NAVO-programma Defensie Innovatie Accelerator voor de Noord-Atlantische Oceaan (DIANA)

01 juli 2024

Bent u bezig met innovatie van deeptech op het gebied van tweeërlei gebruik (dual-use)? Dan biedt het NAVO-programma Defensie Innovatie Accelerator voor de Noord-Atlantische Oceaan (DIANA) u toegang tot NAVO-middelen om uw oplossingen aan te passen aan defensie- en veiligheidsbehoeften.

Aanvraagperiode
Startdatum: maandag 1 juli 2024
Einddatum: woensdag 7 augustus 2024

Opkomende en innovatieve technologieën die de bestaande markt ontwrichten (disruptieve technologieën) zijn steeds verder verstrengeld in ons dagelijks bestaan, of het nu gaat om bankieren of de elektronica die we gebruiken. Deze technologieën kunnen ook een grote impact op onze veiligheid hebben. Om de technologische voorsprong van de NAVO te versterken, wil de NAVO de beste, slimste en meest vernieuwende krachten van het bondgenootschap bundelen om de burgers van het bondgenootschap veilig te houden.

Wat is het NAVO-programma DIANA?

DIANA gebruikt haar acceleratieprogramma en netwerk van meer dan 23 aangesloten acceleratorsites en meer dan 180 testcentra in innovatiehubs. Deze zet de NAVO in om start-ups en andere innovators samen te brengen met operationele eindgebruikers, wetenschappers en systeemintegrators (bedrijven die verschillende industrieën ondersteunen bij het bouwen en integreren van end-to-end-oplossingen) om deeptech oplossingen te ontwikkelen voor dual-use gebruik.

De regionale kantoren van DIANA zijn gevestigd in het Verenigd Koninkrijk (Londen) en Canada (Halifax), met een regionale hub in Estland (Tallinn).

Welke ondersteuning biedt DIANA aan deelnemers?

Als u als innovator deelneemt aan het DIANA-acceleratorprogramma krijgt u toegang tot:

 • subsidies die helpen de kosten te dekken tijdens het acceleratorprogramma van DIANA;
 • begeleiding op één van de meer dan 10 acceleratorsites uit verschillende landen van het NAVO-bondgenootschap waar ondernemers hun oplossingen kunnen doorontwikkelen;
 • meer dan 90 deeptech testcentra (waarvan er nog meer gepland zijn) in het bondgenootschap, waar u uw voorgestelde deeptech of technologische oplossing voor dual-use gebruik kunt de-riskeren, ontwikkelen, demonstreren en valideren, met speciale financiële ondersteuning;
 • begeleiding door wetenschappers, ingenieurs, experts uit de industrie, de financiële wereld en de wereld van eindgebruikers;
 • een investeerdersnetwerk voor veilige financiering door derden, verankerd in het NAVO Innovatiefonds (NIF);
 • kansen om technologie in operationele omgevingen in te zetten;
 • trajecten naar de markt binnen de NAVO-landen en 32 geallieerde markten.

Wat zijn de focusgebieden van DIANA?

DIANA richt zich op dual-use (commercieel en defensie) gebruik van deeptech om uitdagende defensie- en veiligheidsproblemen op te lossen. De focusgebieden van DIANA zijn:

 • communicatienetwerken van de volgende generatie
 • kunstmatige intelligentie (AI)
 • autonomie
 • quantumtechnologie
 • biotechnologieën en menselijke verbetering (human enhancement)
 • energie en voortdrijving
 • nieuwe materialen en geavanceerde productie
 • lucht- en ruimtevaart

Onderwerpen binnen de DIANA challenge programma's

DIANA publiceert op 1 juli voor het jaar 2024 verschillende challenge programma’s op de NAVO DIANA website, waar u zich als innovator voor kunt inschrijven. Er zijn 5 challenges met 3 dwarsdoorsnijdende thema's. Deze programma’s richten zich op de volgende gebieden:

