Maak kennis met de vakjury!

08 december 2022

De inschrijvingen voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2023 zijn alweer een maand geopend en de aanmeldingen stromen binnen. Een goed moment om de vakjury te introduceren, die de finalisten zal beoordelen voor de vakjuryprijs. Wat is hun achtergrond? Waar gaan ze op letten in de beoordeling van de deelnemers? En welke tips en adviezen geven zij mee aan de zorginnovatoren? Dit alles en meer lees je in onderstaand nieuwsbericht, waar we de juryleden één voor één aan je voorstellen!

Heleen van Nispen – bestuurder ouderenorganisatie Groenhuysen

Vanuit haar rol als bestuurder in een ouderenorganisatie ziet Heleen dagelijks hoe de vergrijzing, toename in complexe zorgvraag en tekorten aan personeel de zorg steeds onder druk zet. Daarom ligt voor Heleen de primaire focus tijdens de Nationale Zorginnovatieprijs op reductie van werkdruk.

Als jurylid zal Heleen ook extra letten op de betrokkenheid van de werkvloer bij de innovaties: “De innovaties moeten daadwerkelijk een antwoord bieden en maximale impact hebben op de belasting en problemen die de medewerkers in de (ouderen)zorg ervaren. Dit kan alleen als er heel goed naar de medewerkers is geluisterd.”

Haar tip is om te zorgen dat innovaties makkelijk toepasbaar en opschaalbaar zijn. Zorgmedewerkers werken immers steeds meer over de organisatiegrenzen heen.

John Rijsdijk – beleidsadviseur informatiebeleid (Zorgverzekeraars Nederland)

Met zijn functie als beleidsadviseur informatiebeleid bij Zorgverzekeraars Nederland houdt John zich iedere dag bezig met het opschalen van hybride zorg. Hij hoopt hiermee de zorg voor patiënten van nu én de toekomst toegankelijk, betaalbaar, duurzaam en van goede kwaliteit te houden.

Met zijn plek in de jury wil John voorbeelden van goede oplossingen voor passende hybride zorg een podium kunnen bieden, om zo sneller tot adaptie in het zorgveld te komen. Hij gaat vooral letten of de innovaties schaalbaar zijn en ook daadwerkelijk kunnen leiden tot transformatie van de zorg, zodat we met dezelfde hoeveelheid professionals meer en betere zorg kunnen bieden aan patiënten.

John’s tip aan de deelnemers is om na te gaan welke verandering je in het zorgproces wilt bewerkstelligen: “Redeneer van daar uit wat er moet gebeuren in implementatie en borging in het zorgproces. Een belangrijk onderdeel hierbij is duidelijk vaststellen wat een oplossing effectief maakt en hier actief op meten en bijsturen.”

Marie-Jeanne Boltong – Advies en bestuur Zorg, Wonen en Welzijn Ouderen

Als lid van diverse ouderen adviesraden – zowel op lokaal, regionaal als landelijk niveau – volgt Marie-Jeanne de ontwikkelen in de zorg op de voet. “We leven in roerige tijden en de zorg staat onder druk. Kansrijke zorginnovatie kan een bijdrage leveren aan het verminderen van de schaarste.

Marie-Jeanne zal met name letten of de innovaties geschikt zijn voor zowel de zorgprofessional als de patiënt. Ook vindt ze het belangrijk dat de innovatie gebruikersvriendelijk is en met weinig instructie toegepast kan worden.

Haar tip voor de deelnemers is om duidelijk te hebben wat je innovatie op dit moment en in de toekomst oplevert: “Is dit het verminderen van pijn, het verlagen van de werkdruk, het verhogen van het gemak? Hoe zorg je ervoor dat jouw voorstel niet alleen interessant is, maar ook een succes wordt?

Reinoud Wouters – Algemeen directeur HelpSoq (winnaar Nationale Zorginnovatieprijs 2022)

Reinoud weet als oprichter van HelpSoq en winnaar van de afgelopen editie als geen ander wat de Nationale Zorginnovatieprijs kan brengen. In zijn rol als algemeen directeur stuurt hij het bedrijf succesvol aan om het product in de markt te zetten. Als jurylid zal Reinoud dan ook vooral gaan letten op het product en de processen erachter. Hij let er bijvoorbeeld op of de zorgprocessen goed in kaart zijn gebracht, hoeveel kennis van de markt de ondernemers hebben en of er goed is nagedacht over het business model.

Zijn grootste tip is het investeren in een online CRM-systeem en daar al je contacten in bij te houden: “Dit kost in eerste instantie redelijk veel tijd, maar betaalde zich voor ons dubbel en dwars terug toen we een half jaar later mensen wilden laten weten dat we er klaar voor waren. Het was op dat moment onze eerste sales pipeline.”

Inschrijven Nationale Zorginnovatieprijs 2023

De inschrijvingen voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2023 zijn geopend tot 4 januari 2023! Heb jij een innovatief zorgproduct ontwikkeld dat al succesvol is getest en geïmplementeerd bij de eindgebruiker? Schrijf je dan nu in!

Meer weten over de Nationale Zorginnovatieprijs?

 

Foto van de vakjury: Heleen van Nispen, John Rijsdijk, Reinoud Wouters en Marie-Jeanne Boltong