Gezocht: oplossingen die ervoor zorgen dat ouderen langer, gelukkiger en zelfstandiger thuis kunnen blijven wonen

28 augustus 2024

Nederlanders worden steeds ouder én blijven steeds langer thuis wonen. Dat is waardevol, maar geeft ook uitdagingen. Zorg en welzijn aan huis vergt veel menskracht en dat gaat alleen maar toenemen. Nu al werkt één op de zes werknemers in de zorg. Als we niet innoveren hebben we straks zelfs één op de vier medewerkers in de zorg nodig. Daar hebben we als maatschappij simpelweg de capaciteit niet voor.

Onze uitdaging

Om de zorguitdagingen van vandaag het hoofd te bieden, hebben 20 organisaties in de Regio Arnhem - Nijmegen hun krachten gebundeld in Digital Health Challenge Lab. In deze Open Call dagen we jou uit: beschik jij over een (deel)oplossing die de thuiszorg en ondersteuning efficiënter, toegankelijker en duurzamer maakt, waardoor mensen langer en gelukkiger thuis kunnen blijven wonen? En dit alles met behoud, of zelfs verbetering, van de kwaliteit van zorg en leven? Dan zijn we zeer geïnteresseerd in jouw oplossing en komen we graag met je in contact.

DHCL biedt jullie de unieke kans om jullie oplossing bij ons in de praktijk te testen, want daar staat of valt de toepasbaarheid mee. Zonder adoptie door de ouderen zelf en hun verzorgers is een oplossing niets waard. Ga jullie de uitdaging aan?

Waar zijn we naar op zoek?

Bij het ouder worden ontstaan langzamerhand behoeften in ondersteuning en zorg. Bij de ene persoon sneller dan bij de andere. Deze behoeften zijn stapelend en de totale zorg- en ondersteuningsvraag wordt zo steeds groter. Waar mensen vroeger vaak naar een verzorgingshuis gingen als zij ouder werden, is het beleid nu om deze mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. 

Zo ontstaan er gedurende de levensloop zorg- en ondersteuningsvragen, die soms weer wegtrekken en soms blijvend van aard zijn. Bekijk ze hieronder. 
 

  • Preventieve zorgvraag
    In deze fase leven de meeste ouderen nog zeer zelfstandig. Ze zijn over het algemeen fysiek en mentaal gezond en kunnen hun dagelijkse activiteiten zonder al te veel moeite uitvoeren. Binnen deze groep is er echter ook een aantal ouderen dat moeite heeft met het handhaven van een gezonde levensstijl door gebrek aan kennis over gezondheidsopties en sociaal-economische druk zoals beperkte financiële middelen en stress. Dit kan leiden tot ongezonde eetgewoonten en een gebrek aan fysieke activiteit, met verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Eventuele ondersteuning is vooral preventief gericht en heeft als doel om zelfstandig leven zo lang mogelijk vol te houden. De meeste ouderen wonen nog in hun eigen huis zonder noemenswaardige aanpassingen, al kunnen veiligheidsmaatregelen zoals goede verlichting en gemakkelijk toegankelijke in- en uitgangen bijdragen aan het welzijn. Er zijn geen directe zorgbehoeften behalve reguliere gezondheidscontroles, en er is behoefte aan informatie en voorlichting over gezonde leefstijl en preventieve maatregelen om fysieke en mentale gezondheid te behouden. Ondersteuning komt in de vorm van sociale activiteiten en netwerken om eenzaamheid te voorkomen, gemeenschapsprogramma's zoals sport- en hobbyclubs, en voorlichting over financieel beheer en eventuele toekomstige zorgbehoeften.
     
  • Beginnende zorgvragen
    In deze fase beginnen de eerste signalen van fysieke en/of mentale achteruitgang op te treden. De woning wordt aangepast met eenvoudige voorzieningen zoals leuningen bij trappen en anti-slipmatten in de badkamer. De zorgbehoeften groeien en omvatten lichte huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging, en medicatiebeheer. Ondersteuning kan bestaan uit boodschappenservice, maaltijdbezorging, vervoer naar medische afspraken en sociale activiteiten, en mantelzorg.
     
  • Toenemende zorgbehoeften
    Nu nemen de zorgbehoeften in intensiteit toe. Er zijn uitgebreide aanpassingen aan de woning nodig, zoals trapliften en inloopdouches, en mogelijk een verhuizing naar een gelijkvloerse woning. De zorgbehoeften omvatten intensieve thuiszorg, hulp bij dagelijkse activiteiten, en mogelijk 24/7 toezicht bij cognitieve achteruitgang. Ondersteuning omvat dagbesteding, mantelzorgondersteuning, en begeleiding bij formele zorgaanvragen.
     
  • Zware zorgbehoeften
    Op dit levensmoment is zeer intensieve zorg nodig, vaak met een verhuizing naar een verpleeghuis of gespecialiseerde zorginstelling. De zorgbehoeften omvatten 24/7 zorg en verpleging, hulp bij alle dagelijkse activiteiten, en palliatieve zorg indien nodig. Ondersteuning betekent een volledige ondersteuningsstructuur (sociaal, mentaal, spiritueel) en begeleiding en steun voor familieleden.


