeilijk om een grote hoeveelheid aan factoren mee te nemen in je beslissing. Overigens zou ik beleidsmatig dan ook willen inzetten op het ‘splitsen van D en B’ zoals ik wel eens noem. Nu is het nog gewoonte om bij het stellen van een D van Diagnose, op dezelfde plek meteen ook de B van Behandeling te ondergaan (uitzonderingen daargelaten). Dat gaat in heel veel gevallen ook goed, maar je zou vanuit leren en verbeteren een enorme slag kunnen maken in én verbetering van kwaliteit én van kosten als je na stellen van D een geinformeerde keuze kan maken voor de best passende B. En daar zou ik in veel gevallen en met de mogelijkheid van online monitoring vaak als patiënt best een reisje naar de andere kant van het land voor over hebben.”

10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs

De Nationale Zorginnovatieprijs viert in 2025 haar tiende jubileum. De prijsuitreiking van deze jubileum-editie vindt plaats op 9 april 2025 tijdens Zorg & ict. Prins Constantijn van Oranje maakt hier de winnaars op feestelijke wijze bekend. Hef jij met ons het glas op 10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs? 

Benieuwd wie er nog meer bijdragen aan de zorg van de toekomst? Houd onze website en LinkedIn-pagina in de gaten voor de volgende bijdrage! 

Niels van Gorp, mede-oprichter Digizo.nu en Data Strategist Coöperatie VGZ