 • Energie en vermogen (Energy & Power): Deze challenge bouwt voort op die van 2023 (Energy Resillience) en richt zich op het vergroten van de veerkrachtigheid van energiesystemen in de context van opwekking, opslag, distributie, terugwinning, en opwekken en voorstuwing in diverse domeinen. 
 • Data en informatiebeveiliging (Data & Information Security): Deze challenge richt zich op technologische oplossingen voor het creëren, gebruiken, verspreiden en beschermen van gegevens in diverse domeinen, inclusief de ruimte. 
 • Detectie en bewaking (Sensing and Surveillance): Deze challenge bouwt voort op die van 2023 (Sensing and Surveillance) en breidt zich uit naar alle domeinen (land, zee, lucht, ruimte en cyber).
 • Menselijke gezondheid en prestaties (Human Health & Performance): Deze challenge richt zich op het vinden van oplossingen die het begrip van en het welzijn zelf (zowel fysiek als mentaal) verbeteren in verschillende operationele domeinen, waaronder de ruimte.  
 • Kritieke infrastructuur en logistiek (Critical Infrastructure & Logistics): Deze challenge richt zich op de veilige en betrouwbare werking van de kritieke (inter)nationale infrastructuur.

Dwarsdoorsnijdende thema's

De 3 dwarsdoorsnijdende thema's zijn bedoeld om aanvragers aan te moedigen de onderlinge verbinding van toepassingen en technologieën in verschillende domeinen te leggen. 

 • Ruimte (Space): De ruimte vertegenwoordigt een grote en grotendeels onontdekt potentieel voor wetenschappelijke ontdekkingen en technologische innovatie. Dit thema doorsnijdt de 5 challenges bijvoorbeeld op onderwerpen die betrekking hebben op klimaatverandering, cybersecurity, kunstmatige intelligentie en geavanceerde productieprocessen. 
 • Veerkracht (Resilience): Dit thema onderstreept de behoefte aan oplossingen en technologieën die verstoringen of bedreigingen kunnen weerstaan en/of hier snel van kunnen herstellen. Denk hierbij aan veerkrachtige energiesystemen, veilige en robuuste data-infrastructuren, robuuste detectie en bewakingssystemen, flexibele systemen voor de menselijke gezondheid en prestaties en sterke kritieke infrastructuren die bestand zijn tegen verschillende operationele omgevingen en uitdagingen.  
 • Duurzaamheid (Sustainability): 

  Dit thema benadrukt het belang van de ontwikkeling van milieuvriendelijke, energie-efficiënte technologieën die een lange levensvatbaarheid bewerkstelligen. Het is bedoeld om oplossingen te ondersteunen die van de huidige behoeftes kunnen voorzien, zonder het toekomstige generaties hierin te beperken.

Voorwaarden

Om voor DIANA in aanmerking te komen, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Nationaliteitsvereisten: DIANA accepteert voorstellen van alle bedrijven die voldoen aan de basiscriteria om in aanmerking te komen voor een hoofdkantoor in een NAVO-lidstaat, ongeacht de nationaliteit van de aanvragers.
 • Type bedrijf en omvang: DIANA richt zich vooral op start-ups en het mkb met beperkte ervaring in de veiligheids- en defensiesector. Universiteiten en non-profitorganisaties komen op dit moment niet in aanmerking. Mogelijk verandert dit nog in de komende jaren.
 • Technology readiness level (TRL): DIANA zoekt naar oplossingen van TRL 4 en hoger. Lagere TRL-oplossingen met disruptieve insteek worden wel overwogen.
 • Aanvragen in samenwerkingsverband: DIANA accepteert samenwerkingsvoorstellen als alle betrokken partijen voldoen aan de basiscriteria om in aanmerking te komen. 

DIANA doet eerst een zorgvuldige analyse (due diligence onderzoek) op commercieel niveau bij potentiële kandidaten voor het programma, voordat hen een contract wordt aangeboden.

Kijk voor meer informatie of ondersteuning bij uw aanvraag op de website van RVO.

Meer informatie

Bron: RVO

Logo DIANA