De zorg- en ondersteuningsbehoefte wordt door veel verschillende partijen uitgevoerd, die ieder hun patiënten en cliënten een voor een moeten bezoeken. Wij zien veel potentie in digitale ontwikkelingen, maar zien tegelijkertijd ook dat het huidige bekende aanbod nog onvoldoende aansluit bij de praktijk van de zorgverleners of onvoldoende draagvlak en/of gebruiksgemak heeft. Wij verwelkomen graag de nieuwste innovaties die aan deze behoeften voldoen en werken uiteraard graag samen met jou om deze in de praktijk te verfijnen door middel van gezamenlijke pilotprojecten!

Wij zoeken oplossingen die helpen met:

  • Hulp in huishouden / zo lang mogelijk zelfstandig een huishouden blijven draaien
  • Thuis wonen met beperkingen/ ouderdomskwalen
  • Verpleging aan huis
  • Thuis herstellen van medische ingrepen
  • Afstemming verschillende zorgverleners en mantelzorg
  • Sociaal netwerk/ vereenzaming tegengaan
  • Preventie (voorkomen dat ongelukken gebeuren en/of mensen zorg nodig hebben)

Heb jij een oplossing op een ander vlak, maar draagt het wél bij aan langer maatschappelijk betaalbaar thuis kunnen blijven wonen met behoud van kwaliteit van zorg en leven? Dan is jouw inzending natuurlijk ook van harte welkom. 

Voor wie?

Deelname staat open voor startups, scale-ups, mkb's, innovators en wetenschappers met een innovatief product en/of technologie.

Waar zijn we niet naar op zoek?

In deze open call zijn we niet op zoek naar:

  • Adviesdiensten
  • Onderzoeken

Waarom meedoen?

  • Bereik met één pitch gelijktijdig alle relevante organisaties rondom thuis ouder worden in de regio Arnhem - Nijmegen
  • Maak kans om uitgenodigd te worden voor één-op-één matchmakinggesprekken met relevante experts van de partners tijdens het matchmaking event
  • Maak kans op een betaalde (pilot)opdracht bij één van de aangesloten partners
    • Wij bieden de mogelijkheid om jouw oplossing in het veld te beproeven, samen met echte gebruikers en zorgprofessionals
  • Maak kans op een vervolgopdracht bij een succesvolle pilot

Doe mee en word onderdeel van een levendige community van innovators die samen de toekomst van thuiszorg vormgeven. We delen kennis, ideeën, en kansen om samen te werken. Jouw deelname is niet alleen een kans om jouw oplossing te testen, maar ook om connecties te bouwen die de grenzen van wat mogelijk is verleggen.

Beoordelingscriteria

  • Draagt bij aan het betaalbaar houden van thuis oud worden (minder ureninzet, lagere kosten)
  • Schaalbaarheid van de oplossing (in vele situaties toepasbaar - indiener heeft ambitie op te schalen)
  • Gebruiksgemak / toegankelijkheid voor ouderen en hun mantelzorgers en hulp/zorgverleners
  • Implementatievereisten (hoe makkelijk is de oplossing om in te passen in de huidige praktijk?)
  • Team en expertise

Jullie pitchdocument

Geef in je pitch een beschrijving van de volgende onderdelen (max. 5 A4 / 15 slides):

  • Een beschrijving van jouw product of oplossing (verwacht effect, innovatief karakter, TRL-niveau) 
  • Een beschrijving van de inpassing in een pilot of de praktijk (benodigdheden, verdienmodel) 
  • Een beschrijving van jouw bedrijf en jouw expertise en ervaring, of dat van jouw team

Voorwaarden

  • Je staat ingeschreven bij de KVK.
  • Je hebt de mogelijkheid om binnen 3-6 maanden een (pilot)project op te starten en hebt potentie en ambitie voor grootschalige opschaling.
  • Houd er rekening mee dat jouw inzending zal worden bekeken door professionals uit de sector en (concepten en ideeën erin) met anderen kan worden gedeeld. Houd unieke (technische) details met IP gevoeligheid uit jouw inzending. Dit kan je later delen.
  • Alle intellectuele eigendomsgegevens blijven van jou, tenzij later anders overeengekomen in onderhandeling.

Tijdlijn

  • Dinsdag 1 oktober 17.00u: Deadline Open Innovation Call
  • Week van 14 oktober 2024: Bekendmaking selectie
  • Donderdag 7 november 2024: Matchmaking event tijdens de officiële lancering van DHCL
  • Q1 2025: Start pilots

Over Digital Health Challenge Lab

DHCL is een vooruitstrevend open innovatieprogramma dat werkt aan slimme en kostenefficiënte vernieuwingen die ervoor kunnen zorgen dat iedereen langer, gelukkig en zelfstandiger thuis kan wonen. Nu en in de toekomst. We zijn een samenwerking van organisaties binnen cure, care, huisvesting, de overheid, onderwijs en onderzoek in regio Arnhem-Nijmegen.

Wat DHCL uniek maakt is de samenwerking met startups, scale-ups en innovatieve mkb's, op pilotlocaties in Nijmegen, Arnhem en Wijchen. Hier maken we het verschil, door innovaties nauw aan te laten sluiten bij de behoeften van inwoners, zorgverleners en welzijnsorganisaties.

Bron: Digital Health Challenge Lab

Drie ouderen aan tafel met VR brillen op al dansend met hun armen