Meld je aan voor het Innovatiecafé Samenwerking bij innovatie!

21 september 2021

Op donderdag 14 oktober van 15.00 – 16.45 uur vindt de volgende online editie van het Innovatiecafé van Zorg voor Innoveren en Zorginnovatie.nl plaats! Ditmaal met het thema: Samenwerking bij innovatie. Samenwerking is een belangrijk onderdeel van het innovatieproces. De zorgmarkt is complex en samen kom je verder dan in je eentje. Daarom heb je als zorginnovator samenwerkingspartners nodig. Hoe vind je die? Aan welke regels moet je voldoen?

Tijdens dit innovatiecafé komen samenwerkingsverbanden binnen de zorgsector aan het woord, wordt dieper ingegaan op juridische aspecten bij samenwerking en leer je van ervaringen van ondernemers. Meld je snel aan voor dit leerzame innovatiecafé en krijg concrete handvatten, open de discussie en netwerk met collega’s in de zorg. 

Wat wordt bedoeld met samenwerking bij innovatie?

Van het eerste idee tot opschaling van de zorginnovatie: samenwerking is in iedere stap die je zet noodzakelijk. Innovatie betekent in de praktijk vaak een verandering, en die verandering kan moeizaam verlopen. Om die verandering zo goed mogelijk te laten verlopen moet je je als zorgvernieuwer niet alleen inleven en aansluiten bij de behoefte van de gebruiker. Er zijn nog veel meer motivaties om samen te werken. Denk aan een gezamenlijk probleem, of juist een gezamenlijk doel.

Wat gaan we doen?

Tijdens deze bijeenkomst bieden we jou vanuit verschillende perspectieven informatie over succesvolle samenwerkingsverbanden. We vinden antwoorden op vragen als: Hoe vind ik een relevante samenwerkingspartij? Hoe laat ik die samenwerking succesvol zijn? Hoe stem ik juridische en financiële zaken met elkaar af? En welke competenties heb ik eigenlijk nodig om goed te kunnen samenwerken? Informeren, netwerken en verbinden zijn de uitgangspunten.

We starten met een plenaire sessie waar een nieuw samenwerkingsverband bestaande uit Revalidatie Friesland, Basalt en Klimmendaal vertelt over het traject om tot succesvolle samenwerking te komen. Daarnaast deelt Oscar van Dijk (Medicine Men) zijn ervaringen over samenwerking als ondernemer.

Na dit plenaire deel sluit iedereen aan bij een ronde tafel. Hier kan je dieper in gesprek gaan over een bepaald onderwerp, vragen stellen of een discussie starten. De perfecte gelegenheid om online gericht te netwerken! 

Welke ronde tafels zijn er?

  • Dick-Jan Zijda (plenaire spreker - Basalt) over succesvolle samenwerking en innovatieve zorgconcepten – Dick-Jan is Manager Fieldlab Rehabilitation & Mobility bij Basalt, expertisecentrum voor medische specialistische revalidatiegeneeskunde. Tijdens deze sessie gaat hij dieper in op de samenwerking met Revalidatie Friesland en Klimmendaal, innovatieve zorgconcepten en de successen van samenwerking.
  • Oscar van Dijk (plenaire spreker – Medicine men) over zijn ervaringen op gebied van samenwerking als ondernemer in de zorg – Oscar van Dijk is CEO bij Medicine Men en zoekt als ondernemer overal de samenwerking op. Zo lanceerde hij in 2019 de Emma HBPM applicatie in samenwerking met UMC Utrecht. Hij licht interessante casussen verder toe en geeft je handvatten die kunnen leiden tot succesvolle samenwerkingen. 
  • ACM (spreker wordt later bekendgemaakt) over samenwerken met de concurrent en voorwaarden voor samenwerking in het kader van ‘De Juiste Zorg op de Juiste Plek’ – Wil je samenwerken met een of meerdere concurrenten? Voorkom dat je afspraken maakt die niet zijn toegestaan. Tijdens deze sessie vertelt Maarten welke afspraken met een zorgaanbieder, zorgverzekeraar of een ander bedrijf binnen de zorg wél mogen. Ook licht de toezichthouder de vijf voorwaarden voor samenwerking in het kader van ‘De Juiste Zorg op de Juiste plek’ toe. 
  • Maud Lelieveld en Simone Neuvel (NZa) over domeinoverstijgend samenwerken en regionale experimenten –Tijdens deze ronde tafel nemen Maud en Simone je graag, aan de hand van verschillende voorbeelden, mee in de context van regionale experimenten. Hoe komen deze samenwerkingen tot stand, wat gaat er goed in de regio’s en waar liggen de uitdagingen? Dit en nog veel meer komt aan bod tijdens de ronde tafel over regionale experimenten. 
  • Pim van de Pavert (Zorgpionier) over buiten de grenzen van je organisatie treden – Open innovatie en netwerken: kom uit je eigen bubbel. In de zorg wordt nog teveel traditioneel en gesloten geïnnoveerd, binnen de grenzen van de eigen organisatie. Pim vertelt je over hoe je uit die bubbel komt en interessante partijen kunt betrekken bij jouw innovatie.
  • Patricia van Harreveld (ZonMw) over de juridische aspecten van samenwerken – Patricia is Senior jurist Privaatrecht/Staatssteun en geeft tijdens deze sessie antwoorden op juridische vragen. Haar focus? Samenwerking. Waar moet je op letten als je samenwerking met een andere partij aangaat? Wie schakel je daarvoor in? Ook voor jouw prangende juridische vragen kun je bij Patricia terecht.
  • Thomas Winter (Menzis) over de financiële aspecten van samenwerking – Als zorgverzekeraar is Menzis altijd bezig de zorg te verbeteren en te vernieuwen. Menzis stimuleert dan ook graag innovatieve ideeën en digitalisering in de zorg. Met welke financiële aspecten krijg je als ondernemer of zorgprofessional te maken als je gaat samenwerken binnen de zorg?

Enthousiast? Schrijf je in!

Je kunt je aanmelden voor dit online innovatiecafé via onderstaande link. Let op! Bij je inschrijving kies je ook welke ronde tafel je wilt bijwonen. Hiervoor geef je een eerste en tweede keuze op. We doen ons best om je in te delen bij jouw eerste keuze, maar we kunnen dit niet garanderen. Iedereen schuift bij één ronde tafel aan. Een ronde tafel bijwonen is niet verplicht.

Deze digitale bijeenkomst vindt plaats via Zoom. Op uiterlijk 13 oktober ontvang je van ons de link naar de bijeenkomst en krijg je te horen bij welke ronde tafel je bent ingedeeld. Let op: het aanmeldformulier sluit uiterlijk dinsdag 12 oktober.

Ik meld me aan!