Een kijkje bij Valtes | Winnaar publieksprijs Nationale Zorginnovatieprijs 2024
Het is bijna een jaar geleden sinds Valtes, de digitale assistent voor mantelzorgers, de publieksprijs van de Nationale Zorginnovatieprijs heeft gewonnen. Hoog tijd om te horen hoe het sindsdien met hen gaat. Collega’s Pauline van Marwijk Kooy en Nathalie Menningh brengen een bezoek aan hun kantoor in Assen.
Op een zonnige vrijdagochtend, met een taart van de bakker in onze handen, stappen we het kantoor binnen. Hier staan Erjen Derks en John Beuving, de twee oprichters van Valtes, al klaar om ons te ontvangen. Hoewel het bijna een jaar geleden is dat ze de publieksprijs van €5.000 hebben gewonnen, blijft het een feestelijk moment om bij stil te staan. Dus onder het genot van een stuk appelkruimeltaart en wat te drinken gaan we met elkaar aan tafel om bij te kletsen.
Digitale assistent voor mantelzorgers
Valtes ondersteunt mensen die ‘gewoon zorgen voor een ander’. Ze hebben een digitale assistent ontworpen om mantelzorgers te ondersteunen. Met de Valtes-app bieden zij mantelzorgers op maat gemaakte tips, tricks en handige adviezen, precies waar en wanneer ze die nodig hebben. Erjen: “Als mantelzorger is het ontzettend lastig om de juiste informatie te vinden, omdat alles zo versnipperd is. Het probleem is niet op zichzelf staand, maar bevat tal van onderdelen. Voor je het weet zit je op tien verschillende websites om stukjes informatie te vinden en bij elkaar te passen.”
Met de Valtes-app draaien Erjen en John dit proces om: “Op basis van jouw persoonlijke omstandigheden bieden we alle relevante informatie, afkomstig van betrouwbare partners uit ons netwerk. Zo heb je direct de juiste informatie, afgestemd op jouw eigen situatie.”
Mensen vooruithelpen
De Valtes-app werd gelanceerd vlak voor de prijsuitreiking van de Nationale Zorginnovatieprijs. “Wel zo handig als je mogelijk een prijs wint, dat je mensen dan daadwerkelijk iets kunt bieden.” zegt Erjen lachend. Bij de lancering van de Valtes-app deden er vier gemeenten mee. Inmiddels is de app ruim 14.000 keer gedownload en zijn er zo’n 7.000 actieve gebruikers. Ondertussen wordt er met 13 gemeenten samengewerkt en lopen er gesprekken voor samenwerkingen met nieuwe gemeenten. “Maar ook mensen uit gemeenten die niet meedoen, kunnen gebruik maken van de app,” maakt Erjen duidelijk.
“We willen gewoon mensen vooruithelpen. Tegelijkertijd willen we ook blijven innoveren, dat kan alleen als er meer gemeenten aanhaken.”
De app voorziet mantelzorgers van informatie via de contentpartners van Valtes. “Dit zijn organisaties die voorzien in artikelen, ervaringsverhalen of informatie over bijvoorbeeld bijeenkomsten of contactgegevens voor bepaalde situaties. Dat kunnen gemeenten of welzijnsorganisaties zijn, maar ook bijvoorbeeld patiëntenverenigingen of ervaringsdeskundigen.”
Valtes helpt gemeenten en welzijnsorganisaties binnen het sociaal domein om op het gebied van mantelzorgondersteuning te digitaliseren en te innoveren. Erjen: “Ik ben zelf wethouder geweest en het is veel lastiger om buiten gebaande paden te treden en te experimenteren binnen een gemeente. Die ruimte kunnen wij met Valtes wel pakken.”
