€9 miljoen voor innovatieve startups: nieuw fonds stimuleert groei in regio Utrecht

10 april 2024

Tijdens Dutch Health Week is gisteren het Startup Innovatie Fonds (SIF) gelanceerd. Dit nieuwe fonds vervangt het succesvolle Proof of Concept (POC) fonds, waarmee ROM Utrecht Region gedurende de afgelopen drie jaar zo’n twintig ondernemingen heeft ondersteund. Het nieuwe SIF, met een looptijd tot en met 2029, bevat €9 miljoen en is bedoeld voor innovatieve start-ups in de regio Utrecht.

Foto: Jos Hummelen, ROM Utrecht Region

Het voormalige Proof of Concept (POC) fonds bood de afgelopen jaren vroege-fase-investeringen aan ambitieuze ondernemers, met investeringsgelden tot €250.000. Dankzij het grote succes van het POC fonds, waarbij zo’n 20 startups via ruim 25 investeringsrondes ondersteuning kregen, heeft ROM Utrecht Region besloten tot de oprichting van het Startup Innovatie Fonds.

Breder budget

“Het nieuwe SIF is bedoeld om ondernemers in de zogenaamde vroege fase in staat te stellen hun product door te ontwikkelen en in de markt te valideren waarna het mogelijk wordt om vervolgfinanciering te realiseren,” aldus Edgard Creemers (foto), Hoofd Investeringen bij ROM Utrecht Region. “Met een breder budget kunnen we nu investeringen toekennen van €50.000 tot maximaal €500.000, verdeeld over twee rondes, waarmee we startups nog effectiever kunnen ondersteunen.”

Life Sciences & Health, Earth Valley en New Digital Society

Het SIF is tot stand gekomen met medewerking van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) via het programma ‘Kansen voor West’, en richt zich op innovatieve oplossingen binnen de drie Utrechtse ecosystemen; Life Sciences & Health, Earth Valley en New Digital Society. “Het doel van het fonds is om innovatieve startups te stimuleren, die bijdragen aan een gezonde mens, een gezonde leefomgeving en een gezonde samenleving,” voegt Creemers toe.

Negen miljoen

Met een totaalbudget van €9 miljoen en ondersteuning van relevante support afdelingen binnen ROM Utrecht Region, biedt het Startup Innovatie Fonds tot en met het jaar 2029 een cruciale impuls voor de regionale ecosystemen, net als dit met het POC fonds, met een budget van €4 miljoen, het geval was. Dit POC fonds heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan het succes van verschillende innovatieve startups in de regio.

NEFFA

NEFFA New Fashion Factory is de eerste duurzame geautomatiseerde productiemethode die op maat gemaakte textielproducten van biomaterialen mogelijk maakt. Hierbij worden composteerbare grondstoffen gebruikt, zoals wortels van paddenstoelen (MYCOTEX) en andere biomaterialen. “Dankzij financiering uit het POC fonds hebben we belangrijke stappen gezet.  We hebben hiermee de organisatie kunnen professionaliseren en een volledig geautomatiseerde productiemethode voor allerlei biomaterialen ontwikkeld” zegt NEFFA-founder Aniela Hoitink. “Op basis van dit resultaat hebben we bij vier VC’s vervolginvesteringen gerealiseerd”.

Vedea Healthware

Een interessant bedrijf in digitale gezondheidsoplossingen is Vedea Healthware. Founder Daniel Jansen  legt uit: “Ongeveer één op de 25 kinderen heeft een lui oog. Al eeuwenlang wordt een lui oog behandeld door het goede oog af te plakken. Vedea bedacht een innovatieve kindvriendelijke methode die effectiever, maar vooral veel meer fun is voor het kind, namelijk een VR-game. Via de VR-bril en een telefoon ziet het kind met het ene oog iets anders dan het andere, maar in de hersenen geeft dat een totaalbeeld. Het luie oog wordt zo verplicht om mee te doen. Anders kun je de game niet spelen.  Een sterke incentive dus, die we dankzij de POC-investering hebben kunnen doorontwikkelen”. 

Het SIF, de opvolger van het POC fonds, is per 9 april geopend. Voor meer informatie klik hier

Bron: ROM Utrecht Region

Edgard Creemers terwijl het fonds wordt aangekondigd