Health~Holland Update: de Kracht van Preventie

17 juni 2021

Als we terugkijken naar de Nederlandse gezondheid en welzijn de afgelopen eeuw, kunnen we één ding met zekerheid zeggen: preventie staat centraal. In de afgelopen 150 jaar is de levensverwachting in Nederland met zo'n 35 jaar gestegen door preventie. Scholen, vaccinatieprogramma's, schoon drinkwater, verkeersveiligheid, goede kraamzorg, milieuwetgeving… de lijst is eindeloos. Deze zaken zijn zo goed met elkaar verweven in ons dagelijks leven, dat we ons vaak niet eens realiseren dat ze hier zijn om ons gezond te houden.

We zijn er echter nog niet. Er is nog werk aan de winkel om onze leefstijl en leefomgeving te verbeteren en nog gezonder te worden. Preventie is cruciaal voor het realiseren van onze nationale centrale missie op het gebied van gezondheid en zorg: vijf jaar langer in goede gezondheid leven en het verminderen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen met 30%. De eerste onderliggende missie is dan ook: In 2040 is de ziektelast als gevolg van een ongezonde leefstijl en leefomgeving met 30% verminderd.

Maar hoe ziet deze nieuwe, gezonde omgeving eruit? Welke rol spelen burgers, kennisinstellingen, bedrijven en de overheid? Lees deze Health~Holland-update om erachter te komen! Zoek een lekker zonnig plekje buiten en laat je inspireren.