In gesprek met de eindgebruiker
John vertelt dat het succes van Valtes ook komt door het intensieve contact dat ze hebben met mantelzorgers: “We zijn constant bezig met uitgebreide feedback ophalen, organiseren hackathons en een aantal focusgroepen. Daarnaast spreken we wekelijks op individueel niveau met mantelzorgers binnen en buiten ons netwerk en zetten we regelmatig enquêtes uit.” Hierbij kijken ze bij Valtes niet eens zozeer naar de functionaliteiten van de app, maar vooral naar de problematiek zelf en wat ervoor nodig is om dat op te lossen. “Door te vragen wat mantelzorgers in dat proces geleerd hebben of welke dingen ze achteraf anders zouden doen, krijgen wij inzicht in de dingen waar zij eigenlijk gewoon hun tijd aan verspillen en wat wij dus moeten verbeteren.” Erjen vult aan: “We proberen toe te bewegen naar één plek waar je alles kunt vinden en regelen als mantelzorger zijnde. Dat is complex. Want je kunt van alles bedenken wat leuk is om toe te voegen, maar het moet van toegevoegde waarde zijn en gebruikt worden, dus je moet beginnen met de meest urgente vraag van je gebruiker.”
“Mantelzorgers gaan in toenemende mate een nog grotere rol spelen in het zorgproces.”
Mantelzorgers bereiken
Achterhalen wat die meest urgente vraag is, is een uitdaging. Volgens Erjen heeft dat bijvoorbeeld al te maken met het moment waarop mensen de app downloaden. “Idealiter begeleid je mantelzorgers op de gehele reis die zij doorlopen. Dat begint bijvoorbeeld met een par boodschappen doen of grasmaaien. In de praktijk wordt ondersteuning pas gezocht op het moment dat er een urgent probleem is en men achter de feiten aanloopt. Terwijl het juist zo nodig is dat mensen grip op hun situatie krijgen. Met onze communicatiecampagnes die we samen met gemeenten en welzijn doen, proberen we het moment dat mensen onze app downloaden zo vroeg mogelijk naar voren te halen.”
Binnen gemeenten staat het onderwerp mantelzorg nog vaak onderaan de agenda. “Het is niet voor iedereen duidelijk dat mantelzorg een impact heeft op de hele samenleving. Het zorgstelstel wordt door mantelzorgers in de benen gehouden, de hele sociale basis, maar het heeft ook effect op werkgevers. Zo is 18% van het verzuim mantelzorg gerelateerd. Mantelzorgers gaan in toenemende mate een nog grotere rol spelen in het zorgproces.” Daarom organiseert het team van Valtes regelmatig events in de gemeenten waarin ze de app lanceren. “Wij hebben een intrinsieke motivatie om het onderwerp breder onder de aandacht te brengen en een beweging op gang te krijgen.”
“Rondom het thema mantelzorgers is er nog een wereld te winnen.”
Groei
Sinds het winnen van de Nationale Zorginnovatieprijs is het aantal gemeenten waarmee wordt samengewerkt verdrievoudigd. “De insteek is om als een olievlek te groeien. De landelijke exposure die je krijgt bij het winnen van deze prijs is dan mooi meegenomen.” Ook heeft deelname aan de Nationale Zorginnovatieprijs gezorgd voor het verhogen van de teamspirit. John: “Het gehele team was nog fanatieker betrokken bij ons eindproduct, en niet meer alleen bezig met bijvoorbeeld de technologie.” En het prijzengeld? Dat werd terug in het bedrijf gestopt. “Zo kunnen we blijven innoveren en doorontwikkelen om zoveel mogelijk mantelzorgers te helpen:30.”
Wil je meer weten over Valtes? Kijk dan op valtes.eu of neem contact op met Erjen Derks via e.derks@valtes.nl.
Nationale Zorginnovatieprijs 2025
Benieuwd naar de winnaars van dit jaar? Kom dan op 9 april naar Zorg & ict, waar Constantijn van Oranje de winnaars van de Nationale Zorginnovatieprijs 2025 bekend maakt. Lees hier meer informatie over de prijsuitreiking.
